Fotbal   •   Liga 1   •   DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Ce simulacru e Școala de Antrenori a FRF! Evenimente incredibile la examenul pentru Licența Pro

+5 Foto
Ilie Poenaru, 42 de ani, a jucat peste 100 de meciuri în Liga 1 la Poli Timișoara și FC Argeș, iar în 2012 a debutat în meseria de antrenor

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 05 august 2019

Ilie Poenaru, care a promovat două echipe în Liga 1, a fost picat la examenul pentru Licența PRO reproșându-i-se o filosofie cu care echipa sa a marcat 6 goluri în sezonul trecut și pe care cuplul Messi - Suarez o aplică mai mereu la Barcelona!

Săptămâna trecută, FRF a scos la examen cele 20 de diplome pentru Licența Pro. Iar testele au constat în probe practice, dar și într-un examen scris. La primele dintre ele, nume cunoscute din rândul unor antrenori activi sau foști fotbaliști importanți au picat și au ratat șansa de a-și așeza la gât ecusonul pe care scrie Licența Pro!

Polemică pe pasă filtrantă

Unul dintre cei picați e antrenor principal în Liga 1. Ilie Poenaru, de la Academica Clinceni, a avut însă un șoc atunci când cei din comisie i-au prezentat argumentul pentru care nu merită să treacă examenul.


Subiectul pe care l-a avut de susținut Poenaru a fost "pasa filtrantă", iar la un moment dat exercițiul prezentat a conținut o pasă filtrantă dată din ultimii 16 metri. Imediat a intervenit Valentin Sinescu, unul dintre membrii comisiei de examinare: "Nu există pasă filtrantă dincolo de 16-18 metri!".

Poenaru a rămas interzis și chiar a intrat într-un dialog contradictoriu cu cei din comisie: "Domnilor, această filosofie a mea am aplicat-o și pe parcursul sezonului trecut și cu ajutorul ei am reușit să marcăm 6 goluri".

Poenaru a fost antrenor la Clinceni anul trecut și a bifat o mare performanță, a promovat direct cu un club al cărui buget a fost de numai 400.000 de euro, de 5 ori sub cele deținute de Petrolul și U Cluj, care au terminat sub Clinceni. În plus, Ilie Poenaru mai are o promovare la activ, tot în Liga 1, cu Voluntari în 2014-2015.

„Dacă faci ce face Barcelona, nu iei Licența Pro în România"


Membrii Comisiei nu i-au acceptat însă argumentele, ceea ce i-a șocat și pe ceilalți participanți la examen. „Acest principiu, pasă filtrantă din careul advers, e aplicat chiar și la nivelul cel mai înalt în fotbalul european. Barcelona are foarte multe goluri înscrise prin acest procedeu, cu Messi în rol de servant și cu Suarez la finalizare. Messi dă pasă filtrantă și de la 11 metri, iar la Școala de antrenori a FRF se interzice acest lucru, chiar nu-ți dă Licența Pro. Deci, dacă faci ce face Barcelona, nu primești Licența”, a fost declarația unuia dintre cei care au susținut testul.

„Vă spun doar atât, eu am susținut proba practică aplicând filosofia mea de joc, filosofie pe care am avut-o și anul trecut și cu ajutorul căreia am marcat multe goluri și am promovat cu Clinceni. Dacă acest lucru n-a fost suficient pentru membrii Comisiei...” Ilie Poenaru, antrenor Academica Clinceni

Situație inedită la Clinceni: Curelea devine principal

La examen a participat și cel pe care Poenaru îl are secund la Clinceni. Costin Curelea a trecut probele și a obținut Licența, cel puțin la testele practice! Clubul ilfovean va fi nevoit să facă, măcar în acte, o modificare. Curelea va deveni antrenor principal și Poenaru va trece secund. Cel mai probabil, Poenaru va merge într-o altă țară pentru a-și obține Licența, cel mai la îndemână fiind Republica Moldova.

Angajat FRF la examen FRF!

Unul dintre cei 31 de participanți la testele pentru obținerea Licenței Pro a fost Mirel Rădoi, cel care de un an ocupă funcția de antrenor al naționalei de tineret a României, deci e angajat al FRF. Rădoi a luat nota 10 la practică. „Nu a fost greu, mi s-a părut doar că cei din comisie sunt un pic prea rigizi, nu știu deloc de glumă, sunt prea serioși”, a spus Rădoi la Telekom Sport. Rădoi a calificat naționala U21 la Euro 2019, unde a ajuns până în semifinale și, automat, a obținut biletele pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Comisia de examinare, 80% no-name-uri în fotbal și antrenorat!

Cine a făcut parte din comisia de examinare a celor care au participat la examenele practice de săptămâna trecută? Sunt 4 membri, la care se adaugă președintele comisiei, Dan Apolzan, care este și șeful Școlii de Antrenori. Cu excepția lui Aurică Țicleanu, un fost mare fotbalist, dar nici el cu rezultate importante ca antrenor, restul nu au în CV nicio calitate care să-i recomande să evalueze antrenori:

1. DAN APOLZAN (foto)

- n-a fost fotbalist

- a antrenat la grupe de copii și juniori la Sportul

2. AUREL ȚICLEANU

- fost fotbalist important la Craiova, Sportul și echipa națională

- ca antrenor are o experiență de peste 15 ani, însă fără rezultate notabile

3. ADRIAN SZABO

- fotbalist modest la Steagul Roșu, ICIM Brașov, Precizia Săcele

- antrenor fără niciun rezultat notabil, nivelul maxim la care a antrenat a fost FC Brașov, în rest a mai bifat Shahradi Tabriz, Corona, ICIM Brașov, Precizia Săcele

4. VALENTIN SINESCU

- fotbalist la nivelul ligilor inferioare

- a antrenat, fără niciun rezultat, echipe precum Câmpina, SCM Pitești, Unirea Dej, CSM Sighetu Marmației, a trecut, în perioade extrem de scurte și pe la Petrolul și Astra

5. RĂZVAN ROTARU

- fost fotbalist la nivelul Diviziei B

- fost ziarist la Gazeta Sporturilor

Sinescu: „Nu vreau să vorbesc”

Valentin Sinescu, cel care l-a oprit din demonstrație, în timpul probei practice, pe Ilie Poenaru, reproșându-i pasa filtrantă în ultimii 16-18 metri, a răspuns ieri atunci când a fost sunat de Gazeta Sporturilor, dar după ce a aflat pentru ce subiect a fost abordat a refuzat orice dialog.

- Domnul Sinescu, bună ziua, de la Gazeta Sporturilor vă deranjăm!

- Bună ziua, vă rog!



- V-am sunat să vă întreb în legătură cu un eveniment în care ați fost implicat direct la examenul...

- Nu, nu, nu vorbesc!



- De ce?

- Eu sunt un simplu membru!



- Nu ați făcut parte din comisia de examinare?

- Ba da, dar nu vreau să vorbesc. Vorbiți cu Dan Apolzan, el este șeful comisiei, la revedere!

Fotbalul feminin al FRF a luat Licența!!!

Ilie Poenaru, antrenor care a promovat cu două echipe în Liga 1, a picat examenul practic, în schimb, cea care a ocupat postul de Coordonator pe dezvoltarea și promovarea fotbalului feminin în cadrul FRF și care în prezent e selecționerul naționalei feminine a României U16, Maria Irina Giurgiu, a trecut cu brio testele.

Practic, ca și în cazul lui Rădoi, angajații FRF au participat la un examen organizat tot de FRF.

Irina Maria Giurgiu, în vârstă de numai 27 de ani, a jucat fotbal la ACS Independența Baia Mare și a absolvit Universitatea Bogdan Vodă din Baia Mare, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Recent, Răzvan Burleanu a introdus obligativitatea pentru cluburile de Liga 1, începând din 2020-2021, să dețină o formație de fotbal feminin. Decizia a fost atacată la TAS de Gigi Becali, iar Tribunalul de la Lausanne a admis solicitarea și va judeca speța în perioada următoare.

Pe Gică Popescu îl testau ca fotbalist :D

În vara trecută, fostul mare internațional a dorit să ia licența A, dar a renunțat după ce a aflat că trebuie să fie supus unui test prin care să marcheze gol de la 35 de metri: „E un examen idiot!".

 

Gazeta Sporturilor a prezentat în urmă cu un an un alt caz care a scos la iveală anomaliile din structura Școlii de Antrenori din cadrul FRF. La acea vreme, fostul mare internațional Gică Popescu a dorit să aplice pentru a lua Licența A de antrenor. Însă a aflat că e nevoit să treacă de anumite probe practice, dintre care una consta în a marca gol de la 35 de metri, fără ca mingea să atingă pământul înainte de a intra în poartă.

„Eu vă spun doar atât: după 115 meciuri la prima reprezentativă a României, eu nu mă fac de râs! Asta i-am transmis domnului Apolzan, pe un ton foarte respectuos. Ideea este că e un examen idiot! Eu vorbesc strict de examen. Și, rețineți!, nu doar pentru mine, fiindcă nu doar mie mi se impuneau aceste probe practice, ci tuturor celor care doresc să devină antrenori”, a comentat atunci Gică Popescu.

„Nu văd ce are a face proba aceasta, de exemplu, de a trage la poartă de la mijlocul terenului, cu meseria de antrenor. Strict cu meseria de antrenor. Păi, vreau să devin fotbalist profesionist sau antrenor? Câte goluri credeți că dă Mourinho dacă-l pui să tragă de 5 ori de la 35 sau 40 de metri?!”, a adăugat atunci Popescu, care a fost căpitan la Barcelona și a participat 5 turnee finale cu naționala României.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.