Sporturi   •   Altele   •   CAMPIONATELE MONDIALE DE CANOTAJ

România are 3 bărci calificate la Tokyo! Rezultate din prima zi a semifinalelor Campionatului Mondial din Austria

Articol de Marian Ursescu   —  joi, 29 august 2019

Incertitudinile devin certitudini la Mondialele de la Linz. După prima zi a semifinalelor, România a prins trei bilete pentru Jocurile Olimpice. Barca feminină de 8 plus 1 a ajuns și ea în finală.

Prima zi a semifinalelor la Campionatul Mondial de la Linz (Austria) a adus României rezultatele contate de stafful „tricolor” la plecarea din țară. Trei bărci au prins marea finală și au obținut implicit biletul pentru Tokyo 2020. Alte două bărci vor mai avea emoții în finale pentru a ajunge la Jocurile Olimpice. 

Start prost, revenire pe finiș 

Cele mai mari emoții le-au dat antrenorilor, în semifinale, dublele campioane mondiale Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc. Cele două nu au avut deloc un start bun, ci mai degrabă unul modest. La jumătatea cursei erau pe ultimul loc în prima semifinală, dar avansul adversarelor nu era de nerecuperat. Olandezele și britanicele au mers însă ca un metronom și româncelor le mai rămânea să ajungă măcar pe locul 3. Au depășit barca Africii de Sud până la 1.500 de metri și au început apoi bătălia cu americancele și italiencele. Le-a ieșit perfect, prinzând astfel locul în finală. Au trecut și emoțiile calificării la JO, acolo unde primele 7 echipaje aveau biletul garantat. Acum Gianina și Ionela trebuie să lupte doar pentru a-și apăra aurul obținut la ultimele două ediții, Sarasota 2017 și Plovdiv 2018.  


Băieți de băieți 

După ce au ratat calificarea în finală la Europene, băieții din barca de patru rame au mers ceas la Mondiale. „Tricolorii” au câștigat ieri prima semifinală și vor trage sâmbătă în marea finală. Mihăiță Țigănescu, Vasile Semciuc, Constantin Berariu și Cosmin Pascari și-au îndeplinit și visul de a ajunge la Tokyo. Vor însă ca până atunci să câștige o medalie la Linz, un lucru posibil după ultimele lor evoluții. Finișul „tricolorilor” a făcut toți banii, depășind Italia pe ultimii metri.  

În proba similară a fetelor, cele mai titrate dintre canotoarele române, Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș și Denisa Tâlvescu, au avut ceva de tras pentru a prinde finala. Campioane mondiale acum doi ani, dar în barca de 8+1, "tricolorele" au urcat acum în patru rame. Vicecampioane europene în acest an, româncele au terminat pe 3 în semifinale, depășite de Australia și Danemarca. Rămâne însă calificarea la Tokyo, iar în finala de sâmbătă, totul va pleca de la zero. 

Fetele de la 8 plus 1 mai au un hop 


Cea mai medaliată barcă din istoria canotajului românesc, cea feminină de 8 plus 1, nu a dezamăgit până acum la Linz. Deși antrenorul Antonio Colamonici a trimis în echipaj fete extrem de tinere, (Maria Rusu 19 ani), Adriana Ailincăi și Maria Tivodariu (20), Mădălina Cașu, Iuliana Anghel (21), Roxana Parașcanu (22), Beatrice Parfenie (23), acestea s-au descurcat de minune. Practic, din barca de acum doi ani, care readucea aurul la Mondiale pentru România, au rămas doar Iuliana Popa (23 de ani) și cârmăcița Dana Druncea. Fetele au terminat pe doi recalificările de joi și au prins marea finală. Mai au un singur hop de trecut, duminică, în marea finală. Trebuie să evite ultimul loc în finală pentru a prinde biletul pentru Tokyo. Un lucru la îndemână având în vedere că în luna iunie, cu 7 din cele 9 fete de acum în componență, România câștiga aurul continental. Tot atât de adevărat este că în finala de 6 de la Linz, patru echipaje provin din afara Europei: SUA, Noua Zeelandă, Canada și Australia. Doar România și Marea Britanie s-au infiltrat! 

Șanse imense de JO 

Tinerele Cristina Popescu și Amalia Bereș au ratat de puțin finala A în proba de dublu rame, terminând pe locul 4 în semifinale, imediat sub linie. Calificarea pentru Tokyo rămâne însă în picioare, pentru că 5 din cele 6 bărci prezente în finala B vor merge și ele în Japonia. Vineri vor intra în concurs vicecampionii mondiali, Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc, care sunt clar cotați cu șanse la Tokyo, la fel cum bărcile de dublu vâsle, fete și băieți, pot și ele merge la Olimpiadă, având în vedere că 11 din cele 12 echipaje ajung în Asia. Ioan Prundeanu și Marian Enache, respectiv Nicoleta Bodnar și Simona Radiș, vizează finala A și să intre în lupta pentru medalii. Șanse mai au și fetele din barca de patru rame (Tabita Maftei, Elena Roșu, Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu), dar acestea vor trebui să se claseze pe unul dintre primele două locuri în finala B, adică cel puțin pe locul 8 la total. 

2 bărciau ieșit din cursa pentru Tokyo din totalul de 11. Băieții de la 8 plus 1 și Mihai Chiruță, la schif simplu. Mai au o șansă la regata de la Lucerna, de anul viitor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.