International   •   Liga Campionilor   •   CELTIC - CFR CLUJ 3-4

CELTIC - CFR CLUJ 3-4 // 10 concluzii după seara MAGICĂ de la Glasgow: toate semnificațiile victoriei cu Celtic + de ce Clujul e noul pol de putere din fotbalul românesc

Articol de Remus Dinu   —  miercuri, 14 august 2019

CFR Cluj e în play-off-ul Champions League după succesul răsunător reușit marți seara pe terenul lui Celtic, scor 4-3. Pentru a intra în grupele Ligii, campioana României mai trebuie să treacă de Slavia Praga, deținătoarea titlului în Cehia. 

  • Partida tur e pe 20 august la Cluj, returul fiind  programat pe 27 august, în Cehia.

Succesul entuziasmant de la Glasgow deschide câteva oportunități fantastice pentru CFR Cluj, care are asigurată deja accederea în grupele Europa League. Calificarea în play-off-ul Champions League are ramificații importante pentru echipa lui Petrescu, devenită un adevărat pol de putere în fotbalul românesc.

Mai jos sunt 10 concluzii după victoria impresionantă reușită în fața campioanei Scoției:


1. Importanța golului lui Țucudean

În continuare având în subconștient ideea retragerii, Țucudean a înscris aseară, probabil, cel mai important gol din 2019. Iar descătușarea a fost una elocventă: la final, acesta nu și-a putut stăpâni emoțiile, izbucnind în lacrimi imediat după ultimul fluier. 

Atacantul a trecut printr-o perioadă dificilă, cu două operații la inimă, însă reușita contra lui Celtic poate reprezenta un adevărat imbold pentru viitorul apropiat, într-o perioadă destul de tulbure pentru el.

Nevoit să ia două pauze lungi, ritmul excelent al lui Țucudean din 2018 a fost complet dat peste cap, iar startul acestui campionat a adus un jucător care a părut că și-a pierdut o viteză față de anul trecut. Totuși, golul cu Celtic poate fi momentul perfect pentru relansare, o adevărată pastilă de moral.


2. Ce lovitură financiară!

Permanent „hăituiți” de o amenințare financiară nevăzută, șefii CFR-ului pot răsufla acum ușurați. Simpla calificare în play-off-ul Champions League, sinonimă cu accederea în grupele Europa League, aduce în conturile campioanei nu mai puțin de 8 milioane de euro (5 pentru calificarea în play-off, alte 3 pentru prezența în grupele EL).   

Iar potul ar putea ajunge la 10 milioane de euro, în funcție de eventualele rezultate din grupe, aici adăugându-se și banii pe care îi va obține din bilete.

Practic, o sumă mai mult decât satisfăcătoare pentru asigurarea unui buget consistent pentru sezonul în curs, unul în care echipa va fi, cel puțin până în iarnă, implicată în Liga 1, dar și în cupele europene. De altfel, directorul sportiv, Bogdan Mara, a anunțat deja noi achiziții: „Cred că în următoarea perioadă, după ce au intrat banii aceștia, vor veni 2-3 jucători importanți, în afară de Lacina Traore”, a declarat oficialul.  

 

Lucrurile se schimbă însă radical dacă CFR trece și de Slavia Praga, situație în care în conturile clubului ar intra nu mai puțin de 15,25 de milioane de euro!

3. Distrugătorii de mituri

Revenind la noțiuni fotbalistice, victoria cu Celtic demontează definitiv și mitul conform căruia CFR ar fi o echipă defensivă. Clujenii au înscris de patru ori în poarta campioanei Scoției, care în ultimii doi ani mai pierduse pe teren propriu, în Europa, doar în fața lui PSG de o asemenea manieră (0-5, în grupele UCL din sezonul 2017-2018). 

CFR a înscris de 3 ori acasă cu Astana, a marcat de două ori și în complicata deplasare de la Maccabi Tel Aviv, iar în campionat are cel mai bun atac, alături de Viitorul, 13 goluri înscrise în 5 meciuri.

4. Mașinărie! Dubluri pe posturi, asigurați și la „U21”

Poate nici cei mai optimiști susținători ai CFR- ului nu se așteptau la un start de sezon atât de solid pentru o echipă angrenată pe două fronturi. Băieții lui Dan Petrescu au depășit însă orice așteptare: au trecut de trei tururi preliminare și s-au instalat fără emoții în fruntea Ligii 1.

Două realizări care n-ar fi avut probabil loc simultan dacă CFR nu reușea să alinieze două echipe la fel de competitive în ambele întreceri. Ardelenii au  jucat în această vară din 3 în 3 zile, însă de fiecare dată cu formule complet schimbate. Iar echipa de rezerve folosită în cele 5 etape din Liga 1 a strâns nu mai puțin de 13 puncte dintr-un total de 15 posibile!

CFR i-a pierdut doar pe Manea și Boli în vară, dar a adus în schimb câteva piese care duc greul în campionatul intern cât timp echipa consacrată din sezoanele anterioare poartă luptele cu miză din Europa. Burcă, Butean, Aurelio, Sylla, Michael Pereira, Rondon sau Cestor au adus un plus evident echipei în Liga 1, aceștia fiind secondați de alți jucători mai vechi, precum Andrei Mureșan, Păun, Hoban sau Peteleu.

În plus, campioana nu suferă cu adevărat nici la capitolul jucătorilor U21, așa cum antrenorul lasă câteodată de înțeles. Valentin Costache (21 de ani) e deja o certitudine, în timp ce puștii Cătălin Itu (19 ani) sau Claudiu Petrila (18 ani) au arătat mai multe plusuri decât minusuri în startul de campionat.

5. Echipă temută, nou pol de putere

Din exterior, CFR se identifică acum cu o structură indestructibilă: echipa are rezultate, joacă un fotbal plăcut, atmosfera din lot e impecabilă, iar victoriile vin chiar și atunci când jucătorii nu sunt la cel mai înalt nivel, așa cum s-a întâmplat în meciul cu Dinamo, 1-0, sau în succesul reușit pe final cu Hermannstadt, 3-0. 

Formația lui Dan Petrescu se comportă exact ca o echipă mare, iar toți adversarii din campionatul intern par să fie blocați atunci când înfruntă deținătoarea titlului. 

Mai mult, în plan psihologic, CFR a început să atragă și respectul și admirația vechilor sau noilor rivali. Aproape nimeni din fotbalul românesc nu mai pune la îndoială supremația impusă de clujeni, iar vechi contestatari, precum Adrian Porumboiu, au început să-și scoată pălăria în fața lor.

„E o calificare istorică, mai ales în fața unei echipe precum Celtic. Am fost un aprig contestatar al celor de acolo, dar de un și jumătate  aprecierile mele sunt laudative. Au cel mai bun antrenor posibil și imposibil din România. Jos pălăria, trebuie să apreciez ceea ce e de apreciat”, a declarat, la GSP Live, fostul finanțator de la FC Vaslui, imediat după meciul cu Celtic.

6. Factorul Dan Petrescu

În mod cert, Dan Petrescu e adevăratul „arhitect” al performanței de la Cluj. Contestat pentru stilul său, pus la zid pentru că a plecat în China sezonul trecut, „Bursucul” a găsit răspunsul perfect: s-a întors la timp pentru cucerirea unui nou titlu, încununându-și revenirea și cu o calificare în grupele unei competiții europene. 

Dan Petrescu e unul dintre cei mai valoroși antrenori autohtoni, titulatură pe care o deține, pe merit, de ani de zile. La 10 ani după ce uimea România și Europa cu Unirea Urziceni, acesta e tot în prim-planul fotbalului românesc și pare mai însetat de performanță decât oricând. 

Exceptând metodele neortodoxe cu care-și „injectează” uneori jucătorii, Petrescu a   

demonstrat încă o dată că e capabil să construiască o echipă puternică, care să domine peisajul intern cu multă autoritate și să aibă rezultate și în plan extern. 

50.000 de europe lună câștigă Dan Petrescu la Cluj

7. Cine n-ar vrea unii ca ei?

O altă sursă a criticilor venite în direcția lui Dan Petrescu a fost legată de folosirea cu preponderență a jucătorilor de peste 30 de ani. Însă tocmai ei sunt cei care fac să funcționeze atât de armonios conglomeratul de la Cluj. 

Giedrius Arlauskis (31 de ani) e cel mai valoros goalkeeper din Liga 1, iar jucători precum Mario Camora (32 de ani), Vinicius (35 de ani), Culio (34 de ani, absent cu Celtic) sau Ciprian Deac (33 de  ani) fac față cu brio chiar și-n Europa, fiind liderii autentici ai echipei. 

8. Transformarea lui Omrani + cifre incredibile

Billel Omrani, 26 de ani, e marea surpriză a CFR-ului din acest start de sezon, perioadă în care a dus de unul singur greul în atac în absența lui Țucudean. În plus, francezul arătă o atitudine complet schimbată față de precedentele sezoane, când antrenorii chiar îl luaseră la țintă pentru lipsa de implicare din meciuri, pentru unele ratări inexplicabile sau chiar și pentru unele escapade.

Sezonul 2019-2020 a adus, până acum, un fotbalist complet schimbat în bine. Omrani s-a transformat într-un veritabil om de echipă, iar încrederea cu care e răsplătit de Petrescu e una pe măsură: atacantul e folosit în ambele competiții, ajungând să fie o piesă de neînlocuit.

 

Cifrele lui Omrani în această vară sunt monstruoase: două goluri în Liga 1 și șase în   

preliminariile Champions League! Francezul a înscris în fiecare dublă manșă: 3 goluri cu Astana, unul cu Maccabi și două cu Celtic!

8 goluria înscris Omrani în acest sezon, în toate competițiile

9. Din nou în prim plan în Europa

CFR are asigurată cel puțin calificarea în grupele Europa League, fiind prima echipă din România care revine în prim-planul competițiilor europene după un an de pauză. 

Iar istoricul echipei în Europa nu e deloc unul de neglijat: cu excepția perioadei în care s-au aflat în insolvență și a experienței de tristă amintire cu Dudelange, clujenii au obținut rezultate impresionante în Europa: sunt singurii din România care au acumulat 10 puncte în grupele Ligii, contabilizând totodată și unele victorii de răsunet, cum au fost cele cu AS Roma,  2-1, sau Manchester United, 1-0.

Acum, CFR are oportunitatea de a deveni prima echipă românească ce trece de patru tururi preliminare în drumul spre grupele celei mai importante competiții europene.  

 

50 de meciuri europenea acumulat CFR Cluj după disputa de la Glasgow

10. Totuși, unde-s suporterii?

Dincolo de elementele pozitive remarcate, CFR a dezamăgit în ultimii ani la capitolul   

suporteri. Fanii „feroviarilor” par să fie într-o stare latentă, nefiind impresionați nici măcar de cele două titluri câștigate la rând.

Mai mult, publicul de pe „Dr. Constantin Rădulescu” a purtat mereu o aură pretențioasă, perfecționistă, spectatorii criticând jucătorii la cele mai mici greșeli, detaliul fiind remarcat inclusiv de Dan Petrescu. Tehnicanul acuza recent că fanii încep să conteste echipa chiar și după 10 minute în unele meciuri. 

Lipsa unui public numeros și implicat, precum cel al Craiovei, i-a afectat în unele cazuri pe jucători, aceștia ducând lipsa unei susțineri masive, care să împingă echipa de la spate. 

Vezi și: 

VIDEO+FOTO Ce nu s-a văzut la TV: George Țucudean a plâns în hohote după gol + cum s-a trăit calificarea istorică: imagini de colecție



AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.