Clubul CSM București are 58 de procese în care a fost acționat în instanță de foști angajați. Numărul acestora va crește vertiginos după ce s-a decis desființarea echipelor de volei, rugby, dar și alte secții individuale.
CSM București are de ieri trei directori adjuncți, după ce Iulian Pâslaru, cel care fusese dat afară în februarie 2018, a câștigat procesul cu clubul păstorit de Primăria Capitalei.
"Este un proces câștigat, hotărârea este executorie. Instanța a dispus reintegrarea mea în funcția ocupată plus plata tuturor salariilor din acel moment și până acum", a declarat Iulian Pâslaru.
Directorul general Gabriela Szabo nu a avut ce să facă și a trebuit să-l primească în club pe Pâslaru. Pe care chiar ea îl dăduse afară. Pâslaru făcuse parte dintre semnatarii hârtiei prin care, în iunie 2017, șefii de secție de atunci cereau primarului Gabriela Firea înlăturarea Gabrielei Szabo pe motiv că are un comportament dictatorial și că nu are încredere în niciunul dintre ei. Numai că Firea a sprijinit-o atunci pe Szabo, iar șefii de secție contestatari au fost înlăturați, rând pe rând, de Szabo din club.
Iulian Pâslaru are de primit aproximativ 40.000 de euro pentru cele 17 luni cât a fost îndepărtat. Lui Pâslaru, Szabo trebuie să-i "inventeze" acum o funcție nouă, de director adjunct cu atribuții administrative, asta pentru că are deja doi directori adjuncți, ambii numiți politic: PSD-istul Alexandru Nedea și Ionuț Aron, de la ALDE.
Acum, că ALDE a ieșit de la guvernare, ar putea fi înlăturat Aron, numai că acesta îi este foarte credincios directorului general.
23 de procese pierdute
De când Gabriela Szabo a fost numită director general la CSM, la club s-au adunat nu mai puțin de 58 de procese. CSM a fost dată în judecată de către mulți dintre foștii angajați, care au considerat că s-a produs un abuz când au fost dați afară sau când li s-a schimbat încadrarea unilateral. Între aceștia, Bogdan Vasiliu, fostul director general, Mihaela Mărășescu, șef birou atletism, Carmen Halaicu, consilier juridic, Ica Boerescu, ex-director economic, Alin Petrache, ex-director general.
Sunt și foști sportivi sau antrenori care și-au cerut drepturile în instanță, tuturor dându-li-se dreptate. Suedezul Magnus Johansson, fostul antrenor al echipei de handbal feminin, și-a cerut drepturile salariale după ce a fost dat afară. La fel toți baschetbaliștii de la CSM, după ce echipa a fost desființată.
Gabriela Szabo îmbrăţișată de Petre Chirică, unul dintre consilierii generali PSD, membru în Consiliul de Administraţie al CSM București FOTO Raed Krishan
Va urma, probabil, a altă afluență de procese îndreptate împotriva clubului bucureștean, având în vedere că, pe ultima sută de metri, s-a decis desființarea echipelor de rugby și de volei masculin și feminin. Dar și concedierea mai multor antrenori și sportivi de la secțiile individuale, atletism, șah, kaiac-canoe.
Două firme de avocatură
De la jumătatea anului 2017 și până în august 2018, Szabo, prin achiziție publică, a beneficiat de serviciile unei case de avocatură din Craiova, Socoteanu și Popa, în disputele sale cu cea mai mare parte dintre angajați. Pe lângă aceste litigii de muncă, Casa de Avocatură Socoteanu și Popa i-a dat dreptul clubului bucureștean să folosească și normele SCM Craiova, să se inspire după acestea. Toate aceste angajamente au fost total ilegale, directoarea neavând la baza acestor angajamente și plăți o decizie a Consiliului General al Primăriei Capitalei, care să-i confere legalitatea acțiunilor.
De-abia după data de 23 august 2018, Szabo a trecut în legalitate cu plățile către firma de reprezentare juridică. Firma aleasă de Szabo prin procedură simplificată proprie este Zamfirescu Racoti & Parteners. Suma plătită pentru reprezentarea în instanță în diversele procese s-a ridicat la 541.000 de lei.
9 foști salariați ai Ministerului de Interne
De când a venit la CSM București, Gabriela Szabo a adus în club doar persoane care să execute întocmai ceea ce ea stabilește. Surse din cadrul clubului spun că Szabo a adus numai la contabilitate nouă persoane care au lucrat în Ministerul de Interne și care acum sunt pensionari. Dar încasează un salariu "baban" și de la clubul Primăriei.
În capul listei Gabrielei Szabo se află chestorul Niculae Chesnoiu, consilierul personal al directorului general, supranumit de angajați "piaza rea", dar și directoarea economică Cristina Bârsan. Aceasta din urmă, conform declarației de avere, a câștigat în 2018, din venituri salariale, suma de 249.413 lei, o medie de peste 20.000 de lei lunar. La fel ca o handbalistă de top a echipei bucureștene, gen Itana Grbici, Iulia Curea sau Andrea Klikovac.
{{text}}