Dominique Antognoni, ziaristul român care scrie de trei decenii despre Il Calcio, explică de ce Maurizio Sarri și Antonio Conte, noii antrenori de la Juventus şi Inter, vor avea mari probleme de adaptare şi vor fi contestaţi de tifosi la primele rezultate proaste.
Ce au în comun Maurizio Sarri şi Antonio Conte? Sunt doi antrenori ce vor trăi o presiune ieșită din comun în noul sezon, dar în mare parte au creat ei singuri situația complicată. În plus, sunt ceea ce se spune omul nepotrivit la locul nepotrivit. Mai adăugăm că sunt doi antrenori radicali, adepți ai unui unic sistem de joc, cine nu se adaptează este vândut, de parcă ar fi vina fotbaliștilor că cei doi nu sunt în stare să varieze schemele. De când există fotbalul, la marile echipe antrenorii se adaptează jucătorilor aflaţi la dispozitie, nu invers. Vi se pare normal la un astfel de nivel? În plus, Antonio are o idee despre fotbal suficient de fosilizată, acel 3-5-2 utilizat exclusiv de către echipele mici și foarte mici. Alergăm, ne apărăm si contraatacăm, ca în 1970. Cine nu este în stare să interpreteze acest sistem să plece! Serios?!
Out Nainggolan şi Perisici!
La 50 ani și cu pretenția de a fi unul dintre mai performanți antrenori ai lumii (contractul său asta spune, vorbim de 12 milioane pe an), nu ești în stare să creezi o alternativă în baza jucătorilor? Cum a sosit a decis că Nainggolan nu s-a adaptat și că Perisici nu poate juca în bandă. Rezultatul? Belgianul este dat gratis la Cagliari, croatul pleacă împrumut la Bayern. Este posibil să nu ai capacitea de a-l învăța pe Perisici, atlet desăvârșit și cu o capacitate de efort infinită, să joace cum vrei tu? Sunt nebuniile lui Conte și le va plăti scump la primul egal sau la prima înfrângere, pentru că lumea nu-i va ierta nimic. De adăugat că e unul care plânge și se plânge mereu, așa că există toate ingredientele pentru conflicte săptămânale.
7 trofeea câştigat Antonio Conte în cariera de 13 ani ca antenor: trei scudetti şi două Cupe ale Italiei cu Juventus, titlul şi Cupa Angliei cu Chelsea
„Vorbesc doar cu doi ziarişti”
Nu cu presa, pentru că în prima ședință avută cu press office-ul Interului a fost foarte clar: „Eu vorbesc cu doar doi ziariști (care între altele nu se ocupă de Inter), tot ceea ce va ieși în plus în ziare e vina voastră”. Iar ceilalți, în loc să treacă la atac, preferă să stea cuminți, ca de obicei, cu obiectivul de a nu îi supăra pe Conte și mai ales pe Marotta. Între altele, la primul articol critic la adresa lui, administratorul delegat al nerazzurrilor a decis ca ziaristului să nu i se mai acorde acreditare la meciuri. Era un articol online, pentru că niciunul din presă scrisă nu va dori vreodată să îl „supere”.
Alexis în loc de Džeko!
Cei doi au început cu piciorul stâng, au ratat multe obiective de mercato. Au tratat două luni cu Džeko, dar până la urmă a venit Alexis Sanchez. Este ca și cum ţi-ar fi sete și mănânci prosciutto (spunea Sacchi în astfel de situații) când scriem Icardi este încă un jucător al Interului, refuzând (în mod just) să plece doar pentru că așa vrea Marotta. În plus, umbra lui Mourinho cântărește greu. Proprietarii clubului se puseseră deja de acord cu José Mourinho, iar salariul l-ar fi plătit Pirelli, până mai ieri acționar al clublui, astăzi doar sponsor. Ideea celor de la Suning este să dezvolte brandul Inter în Asia, ce testimonial era mai bun decât Josè, pentru a nu vorbi despre dragostea publicului față de el?
Va cuceri Sarri Liga?
Dacă Antonio se teme de multe, nici Sarri nu stă mai liniștit. Sunt multe intrebări încă fără răspunsuri. Va rezista presiunii? Va reuși să aducă trofeul cu urechi la Torino? Cum va reacționa lotul la prima eventuală criză de joc și rezultate? După cum stau lucrurile înaintea începutului sezonului, jucătorii nu par convinși pe deplin de tactică și metodele sale. Dar ne vom mai auzi în primăvară, este mult prea devreme pentru a trage concluzii. Sigur e că după fiecare amical declară că jucătorii trebuie să schimbe mentalitatea. Pentru a înțelege ce se întâmplă, să facem un mic pas înapoi.
1 trofeua cucerit Maurizio Sarri în cei 29 de ani ca tehnician, Europa League cu Chelsea în sezonul trecut
Nu aveau planul B
Din motive suficient de neclare (probabil prea impulsive), Massimiliano Allegri a fost dat afară după cinci campionate cucerite în cinci ani. Mai adăugăm patru cupe naționale și două finale de Champions, plus o declarație publică a proprietarului Andrea Agnelli, care promitea solemn că Allegri va rămâne încă un an. Ce s-a întâmplat între timp de s-a realizat schimbul pe bancă cu Sarri? Paratici, care a prins puteri imense după demiterea lui Marotta (tot Paratici a fost cel care a determinat plecarea), a decis că echipa pierduse inerția pozitivă și că se putea exprima un fotbal mai ofensiv și mai calitativ cu lotul la dispozitie. Allegri, persoană fantastică și antrenor extrem de pragmatic, convins că în afara rezultatului nu există mai nimic (cum să nu îi dăm dreptate, având în vedere câte titluri a cucerit?) a rămas surprins, dar problema a fost că Juventusul n-avea un plan B. Nu aveau o soluție la înălțime că înlocuitor. Marile cluburi încep în martie să își organizeze sezonul. Pe piață era numai Sarri, ce nu se simțea foarte apreciat la Chelsea (jucătorii, clubul și suporterii l-au privit mereu cu scepticism), așa că a venit el, după ce a cucerit Europa League cu echipa din Londra.
Prizonierul lui 4-3-3
O soluție surprinzătoare, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Sarri nu are absolut nimic în comun cu stilul Juventus, aristocratic și rigid. Sarri e un om din popor, cum se spune, votează stânga, nu se îmbracă la costum, deseori nu își aranjează barba, spune cam ce îi vine. Şi mai ales este un adept al sistemului 4-3-3, jucând în același mod indiferent de lotul pe care îl are la dispozitie. Nu poți să ajungi la vârsta lui, 60 de ani, fără să încerci să schimbi ceva în timpul meciurilor sau în timpul sezonului. Allegri modifică tactica și de 3-4 ori în cursul aceluiași joc, era extrem de abil în a înțelege momentele partidei. Sarri, din acest punct de vedere, mai are multe de învățat. Jucătorii încă nu s-au exprimat, încearcă să învețe noile cerințe în liniște. Sarri le cere să facă exact ceea ce Allegri nu le cerea: posesie din două atingeri maximum, dominarea jocului, apărare suficient de aproape de mijlocul terenului. După cinci ani cu Max, e foarte greu să schimbi totul, mai ales că în cei cinci ani ai învins mereu.
Ancelotti stă la pândă
Senzația este că la prima dificultate Sarri va intra în criză și va cădea tot castelul de cărți. Șansa lui e că jucătorii au o calitate individuală atât de ridicată încât pot decide singuri partidele, dincolo de scheme. E ceea ce speră Sarri, mai ales pentru primele partide. Apropo. Ar mai fi și Napoli în cărți, dar duelul cel mai sălbatic în Italia este cel între Juventus și Inter. Așa că restul contează mai puțin, deși astăzi echipa lui Ancelotti ar fi principala adversară a bianconerilor. Dintre cei trei, Ancelotti este cel mai liniștit și cel mai pregătit. Și mai ales, cel care a câştigat cele mai multe trofee.
Favoritele la titlu
1,08 miliarde de euroau cheltuit cluburile din Serie A pentru 649 de achiziții în această vară
820 milioane de euroau încasat echipele din Serie A din vânzările celor 535 de jucători
5,15 miliarde de eurovalorează toți jucătorii înscriși la startul acestei ediții a primei ligi italiene
188,5 milioane de euroa investit Juventus în transferuri, Inter 155 de milioane, iar Napoli 132 milioane
PARIURILE GSP ÎN SERIE A
- Cel mai bun jucător: Cristiano Ronaldo (Juventus)
- Stranierul anului: Arkadiusz Milik (Napoli)
- Fundașul de fier: Kalidou Koulibaly (Napoli)
- Revelația sezonului: Matthijs de Ligt (Juventus)
- Golgeterul Seriei A: Ciro Immobile (Torino)
- Campioana ultimei stagiuni: Juventus
- Cel mai valoros mijlocaș: Nicolò Barella (Inter)
- Cel mai bun portar: Samir Handanovici (Inter)
- Managerul sezonului: Carlo Ancelotti (Napoli)
Avem patru români
La startul noii ediții a Seriei A se vor alinia numai patru români. Trei dintre aceștia vor fi titulari: portarul Ionuț Radu, răscumpărat de Inter și reîmprumutat la Genoa, și fundașii Ștefan Radu (cel mai fidel jucător în activitate), reintegrat după împăcarea cu conducerea clubului la Lazio, și Romario Benzar, transferat de Lecce cu 2,5 milioane de la FCSB. La fel ca în edițiile trecute, Vlad Chiricheș e rezervă la Napoli, cu cel mai mare salariu dintre stranieri, 2,4 milioane anual.
15 milioane de euroe cota de piață a celui mai valoros român din Serie A, Ionuț Radu (Genoa)
Pe Digi și Telekom, dar și pe Look
Meciurile vor putea fi urmărite, spre deosebire de sezonul trecut, nu numai pe DigiSport și pe Telekom Sport, ci și pe Look (Sport și Plus). Derbyurile vor fi difuzate și în format 4K pe Digi.
{{text}}