Gareth Bale a aterizat la Madrid în vara lui 2013 și rămâne, cu 101 milioane, cea mai scumpă achiziție a celor de la Real Madrid.
În acest moment. Peste Cristiano, liderul echipei în ultimul deceniu, peste Eden Hazard, cel chemat să fie liderul pentru următorul cincinal, belgianul fiind luat cu 100 de milioane plus diverse bonusuri, dar care bonusuri, în acest moment, nu sunt atinse. Și Bale tot ca să fie lider a fost adus, Florentino Pérez văzând în el un potențial înlocuitor al lui Cristiano din toate punctele de vedere, sportiv și mediatic (a se citi marketing), aspect deosebit de important pentru „presidente”. După 6 ani, cu 4 trofee Champions League, un titlu de campion și alte câteva mărunțișuri de genul supercupelor ori Mondialul cluburilor, Bale se găsește într-o situație cât se poate de stranie. „Gareth Sale” scria deunăzi cotidianul „As” pe prima pagină, dar mă tem că e un obiectiv un pic îndrăzneț pentru madrileni, fiindcă „sale” ar însemna să scoată ceva bani dintr-un eventual transfer, ceea ce e complicat. Va fi mai degrabă „Gareth gratis” sau „Free Gareth”, dacă vă sună mai simpatic, asta dacă nu cumva Zidane își va schimba opțiunile, urmare a accidentării lui Asensio, și-l va păstra măcar pentru încă un sezon.
De fap, Zidane e cheia în toată această poveste. Stranie spuneam eu mai sus și sper că-mi veți da dreptate. Bale e totuși unul din primii 10 fotbaliști ai momentului și e greu de explicat situația în care se află. Rămâne un mister ce s-a întâmplat între el și Zidane, de ce francezul nu-l are la inimă, de ce a ajuns să spună, la începutul săptămânii, „dacă pleacă mâine, cu atât mai bine”. Strict fotbalistic vorbind, lăsând la o parte desele accidentări care i-au marcat cariera, galezul n-a fost Cristiano, dar nici n-a fost un dezastru, îl putem compara de exemplu cu Benzema, pe care Zidane l-a sprijinit și-l sprijină aproape necondiționat. Partea economică nu-l privește pe Zizou, pe el nu-l interesează ce salariu ia Bale, asta e treaba lui Florentino, partea de marketing, de asemenea. Cu siguranță că repetatele declarații ale lui Jonathan Barnett, impresarul lui Bale, care a bătut câmpii cu grație în ultimii ani („Zidane e o rușine” e ultima prostie ieșită pe gura agentului) au avut rolul lor, dar și asta se putea rezolva lesne, la o cină, la un pahar de vin bun, eventual la o partidă de golf, căci Bale e mare amator de asta. Ceva s-a petrecut între cei doi, dar poate că vom afla cu timpul.
Un alt lucru cunoscut e că Zidane îl vrea pe Pogba. Dar ca să-l aducă, Real Madrid are nevoie de bani pentru transfer și de bani pentru salariu. Bani de salariu s-ar face dacă pleacă Bale, căci galezul câștigă aproape 15 milioane de euro net pe sezon (29 de milioane brut). Dar Florentino Pérez ar vrea și să scoată ceva din transfer, nu 100 de milioane cât dădea United pe vremea lui Mourinho, dar măcar o treime. Lucru greu de crezut, fiindcă toată lumea fotbalului știe că Zidane nu vrea să-l mai vadă la față pe Bale. De ce ai da o grămadă de bani pentru ceva ce potențialul vânzător abia așteaptă să scape? Varianta chineză mi se pare ușor utopică la valoarea lui Bale, plus că-n China dacă plătești o sumă de transfer pentru un străin trebuie să livrezi aceeași sumă la stat, iar impozitul pe salariul acelui străin e de sută la sută. Anglia ar părea cea mai la îndemână soluție, dar nu prea e, din motive de familie, mai exact socrul lui Bale, a cărui situație personală e extrem de complicată, desprinsă parcă din serialele de pe Netflix, cu pușcărie în America, mașini incendiate, amenințări la adresa familiei, șantaj etc. Să recunoaștem, totul în jurul lui Bale e straniu.
Și nu doar straniu. Ci, mai ales, plin de semne de întrebare. În acest moment, cine se încumetă să parieze pe viitorul lui Bale riscă destul de tare. Astăzi, Bale pare mai aproape să rămână la Madrid decât să plece. Dar mâine ce va fi?
{{text}}