Liga 1

EXCLUSIV Romeo Pașcu, percheziționat într-o anchetă legată de Dumitru Dragomir: „Au găsit 20.000 de lei în chiloții nevestei”

Romeo Pascu și prietenul Dumitru Dragomir

Articol de Justin Gafiuc  —  marţi, 30 iulie 2019

Romeo Pașcu, 75 de ani, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul și unul dintre numele grele din vechea „Cooperativă”, a acordat un interviu amplu pentru Gazeta Sporturilor despre momente tumultoase din viața lui.

În interviu, Romică Pașcu a povestit și cum a fost percheziționat în 1990 într-o anchetă legată de Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF. 

Iată un fragment din interviul care poate fi citit integral AICI

- În America?
- În ianuarie '90 mi-am luat viteză. Dar până acolo s-a mai întâmplat ceva. Pe 6 ianuarie 1990, mă sună șeful Miliției Brașov, generalul Staicu, să mă invite la ziua lui onomastică. Și m-a rugat să-i aduc niște vin. M-a ajutat Jean Pădureanu, mi-a mai dat și niște carne, cârnați, i le-am lăsat pe toate la popotă. Am stat la petrecere până pe la 2 dimineața, iar la 9 dimineața mă cheamă la sediu. Mă bagă în biroul adjunctului și-mi zice: „Vezi că-i groasă! Au venit doi băieți de la București să te ia la întrebări”. Într-adevăr, erau doi locotenent-colonei, care veniseră cu temă. „Din acest moment nu mai luați legătura cu nimeni”. Au început să-mi pună întrebări de ordin militar, financiar și sportiv, s-au intersat de relațiile mele la Interne și Securitate. M-am luat în gură cu ei: „Veniți după mine ca peste un tâlhar? Credeți că mă sperii?”. Am reușit totuși să-l sun pe un general de la cancelaria prezidențială, la Ion Iliescu, să-i transmit ce se întâmplă.

- Ce căutau de fapt?
- Veniseră să facă percheziție domiciliară. Le-am dat voie, chiar dacă nu aveau mandat. Mi-au întors casa pe dos ca să caute bani, aur, bijuterii, valori. Fiică-mea și soția plângeau într-un colț. Băieții au găsit însă doar vreo 20.000 de lei printre chiloții neveste-mii, de i-au luat la înjurături ăia de la București, care se așteptau să descopere o comoară la mine. Totul era legat de o anchetă cu Mitică Dragomir, în Capitală.

- Povestea pentru care a și fost arestat imediat după Revoluție, nu?
- Exact! M-a pus și pe mine în temă un general de la București, pe care l-am vizitat cam pe 11-12 ianuarie. Îi arestaseră deja pe Bărbulescu, șeful Miliției Capitalei, și pe Mureșan, șeful secției de la Dinamo. Mi s-a spus că se găsise o sumă mare în garaj la Dinamo, provenită din bani negri de pe afaceri cu pungi și blugi, iar pe Dragomir îl băgaseră și pe el în malaxor, în calitate de președinte la Victoria. La mine au ajuns crezând că am ascuns o parte din sume, pentru că eram bun prieten cu Mitică și conduceam FCM Brașov, club civil cu conducere militară. Președinte era generalul Gheorghe Bucur, inspector șef peste Securitatea din Brașov, iar secondanții lui erau șeful Miliției locale, colonelul Stancu, procurorul șef Țentea, directorul Uzinei Steagul, Mateescu, și cu mine, președinte executiv.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Dubla viață secretă a lui Romică Pașcu » Detalii în premieră despre legătura lui cu Securitatea: „N-am făcut rău nimănui”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.