HC Zalău a furnizat duminică surpriza campionatului, reușind să învingă cu 25-24 pe CSM București, multinaționala de vedete. Ce spune Gheorghe Tadici (67 de ani), omul din spatele succesului?
Nimeni nu credea că așa ceva e posibil. O echipă pe care lumea o vede mai degrabă bătându-se la retrogradare, HC Zalău, să învingă în chiar prima rundă a campionatului pe CSM București. Fără multe dintre vedete, fără Neagu, Cvijici, Carmen Martin sau Omoregie, CSM le-a avut totuși în teren pe Lekici, Dedu, Chiper, Perianu, Pintea, Torstensson, Klikovac, Grbici, Grubisici. Chiar și așa, necunoscute gen Dana Abed Kader, Alexandra Severin, Cristiana Nica, Raluca Kelemen, Sabrina Lazea le-au adus la tăcere, la final, pe vedete.
CSM contestă arbitrajul lui Paul Iacob (Brașov) și Silviu Savu (Pitești), dar oamenii de handbal cred că diferența de valoare dintre cele două loturi este uriașă, și cu un arbitraj potrivnic, CSM ar fi trebuit să câștige.
- Domnule Tadici, cum se doarme după o victorie în fața CSM București, o surpriză care a făcut înconjurul Europei?
- Se doarme foarte bine. Am stat mult timp și am vorbit la telefon, pentru că am primit zeci de apeluri. Apoi au fost sute de mesaje de la oameni adevărați de handbal, care au făcut ceva în sportul ăsta și înțeleg fenomenul.
- Ați reușit totuși să bateți CSM București cu o echipă a cărei medie de vârstă e de 22 de ani!
- Acum văd că e mare tevatură că a bătut Zalăul pe CSM București. Eu sper să nu se ia meritul fetelor, să se umbrească munca lor. Ele au luptat până la epuizare, s-a lăsat și cu o accidentare, ar fi nedrept. În Gazeta Sporturilor am citit că zicea un antrenor că putea să arbitreze și familia Tadici meciul și tot CSM ar fi trebuit să câștige!
- E acea greșeală din final, în care portarul Kelemen nu a lăsat mingea jos, la repunere. Era regula ultimelor 30 de secunde și trebuia acordată lovitură de la 7 metri!
- A fost o greșeală în final, dar dacă se respectă, la echipa multinațională pe care o au, cei de la CSM nu pot să se lege de faza aia. O jucătoare de acolo câștigă cât toată echipa mea la un loc! Mie mi-ar fi jenă să mă leg de o fază. Jucătoarea lor s-a repezit la portarul meu, a luat-o de mână, a zgâlțâit-o, a împins-o. Dacă nu se repezea la ea, nu lua mingea, a avut un instinct de conservare. Repet, nu vreau să se umbrească meritul fetelor!
„Eu nu am titulare și nici vedete la echipă!”
- Ce le-ați spus fetelor înainte de meci, în pauză? S-a văzut multă determinare, răutate în jocul lor!
- Ce să le spun? Trei lucruri contează pentru mine: luptă, determinare și multă minte pe munca întregii echipe. Nu vreau să văd nicio jucătoare care ține să se remarce, pe mine mă interesează jocul colectiv. Le-am decupat fetelor faze de joc din meciul cu Vâlcea, din Supercupa României. Am antrenat marcajul la pivot, s-a văzut clar că am anihilat motorul lor, pe Lekici, am lucrat pe acțiunile de depășire ale lui Klikovac, să nu ajungă mingea la extrema dreaptă. Plus aruncările le portar, să nu aruncăm la semiînălțime. Cât m-au ascultat, a fost bine, dar și așa am ratat trei aruncări de la 7 metri, unde? Unde nu trebuia! Altfel, le băteam mai rău și nu se mai ajungea la ultima fază, de care să se lege ei acum.
- La CSM parcă nu s-a văzut determinarea asta!
- La ei nu s-a văzut pentru că sunt câteva fete acolo care au venit în vacanță prin România și cu ocazia asta iau și niște salarii de-a dreptul nesimțite. Problema e că le iau din banul public.
- De ce nu ați spus lucrurile astea și când erați antrenor la Oltchim? Nu erau tot salarii din bani publici?
- Noi am avut atunci buget de un milion și două sute de mii de euro, nu cinci milioane. Iar toate fetele alea care erau plătite acolo erau românce. Nu mercenare!
- Unul dintre mesajele primite de dumneavoastră, pe care mi l-ați arătat, sună cam așa: „O lecție despre antrenorii români!”
- Da, despre asta e vorba. Toate jucătoarele astea sunt formate de antrenorii români. La noi ce e românesc nu e bun, doar ce e străin. Trebuie să se știe că un antrenor român e plătit cu 6.000 de euro pe an, la echipa națională, iar un antrenor străin cu 10.000 de euro, pe lună! Unde e echitatea? Am adus antrenori care să ne lase în anul preolimpic, cum a fost domnul Ambros, pe care l-a criticat și Cristina Neagu! Acum cine răspunde pentru acele rezultate? L-am readus pe domnul Ryde la echipa națională, mi se pare o treabă total neprofesionistă.
- De ce spuneți asta?
- Păi, știți ce a făcut domnul Ryde acum? Nici nu a început bine campionatul, s-a jucat o etapă, și el a convocat lotul național pentru trei zile. Pentru ce? Ce să facă în aceste zile? Nu face decât să le bulverseze pe fete, să le pună pe drumuri? Păi, cum le cheamă el pe jucătoare pe 1 septembrie, când el avea meci la Zalău, pe 1 septembrie, la ora 15:30? Adică fetele s-au dus la convocare, dar antrenorul vine pe 2 septembrie. Cum se poate așa ceva? Nu e profesionist.
- Și dacă jucătoarele nu erau lăsate de cluburi să meargă la echipa națională, pentru că aceste date nu sunt în calendarul internațional?
- Așa trebuiau să facă. Nu poți să-ți bați joc de munca celorlalți antrenori. Ei fac strategia echipei naționale la grătar, la unul sau la altul. Au venit cu propunerea asta în Comisia Tehnică, să o discutăm, să vedem de ce e nevoie să se întâlnească aceste fete acum?
- Revenind la meciul cu CSM, Zalăul s-a apărat extraordinar, deși se spune că arbitrii au închis ochii, și au dat eliminări doar într-o parte!
- Iar o dăm pe arbitri? Nu se vede că Pintea, despre care s-a spus că e cel mai bun pivot din lume, a dat un gol cu mine? Am pus lângă ea o jucătoare cu 20 de kilograme mai puțin, mai scundă, dar care a anihilat-o. Câți au văzut că am scos-o din joc pe Torstensson, am pus acolo pivotul nostru pe Teodora Popescu, și s-a terminat cu apărarea CSM-ului. Celelalte, Pintea și Klikovac au fost jaloane. Am vrut să-i arăt Crinei Pintea asta ce valoare are! A dat un gol, și ăla după ce le-a călcat pe jucătoarele mele pe mâini, la acea fază în care s-au bătut pe jos pentru minge.
- Continuați războiul declarațiilor cu Pintea?
- Eu? Nu ea a vorbit despre „coșmarul” pe care l-a trăit la Zalău? Deliberat, înaintea meciului de la Zalău, iar a început să mă atace. Că ce suferință a îndurat ea! Nu a spus că a venit cu 104 kilograme și am adus-o la 90, că așa putea să facă performanță! Inclusiv voi, presa, m-ați criticat și mă întrebați ce caută o jucătoare ca Pintea la echipa națională? Și eu v-am spus atunci că va fi un apărător central bun, că nu e pentru azi sau mâine, dar pentru viitor. Am avut dreptate? Să nu se uite că eu am avut mulți pivoți pe care i-am format, care au ajuns la echipa națională. Pe Simona Popa Spiridon, Ana Maria Lazer, pe Raluca Ivan.
- Apropo de jucătoarele care trec pe la Zalău și pleacă apoi. Cum se face că, de exemplu, Claudia Constantinescu avea medie de 10 goluri pe meci, iar la București nu reușește să mai dea un gol.
- Uitați-vă că în martie când eu le-am dat-o, la CSM București tot mai dădea câte 5-6 goluri. Apoi s-a stins. Nu e treaba mea că nu se antrenează, cum se antrenează. Eu nu mai știu ce face acolo. În handbal și în sport, totul este despre muncă.
- Acum Dana Abed Kader, o jucătoare în care nimeni nu a crezut, chiar dacă era campioană mondială de junioare, este vedeta echipei din Zalău!
- Eu nu am vedete la echipă. Dana Abed Kader, despre care vorbiți, e o jucătoare care se lasă antrenată, care face ce i se spune. Mai sunt și alte jucătoare mai talentate, o Nichitean, o Pricop, dar nu se lasă antrenate. Abed Kader era pivot, la naționala de junioare, era în umbra lui Ostase. Ei bine, am pus-o să joace extremă stânga. I-am spus: „Măi fată, din extremă pleci în circulație și ajungi pivot. Tu știi să faci treaba asta!”. Și ea a înțeles. Acum joacă pivot, extremă stânga, centru. Și se și apără în intermediar. Păi, i-am dat exemplul Ionelei Gâlcă Stanca, de la Oltchim. Ionela îmi spunea „domn profesor nu pot în apărare!”. Și i-am spus că dacă vrea să dea goluri și să fie golgeter, nu poate să nu se apere, de pe bancă nu dă goluri!
- Dana poate să joace la echipa națională?
- Păi, te întreb pe tine, crezi că poate? Dacă dă 13 goluri într-un meci cu CSM? Să se uite ce evoluții are fata asta în general. Hai să vă mai spun ceva, ce nu se știe, tot în legătură cu Dana Abed Kader. Știi cui am propus-o, să o ia, să joace la ei?
- Nu știu! La CSM București?
- Da. Am vorbit cu doamna Gabi Szabo, cu Andrei Luca. „Luați-o pe fata asta, e muncitoare, și vă costă și 40 la sută mai puțin decât orice străină!”. A apărut Grbici și e mai bună decât Abed Kader, că asta e româncă. La fel și cu Vâlcea, le-am spus și lor. Au luat-o pe daneza aia. Eu nu zic că nu e bună, dar nu mai trebuiau să plătească pe ea 20.000 de euro, să dea 8.000 de euro taxe la federație. Hai să ajutăm și echipa națională, că eu de asta mă zbat de 40 de ani, să avem echipă națională.
Ofertă de la Buzău
- Cât schimbă această înfrângere a CSM situația campionatului?
- Eu cred că nu o schimbă cu nimic. Campionatul e lung, sunt multe meciuri. CSM să zică mersi că s-a întâmplat acum, în prima etapă, are timp să pună lucrurile la punct. Pentru că dacă nu se schimbă situația la ei și merg în continuare așa, cred că totul va fi stabilit prin luna februarie. Sunt multe echipe care s-au întărit, au jucătoare străine valoroase. În mod sigur și CSM București, și Vâlcea vor pierde meciuri.
- Dacă vă treziți cu o ofertă, de la CSM București să zicem, să antrenați acolo, ce spuneți?
- Pas! Nu mai plec de la Zalău. Pentru mine s-a încheiat. Am fost odată la Vâlcea, am câștigat într-un an cinci trofee, am bătut echipe mari ale Europei. Numai ghinionul a făcut să nu câștigăm și Liga Campionilor. A fost, acum stau acasă. Am avut ofertă de la Gloria Buzău să merg să antrenez, pe un salariu de trei ori cât la Zalău. Și aveam echipă formată, cu șase jucătoare care câștigaseră campionatul la Vâlcea. Dar nu mă mai interesează. Vreau doar să nu ajungem și cu fetele la nivelul băieților, că spre asta ne îndreptăm. Dar eu degeaba am tras un semnal de alară și în Consiliul de Administrație, iar strategia echipei naționale se face la grătare, acasă la oameni din federație!
Pariul cu Jakob Vestergaard
Când Jakob Vestergaard era antrenor la CSM București, Gheorghe Tadici a ajuns să facă pariu cu antrenorul danez. „I-am spus atunci că eu știam cum sunt pregătite fizic fetele mele, ca să jucăm un meci 7 la 7. Adică fără schimbări. Și dacă mă bate, eu mă apuc de săpat șanțuri, nu mai antrenez. Păi, lor le e ușor, schimbă echipa în minutul 15, au câte două și trei jucătoare pe post. Cum să mă bat eu cu un buget de 10 ori mai mic? Nu e treabă loială”, a declarat Tadici. Meciul legat de pariu nu a mai avut loc pentru că Vestergaard a fost demis de la CSM.
„Le-am decupat fetelor faze de joc din meciul cu Vâlcea, din Supercupa României. Am antrenat marcajul la pivot, s-a văzut clar că am anihilat motorul lor, pe Lekici, am lucrat pe acțiunile de depășire ale lui Klikovac, să nu ajungă mingea la extrema dreaptă.
Nu vreau eu să mă laud, dar cred că am câștigat meciul tactic. CSM București nu a putut să dejoace mutările noastre. Eu le-am anihilat pe Pintea și pe Lekici.
Strategia naționalei României se face la grătare, la oameni din federație. Ne ducem la vale și nimeni nu ia atitudine!"-
Gheorghe Tadici
{{text}}