La zece ani de la înființare, FC Viitorul se situează pe primul loc în topul celor mai profitabile cluburi de fotbal din România în ultimii cinci ani.
Potrivit analizei financiare oferite de către Adevărul, clubul lui Gheorghe Hagi a înregistrat în perioada 2014-2018 un profit mediu de 13% din cifra de afaceri.
La polul opus se află campioana CFR Cluj, care nu a înregistrat deloc profit în ultimii cinci ani, având o medie a pierderilor de 54%.
În aceeași perioadă, FCSB a avut un profit de doar 6%, iar Dinamo, 5%, deși „câinii” au înregistrat în 2018 un profit de doar 1%.
O altă echipă foarte iubită în România, Craiova, are o pierdere de 32% din cifra de afaceri, în ultimii cinci ani, deși a avut un profit de 7% în 2017 și de 13% în 2018.
Club | Profit |
FC Viitorul | 13% |
FCSB | 6% |
Dinamo | 5% |
Craiova | -32% |
CFR Cluj | -54% |
În ceea ce privește producția de jucători, economistul Iancu Guda oferă câteva exemple de succes, dar atenția se îndreaptă tot către munca depusă de către Gheorghe Hagi la Academia de la Ovidiu.
„Câteva exemple de notorietate din istoria relativ recentă a fotbalului românesc sunt Nicuşor Stanciu (crescut de FC Unirea Alba Iulia, preluat ulterior de FC Vaslui şi Steaua Bucureşti, care au marcat profitul major din vânzarea către RSC Anderlecht) sau Alexandru Mitriţă (crescut de Academia Gheorghe Hagi, preluat ulterior de Univ. Craiova (după o perioadă de 2 ani petrecută la Pescara) care a marcat profitul major din vânzarea către New York City FC). Totuşi, aceste evenimente sunt izolate („one off”) şi nu pot reprezenta baza unui model de business pe termen lung. Modelul de business predictibil în fotbal se bazează pe o academie proprie foarte competitivă, capabilă să producă încontinuu fotbalişti buni.
Exact aceasta se întâmplă la FC Viitorul, care a oferit fotbalului românesc în doar 10 ani de existenţă un adevărat nucleu pentru o nouă generaţie: Ianis Hagi, Răzvan Marin, Tudor Băluţă, Alexandru Mitrita, Alexandru Cicaldau, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu, Cristian Manea, Ionuţ Vînă, Virgil Ghiţă, Radu Boboc ... şi mulţi alţi tineri care deabia acum debutează în fotbalul de seniori (Marius Leca, Louis Munteanu, Nicolas Popescu etc). Analizând situaţiile financiare publice ale celor mai importante cluburi de fotbal din România în perioada 2014-2018, constat că FC Viitorul este cel mai profitabil club de fotbal din liga internă, cu o profitabilitate medie consolidată în ultimii 5 ani de 13%”, se arată în analiza economistului.
Totodată, aceeași analiză confirmă faptul că FC Viitorul este clubul cu cea mai mare stabilitate din România: „De asemenea, spre deosebire de alte cluburi, FC Viitorul înregistrează cea mai bună stabilitate a rezultatului financiar, ceea ce se datorează consecvenţei modelului de business şi preocupării pentru echilibrul financiar permanent. Dinamo şi FCSB alternează perioade de profitabilitate modestă cu pierderi foarte mari, Craiova înregistrează un profit în creştere în ultimii doi ani dar insuficient să acopere pierderile foarte mari din trecut, în timp ce CFR Cluj raportează pierderi enorme şi depinde de sprijinul oferit de acţionari (nu este un club independent)”.
VEZI ȘI:
{{text}}