Campioanele mondiale la canotaj Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au de apărat la Mondialele de la Linz cele două titluri cucerite la Sarasota și la Plovdiv.
În 2018, barca feminină de dublu vâsle, categorie ușoară, a fost singura care a adus aurul mondial într-o probă olimpică, în tot sportul românesc. Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc erau la a doua izbândă consecutivă, urmându-și traseul propus al cărui finiș se vrea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Cele două canotoare au plecat foarte încrezătoare la Mondialele de la Linz (Austria). Acolo trebuie să se claseze în primele 7 bărci pentru a obține biletul la Jocurile Olimpice. Ele se gândesc însă să facă o triplă istorică, al treilea titlu mondial consecutiv.
Gianina Beleagă: "Putem lua al treilea titlu!"
- Gianina, un Mondial cu miză dublă. Care e obiectivul, calificarea la Tokyo, sau o medalie?
- Sperăm ca după întrecerea de la Linz să spuneți despre noi, triplele campioane mondiale. Ne dorim calificarea, dar la fel de tare și al treilea titlu mondial. Visăm să ducem tot ciclul olimpic pe primul loc, însă concursul e concurs vedem ce o să fie acolo.
- Veniți după un an în care nu prea ați avut rezultate. Ați stabilit ca vârful de formă să fie la CM?
- Nu, noi ne ducem la fiecare concurs dorind să dăm tot ce avem mai bun și să câștigăm. Cei din jur ne spun că așa facem noi, că ne urnim mai greu pentru că, și în anii trecuți, am făcut la fel, nu am urcat pe podium la Europene, dar am făcut-o la Mondiale. Noi ne bucurăm când ne iese așa. Însă e frustrant pentru că ne dorim și aurul european. Ne-am mișcat mai greu, dar noi știm de ce suntem capabile și nu ne-a demoralizat asta.
- Ai avut o perioadă grea, ai avut de trecut peste o accidentare gravă, ai lipsit o perioadă, cum ești acum?
- Da, m-am operat la genunchiul drept în toamnă, însă am stabilit împreună cu antrenorii și medicii lotului ca atunci era cel mai propice moment să mă operez pentru că aveam timp să mă recuperez și să recuperez ce pierdeam la antrenamente. Apoi am reușit să le prind pe fete din urmă, la testările pe ergometru am mers foarte bine. Nu cred că este un impediment pentru mine și pentru barcă pentru că acum vâslesc la capacitate maximă. Nu mi-a fost frică în nicio clipă că nu voi putea reveni.
- Cursa voastră de categorie ușoară e una spectaculoasă, dar în același timp și foarte strânsă, rezultatele sunt imprevizibile. Crezi că va și acum la fel?
- Da, și vor fi și mai multe echipe. Dacă ne uităm la Europene, Olanda nici nu a prins finala A. Este șocant pentru că la noi nu ști la ce să te aștepți niciodată, de aceea e spectaculos. Aici noi trebuie să profităm de fiecare chichiță pe care o avem, de fiecare avantaj pe care-l avem față de alte echipaje. Noi suntem două fete foarte puternice cu potențial foarte mare, trebuie doar să fim destul de lucide și să folosim atuurile noastre în cursele care contează. Pe Snagov am scos timp foarte buni, suntem aproape de recorduri sau peste, dar acolo contează, la Mondiale.
- Intervine presiunea, paote mișcările sunt altele...
- Mișcarea e aceeași pentru că după ce ajungi la o anumită maturitate tu mergi acolo să dai ce ai mai bun, chiar dacă presiunea este mai mare. Mie îmi place să gândesc așa: canotajul este tot canotaj, fie că este la Snagov sau la o competiție mondială. Sunt aceleași balize, culoare, tot două mii de metri, aceeași barcă, aceeași colegă.
- Ați pornit cu Tokyo în minte și în suflet?
- De curând s-au împlinit trei ani de la finala de la Rio, unde am tras în finala B. Visăm la Tokyo, încă de la Rio, am început să ne gândim și suntem încrezătoare. Mai este mult de muncă până acolo, trebuie să ne calificăm întâi, dar mereu avem asta în gând și în suflet.
Ionela Cozmiuc: „Să păstrăm tradiția!"
- Ionela, urmează al treilea titlu mondial, toată lumea își dorește asta, ar fi ceva de vis și pentru voi?
- Sunt deja triplă campioană mondială, dacă socotim și titlul de la tineret, dar într-adevăr, mi-aș dori un titlu mondial la seniori. Plec pregătită atât fizic cât și psihic pentru a-mi îndeplini visul.
- Anul aceasta a continuat blestemul Europenelor, n-ați reușit să urcați pe podium la Europene.
- Cumva, din exterior, ni se tot spune că e un blestem sau că s-a format o tradiție în privința acestor fapte. Eu nu cred în asta, ci că fiecare sportiv are concursuri bune și unele mai puțin bune. Nu știu dacă e o coincidență sau nu, dar mereu ni se întâmplă la Europene să facem concursuri mai puțin bune. Acum să mergem pe aceeași notă să sperăm că se va repeta tradiția, deși nu cred în chestiile astea.
- Cum vezi această ediție a Campionatelor Mondiale?
- E un concurs foarte important de aceea există și puțină presiune în plus. Însă noi suntem învățate cu aceste emoții și o să le gestionăm în favoarea noastră.
- Probleme cu categoria?
- Nu, nu am avut niciodată și nu cred că vor apărea acum.
- E primul obiectiv pentru voi să duceți barca între primele șapte că să obțineți biletul pentru JO?
- Nu, obiectivul nostru este să luăm medalie, să câștigăm. Dacă te gândești «hai că am o șansă să vin în primele șapte», deja nu pleci bine. Noi vrem să mergem acolo să dăm tot ce e mai bun și eu cred că va fi bine.
- Ai mai concurat pe pista de la Linz, cum e apa?
- Da, de două ori. Prima oară a fost foarte frumos, plat, vânt ușor, nimci deosebit, iar a doua oară a fost anul trecut la Cupa Mondială au fost condiții OK până la urmă facem canotaj, e în aer liber, nu ne așteptăm să găsim lacul ca în palmă. Important să fie același vânt și aceleași condiții pentru toată lumea. Să nu fie avantajate anumite culoare, în rest fiecare dansează cum poate.
11bărci a înscris România în concurs la Mondialele de la Linz, 6 la feminin și 5 la masculin
{{text}}