La Naționalele de box de tineret, de la Bacău, în ring i s-a ridicat brațul unui boxer, dar învingător, de fapt, a fost celălalt. Federația e pasibilă să fie suspendată de forul internațional.
Boxul românesc nu mai are rezultate de mult timp, dar iese în față prin scandalurile provocate. Ultimul s-a întâmplat la Campionatele Naționale de tineret la Bacău. Acolo, în finala de la 49 de kilograme, au boxat doi colegi de lot: Mihai Văduva (CSȘ Rm. Vâlcea) și Sergiu Apostu (SCM Bacău).
În ring, boxerul vâlcean a dominat clar disputa și toată lumea l-a văzut învingător. Numai că, la final, surprinzător, arbitrii au dictat altceva. Băcăuanul a fost declarat campion național, decizie 3-2. S-a schimbat decizia din ring? Pe prima treaptă a podiumului a urcat Mihai Văduva.
Acum doi ani, s-a întâmplat același lucru. La un meci între un boxer de la Dinamo și tot un pugilist de la Bacău, deși moldoveanul fusese învingător pe buletinele de arbitraj, decizia a fost schimbată și bucureșteanul a urcat pe prima treaptă a podiumului. Asta contrar regulamentului Federației Internaționale de Box (AIBA), în vigoare. Ca să scape de suspendare, federația română l-a suspendat atunci pentru jumătate de an pe supervizorul competiției.
„Sportivul declarat învingător a renunțat la medalie!”
Acum lucrurile nu au stat așa, conform președintelui Vasile Câtea, care a fost prezent în sală. „Au hotărât ei între ei acolo, că sportivul de pe locul întâi a renunțat în favoarea celor de pe locul doi la medalie. Rezultate pe buletine a rămas cel dat de arbitri”, a declarat președintele FR Box. „Nu s-a schimbat nicio decizie. Oficial nu s-a schimbat nicio decizie. Antrenorul de la Bacău a spus că nu-mi trebuie scandal, am destule medalii de aur, nu-i niciun fel de problemă dacă pierde una. Ei între ei au făcut trocul”, a adăugat Câtea.
Oficialul FR Box spune că le-a transmis clar. „E treaba voastră cine ia medalia, pe buletine rămâne decizia oficială dată de arbitrii judecători!”. „Regulamentul e foarte clar, nu ai voie să schimbi decizia! Și noi nu am făcut-o!”, a încheiat Câtea.
Se poate schimba doar la Jocurile Olimpice și Mondiale!
Regulanentul AIBA e clar: nu permite schimbarea deciziilor din ring la nici o competiție, cu excepția Jocurilor Olimpice sau Campionatelor Mondiale. Și atunci e posibil după o procedură dificilă în care meciul se analizează video în slow-motion. Schimbarea unei decizii din ring înseamnă încălcarea regulamentului AIBA și supune FRB posibilității de a fi sancționată la nivel international pentru acest lucru.
„Li se ia visul copiilor!”
Antrenorul campionului de la 49 de kilograme recunoaște că nu a înțeles decizia de la Campionatele Naționale și spune că e grav ceea ce se întâmplă în boxul românesc.
- Domnule Marius Băluță, cum au stat lucrurile în finala de la 49 kg? Sportivul dumneavoastră a fost declarat câștigător, deși în ring, adversarului i s-a ridicat brațul?
- Nu știu cum s-a ajuns în această situație. Cel mai îndreptățit să vă răspundă e președintele Vasile Cîtea, care a fost prezent în sală. N-am înțeles ce au vrut să facă acolo. Sunt niște lucruri care nu ne fac cinste nouă, boxului.
- Pe buletinele de vot era câștigător sportivul în albastru?
- Nu știu, nu am avut acces la buletinele de vot!
- Nu am fost la finală, am avut o problemă de sănătate. M-a sunat copilul plângând, mi-a spus cum a fost. Am sunat și eu acolo, am vorbit, am văzut meciul, diferență clară în ring în favoarea lui Mihai Văduva. Sunt niște lucruri ciudate acolo. Acest copil este la Centrul de Excelență de la Bacău. În lipsa mea, nu a vrut nimeni să-i stea în colț, nici de la Centrul de Excelență, nici de la lot. Atât timp cât antrenorul, din motive obiective, nu-i poate sta la colț, nu putea să stea cineva de la Centru?
- Cine i-a stat în colț?
- A stat un antrenor din țară desemnat de ei. Mi se pare însă un lucru urât. Normal era ca antrenorul Centrului să-i stea la colț. Dar nu se știe cine e antrenorul Centrului. Era maistrul Abladin, dar a plecat de câteva luni de acolo. O să se supere pe mine, dar eu ăsta sunt, tot timpul mi-a plăcut dreptatea.
- S-au mai întâmplat astfel de lucruri, nu?
- Da, s-au mai întâmplat, dacă nu mă înșel la 69 de kilograme, e vorba de Robert Taison, de la Dinamo. Și tot cu un sportiv de la Bacău a fost și atunci. Sunt lucruri care nu sunt normale. Cel mai deranjant e că președintele era în sală. Și acum vin cu o întrebare retorică? Dacă a fost declarat învingător sportivul de la Bacău, că astfel nu se putea da decizia, nu?, cum s-a schimbat decizia, încălcând toate regulamentele EUBC. Dacă s-a schimbat decizia că așa a vrut X, ca să împăcăm și capra și varza, s-a încălcat tot, iar federația, după mine, este în stare de suspendare. Cel mai urât este că li se ia visul copiilor. Și așa sunt vai de capul lor, nu primesc un leu din partea federației.
- Cum nu primesc? Federația are cel mai mare buget din istorie, anul acesta!
- Am văzut și eu în presă, pe facebook, Federația română un milion de euro. Oare din acești bani acești copii nu pot primi măcar o indemnizație de efort? Nu preimesc nimic, un trening amărât. Nu vreau avantaje, dar nici nu accept ca sportivii mei să fie călcați în picioare. Au vrut să profite de faptul că eu nu eram acolo.
{{text}}