Sporturi   •   Altele   •   CAMPIONATELE MONDIALE

Argint de senzație la canotaj! Simona Radiș și Nicoleta Bondar au reușit o cursă fantastică

Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Marian Ursescu   —  duminică, 01 septembrie 2019

Cea mai tânără barcă a României a urcat pe podium, azi, la Linz. România a calificat 7 echipaje pentru Tokyo, dar nu și bărcile de 8 plus 1.

Din cele 11 bărci cu care România a participat la Mondialele de la Linz (Austria), nu mai puțin de 7 au obținut biletele pentru Tokyo 2020. Din păcate, echipajele de 8 plus 1, feminin și masculin, nu au reușit acest lucru.  

Performerele finalelor de duminică au fost fetele din barca de dublu vâsle, Simona Radiș și Nicoleta Bondar. La 20 de ani, aflate la primul Mondial de senioare din carieră, "tricolorele" au reușit o cursă fenomenală. Când s-a intrat pe ultimii 500 de metri, româncele erau abia pe locul 5.

Au ridicat cadența însă și barca parcă a prins aripi. Au trecut valvârtej pe lângă trei bărci adverse, trecând linia de sosire pe locul 2, doar în spatele Noii Zeelande. 


"Este cel mai frumos lucru care ni se putea întâmpla. Pentru Tokyo vom munci și mai mult și vom fi și mai puternice", a declarat Simona Radiș, strocul bărcii. Vicecampioane europene în aceeași probă, tot în acest an, echipajul Simona-Nicoleta se anunță una dintre marile speranțe la o medalie la Tokyo. 

A fost a doua medalie de argint cucerită de România la actuala ediție a Mondialelor, după performanța reușită sâmbătă de băieții din barca de patru rame, Mihăiță Țigănescu, Vasile Semciuc, Constantin Berariu, Cosmin Pascari.  

Doar locul 6 

Duminică, în ultima finală a Mondialelor, în proba fetelor de la 8 plus 1, România ar fi trebuit să ocupe unul dintre primele 5 locuri pentru a ajunge în Japonia. Barca tricoloră, una extrem de tânără, cu o medie de vârstă de sub 21 de ani, nu a contat însă și a terminat pe locul 6. 


A ratat calificarea la Tokyo, singura șansă pentru Jocurile Olimpice rămânând acum regata de calificare de la Lucerna, de anul viitor. Atunci, stafful tricolor poate trimite în barcă cele mai experimentate canotoare. 

E a doua oară consecutiv când barca de 8 plus 1 fete, cea mai medaliată din istoria canotajului românesc, nu reușește calificarea în an preolimpic. În 2016, la Rio, calificarea s-a realizat tot la regata de calificare, iar apoi fetele au cucerit bronzul olimpic în Brazilia. Băieții au același drum, după ce la Mondiale au terminat pe locul 7, câștigând finala B.  

Într-o altă finală cu români, la dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu și Marian Enache au terminat pe locul 6, dar calificarea lor pentru Tokyo rămâne o mare performanță pentru ei. 

Bărcile calificate la Jocurile Olimpice 

F dublu vâsle, categorie ușoară Gianina Beleagă, Ionela Cozmiuc 

F dublu vâsle Simona Radiș, Ancuța Bodnar 

F patru rame Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tâlvescu 

F dublu rame Cristina Popescu, Amalia Bereș 

M dublu vâsle Ioan Prundeanu, Marian Enache 

M patru rame Mihăiță Țigănescu, Vasile Semciuc, Constantin Berariu, Cosmin Pascari 

M dublu rame Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă 

Ciorapii tricolori 

Campioanele mondiale de la ultimele două ediții în proba de dublu vâsle, Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc, pregătiseră o surpriză pentru podium și acum, la Linz. Dacă la Sarasota, în 2017, Gianina și Ionela au urcat pe podium încălțate în ciorapi tricolori (foto 1).

La Plovdiv, în 2018, șosetele au avut și un mesaj «We are the best» (Noi suntem cele mai bune) (foto 2). 

Acum, la Linz, ciorapii s-au schimbat, au păstrat culorile tricolore, iar mesajul pregătit era «See you in Tokyo» (Ne vedem la Tokyo) (foto 3). "Tricolorele" au terminat pe 4, iar Ionela Cozmiuc a comentat pe contul său de facebook: "Nu le-am purtat pe podium anul asta, dar echipa noastră a devenit mai puternică, mai unită și mai frumoasă! Mulțumesc, Gianina Beleagă, noi știm, împreună până la capăt! Mesajul este clar ...SEE YOU IN TOKYO!".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.