Fotbal   •   Liga 1   •   SPECIAL

Poveștile fotbalului: cum s-a desfășurat prima ediție divizionară a Ligii 1 » Omul care a schimbat fața fotbalului românesc

Ripensia, echipa campioană în 1933 // Foto: ripensiatimisoara.ro

Articol de Bogdan Fechită   —  vineri, 26 iulie 2019

Liga 1 își desfășoară în acest sezon cea de-a 102-a ediție, însă până la actualul format competiția a trecut prin numeroase transformări. Azi vom spune povestea primului sezon desfășurat în sistem divizionar.

Primul sezon în sistem divizionar s-a disputat abia în 1932/1933, deși prima ediție datează din anului 1909/1910.

Până atunci, fotbalul se juca în turnee zonale sau regionale, asta și din cauza situației geo-politice din vremea respectivă. În urma turneelor zonale se decidea ce echipa se califică în faza națională, fază în care echipele jucau în sistem eliminatoriu: sferturi, semifinale și finală. Câștigătoarea finalei era declarată campioana României.

Octav Luchide, omul care a schimbat totul


În 1929, Octav Luchide, fost jucător de rugby, ajunge să fie numite secretar al Comisiei Centrale de Fotbal. Datorită viziunii și implicării sale, fotbalul din România a căpătat o nouă față, mult mai organizată.

Mai întâi, Luchide a contribuit la înființarea Federației Române de Fotbal, în 1930, după care a gândit un nou sistem, divizionar, pe care a reușit să îl implementeze începând cu sezonul 1932/1933.

Acea ediție a Diviziei A (fosta denumire a Ligii 1) s-a jucat în două serii a câte șapte echipe, adică 14 cluburi participante în total. Câștigătoarele celor două serii au jucat finala pentru titlul de campioană.

Ripensia, prima campioană divizionară


În Seria I, lupta pentru locul 1 s-a dat între Ripensia Timișoara, CFR București (Rapid) și Crișana Oradea. Timișorenii s-au clasat pe primul loc, cu 20 de puncte în 12 partide. Pe atunci se dădeau două puncte la victorie și unul la egal. CFR București a terminat pe 2, iar Crișana pe 3.

În a doua serie, Universitatea Cluj s-a impus în fața unor granzi precum CAO Oradea, Unirea Tricolor și Venus București. Diferența dintre cele patru echipe a fost de doar două puncte!

Finala s-a jucat în dublă manșă între Ripensia Timișoara și Universitatea Cluj. În primul meci Ripensia s-a impus cu 5-3, iar în retur s-a înregistrat o remiză albă, scor 0-0. Astfel, clubul din Timișoara a cucerit primul ei titlu din istorie. Avea să mai câștige încă trei titluri în acea decadă (în anii 1935, 1936 și 1938).

Sistemul cu două serii prim-divizionare a funcționat timp de doi ani, iar din 1934/1935 a fost introdusă o singură serie în Divizia A, formată din 12 echipe.

16goluri a marcat Ștefan Dobay pentru Ripensia în sezonul 1932/1933, fiind declarat golgeterul ediției

Citește și:

Poveștile fotbalului » Cum a fost Societatea de Gimnastică Sibiu aproape de a deveni campioană la fotbal în România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.