Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

DINAMO // VIDEO EXCLUSIV Interviu cu Dusan Uhrin: de ce a ales să vină la Dinamo, detalii despre strategie, jucătorii care l-au cucerit și comparația cu tatăl său

Articol de Victor Vrînceanu   —  luni, 09 septembrie 2019

Dusan Uhrin jr. (51 de ani) a repus Dinamo pe drumul bun și vorbește despre ce înseamnă să ducă mai departe numele tatălui, care în 1996 a făcut naționala Cehiei vicecampioană europeană.

Dusan Uhrin jr, 51 de ani, a revitalizat Dinamo în timp record, „câinii„ părăsind ultimul loc al Ligii 1 și fiind în luptă reală pentru play-off. Antrenorul ceh a acceptat să dezvăluie pentru cititorii Gazetei de ce a ales să vină în Ștefan cel Mare deși situația era dezastruoasă. Tehnicianul vorbește și despre comparația inevitabilă cu tatăl său, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria Cehiei. 

- Domnule Uhrin, de ce ați venit la Dinamo într-o situație atât de grea? 

- Nu m-a interesat situația de moment! Dinamo este un club mare și am vrut să ajut echipa să fie din nou pe primele locuri, așa cum a fost de atâtea ori în istoria sa.  



- Ați acceptat să lucrați cu staff-ul lui Eugen Neagoe, fără să vă aduceți colaboratorii dumneavoastră. De ce? 

- Oamenii cu care am lucrat eu sunt sub contract cu alte cluburi și nu era timp. Am vorbit, dar aveau contracte și era imposibil să le rupă imediat. E dificil pentru mine, dar trebuie să îmi învăț secunzii pe care îi am acum care este filosofia mea. Însă nu e o problemă mare. Normal că era mai simplu să lucrez cu vechii colaboratori, dar nu e prima oară când lucrez așa. 



- Cum vi se pare staff-ul actual? 

- E în regulă, dar acum căutăm un preparator fizic. Eu lucrez în fotbal de 28 de ani, am studiat la Universitate tot ce înseamnă pregătirea fizică, dar dacă nu ai un specialist nu e bine.  

 

„Nu mi-a fost bine ca director tehnic la CFR!”


- După ce ați avut o perioadă bună la Poli Timișoara, ați avut și o experiență scurtă la CFR, de unde ați plecat după un conflict cu căpitanul de atunci, Ricardo Cadu. Ce s-a întâmplat atunci? 

- Nu am avut o problemă mare cu Cadu, dar a mai fost o situație despre care nu vreau să vorbesc. Nu a fost vorba doar despre Cadu. Au fost și alte probleme legate de oamenii din staff. 



- Probleme de disciplină? 

- Nu disciplină…știți, eu eram la CFR director tehnic și nu a fost atât de bine să fii acolo în această poziție. Eu voiam să mă concentrez sută la sută pe meseria mea, dar situația nu era foarte clară. Repet, nu vreau să vorbesc despre ce a fost acolo. Nu asta e important. 



- Ați regretat că nu ați stat mai mult la CFR? 

- Da, pentru că era o echipă bună. Și jocul a mers bine, am pierdut o singură dată și am câștigat acasă cu Vaslui 3-0, care era o forță, dar după am fost dat afară. Mă rog, asta este viața. 



- La fel ca și Edward Iordănescu sau Răzvan Lucescu, și dumneavoastră aveți un tată care a făcut istorie în fotbal ca antrenor. Puteți să fiți mai bun decât el? 

- În primul rând, până acum nu sunt mai bun decât tata (râde). El a avut succese foarte mari peste tot unde a fost. Normal că mi-ar plăcea să fiu mai bun decât el, dar e foarte dificil. M-a ajutat mult când am început cariera de antrenor și mă ajută și acum. Mi-a urat tot binele din lume, mă susține. E greu să îi calci pe urme 

„Nu l-am întrebat pe tata ce să fac!”

- De ce? 

- Știi, pe vremea lui situația era altfel. Pe atunci antrenorii nu erau schimbați imediat, erau lăsați să lucreze. Stăteau doi, trei ani la un club. Acum, meseria noastră e puțin cam periculoasă. (râde) 



- Ce v-a spus tatăl dumneavoastră când l-ați anunțat că semnați cu Dinamo? 

- În primul rând, nu l-am întrebat ce decizie să iau, dar el și-a dorit să fiu aici, m-a susținut peste tot unde am fost. Știa că este vorba de un club foarte mare. 



- Până veți ajunge la finalul carierei de antrenor, credeți că veți fi mai bun decât a fost tatăl dumneavoastră? 

- Nu pot compara carierele noastre.  



- Dar aveți și dumneavoastră rezultate ca antrenor... 

- Da, sunt campion cu Dinamo Tbilisi, am terminat pe locul doi cu Timișoara în două rânduri, cu Mlada Boleslav am terminat pe locul trei, am câștigat și o Cupă. Acum îmi doresc să câștig cu Dinamo. 



- Până să semnați cu „câini”, v-ați uitat la meciurile din România? 

- M-am uitat la multe meciuri și știu stilurile de joc ale unor echipe, în mare, dar după ce am venit aici, am început să studiez atent, să îmi fac montaje video și alte lucruri de detaliu. 

3 echipe3 echipe a antrenat Uhrin jr. în România: Poli Timișoara (de două ori), CFR și Dinamo


Tatăl e vicecampion mondial! 

Tradiția fotbalistică în familia Uhrin începe de la Dusan Uhrin senior (foto). Acesta a pregătit echipa națională a Cehiei în perioada 1994-1997 și a terminat pe locul doi la Campionatul European 1996, din Anglia. Sub comanda lui Uhrin, cehii au terminat pe doi o grupă cu Germania, Italia și Rusia, nemții terminând pe primul loc. Mai departe, elevii seniorului au trecut de Portugalia în „sferturi", de Franța în semifinale și au pierdut ultimul act, în fața Germaniei, scor 1-2. Meciul s-a terminat 1-1 în primele 90 de minute, iar Oliver Bierhoff a marcat golul de aur în prelungiri. În afară de această performanță, tatăl antrenorului dinamovist a mai câștigat campionatul Cehoslovaciei de două ori și pe cel din Georgia o dată, a luat Cupe în Cipru, Algeria, dar și în spațiul arab. 

Uhrin: „Apărarea trebuie să joace impecabil, dar pentru asta trebuie să ne aruncăm în atac tot timpul!”

Uhrin jr. își dezvăluie filosofia bazată pe ofensivă, ce trebuie să facă pentru a ajunge în play-off și reamintește, printre altele, care au fost cei mai buni fotbaliști pe care i-a antrenat în România.

- V-ați fi putut imagina vreodată că Dinamo o să ajungă pe ultimul loc în Liga 1? 

- Se poate întâmpla orice! Și în Cehia a fost o astfel de situație. Când am ajuns eu la Slavia, cu un an în urmă terminaseră pe locul 13 și s-au salvat în ultimul meci. Am preluat echipa, nu aveam atât de mulți bani și i-am dus până pe locul 5, calificabil în Cupa UEFA. După a venit un nou patron și eu am plecat, mă rog, dar da, se poate întâmpla orice. 



- La ce nivel de pregătire ați găsit fotbaliștii lui Dinamo? 

- În primul rând, trebuie să spun câteva cuvinte despre fostul antrenor (n.r Eugen Neagoe). Credeți-mă că nu a făcut o treabă rea aici. Hai să spunem că poate nu a avut noroc în alegerea primului "11". Aici trebuie să ai noroc și să simți jucătorii, dar echipa este pregătită. Nu pot spune că a făcut ceva greșit. Din punct de vedere fizic, sunt în formă, aleargă. Eu am puțin alt stil când vine vorba de alergat, dar ce pot să spun este că a făcut o muncă bună. 



- Spuneți că aveți alt stil. Care este filosofia dumneavoastră de antrenorat? 

- Nu știu, nu pot să-ți spun (râde). Pe unde am fost am avut alt stil de abordare, trebuie să simt oamenii și formez o filosofie în funcție de asta... 

„Mi-a fost greu să aleg portarul titular!”

- Jucătorii? 

- Nu doar jucătorii, ci și oamenii din jurul echipei, staff și toți ceilalți implicați. În primul rând, trebuie să construim o echipă în jurul echipei. Asta e cel mai important. Jucătorii trebuie să simtă că suntem uniți și că mergem în aceeași direcție. Doar așa vor merge și ei într-o singură direcție și nu mai pot face stânga sau dreapta. Dacă vorbim de dinamică, putem spune că sunt puțin mai ofensiv ca stil, dar acum echipa avea o defensivă foarte slabă, așa că a trebuit să lucrez mai mult partea asta. Încă nu e bine, trebuie să ne perfecționăm și mai mult.  



- Ați reușit să schimbați lucrurile destul de rapid. În ultimele două meciuri nu ați primit gol... 

- Nu am primit, așa e, dar trebuie să mă decid și cine va fi portarul titular. Mi-a fost foarte greu. Am pierdut primul joc, dar l-am titularizat din nou. Și în defensivă am schimbat, ați văzut. 



- Mi se pare interesant faptul că în echipa dumneavoastră joacă bine acum trei fotbaliști pe care clubul a încercat să-i "arunce" de mai multe ori. Mă refer la Popa, Popescu și Corbu. 

- Pentru că s-au concentrat la joc! În afară de ei cred că în ultimul meci a jucat bine și Ciobotariu.  

„Dinamo trebuie să joace bine și fără Nistor!” 

- Cu toate că l-ați mutat din poziția de stoper în cea de fundaș dreapta… 

- Am schimbat pentru că mi-am amintit și de alți jucători tineri care au reușit să facă acest tip de mutare. Am mutat mulți jucători de-a lungul timpului pe diferite poziții, în funcție de ce am simțit eu. De exemplu, Latovlevici sau Torje, fiind tineri au putut învăța și crește. La fel am gândit și cu Ciobotariu, pentru că este tânăr. Ține de stilul meu, mereu îmi place să schimb ceva și să muncim mult apărarea la antrenamente. Mult, mult, mult! Momentan nu suntem sută la sută unde vreau eu, în fiecare meci adversarii au avut două sau trei ocazii mari.  



- Deci nu sunteți mulțumit în acest moment? 

- Clar că nu! Vreau să dispară pasele greșite sau poziționarea proastă, să nu mai avem deloc astfel de erori. 



- Considerați că echipa dumneavoastră poate juca perfect în apărare? 

- Trebuie! Pentru mine e important să scăpăm de greșelile flagrante. Și încă un detaliu foarte important după care mă ghidez. Dacă noi împingem mereu adversarul și nu jucăm în careul nostru, nu au cum să ne dea gol. Trebuie să urcăm mereu pentru că eu sunt adeptul jocului ofensiv, să nu evoluăm în jumătatea noastră. Trebuie să ne aruncăm peste echipa adversă în atac! 



- Ce a contat în schimbarea pe care ați făcut-o într-un timp scurt? 

- E vorba de cum simți, ce să schimbi în defensivă, a fost un ajutor și revenirea lui Nistor după accidentare. E un lider, cu el echipa se simte mai bine. Dar eu am nevoie ca jocul echipei să fie la fel și fără Dan. Ușor, ușor, trebuie să ajungem acolo. Vreau să schimb asta. E imposibil ca Nistor să joace mereu. Oricum, va fi din ce în ce mai bine pentru că va reveni și Mrzljak. 

„Tiki-taka fără eficiență” 

- Da, dar este un mijlocaș defensiv… 

- Nu știu ce să zic, eu simt că trebuie să îl împing un pic mai în față.  



- Care este modulul dumneavoastră favorit? 

- Nu există așa ceva. Gândesc așezarea în funcție de jucătorii pe care îi am. 



- Fotbaliștii de la Dinamo se pretează mai mult pentru un stil ofensiv sau unul defensiv? 

- (zâmbește) Când Dinamo juca fără mine, lua multe goluri și nu marca, nu-și crea ocazii. Nu urcau deloc și am simțit asta de la primul antrenament. 



- Lipsa de încredere? 

- Nu, ci frica de a urca. Jucau cum să vă spun eu, tiki-taka, dar o tiki-taka fără muncă brută, să meargă spre poartă și să marcheze. Nu știu de ce. Poate că erau obosiți… 



- Poate au fost speriați și de presiunea suporterilor și scandalurile din jurul echipei? 

- Da, poate fi și asta.  

„Sunt obișnuit cu presiunea suporterilor!

- Sau de problemele medicale ale fostului antrenor, Neagoe? 

- Să zicem, dar accidentul acesta a intervenit în etapa a treia. Problemele psihologice pe care fotbaliștii le au, gândurile lor, sunt probleme mult mai mari decât cele legate de condiția fizică.  



- Deci nu ar fi problema de valoare? Nistor a spus într-un interviu pentru GSP că Dinamo ar trebui să fie minimum pe locul trei, având în vedere valoarea lotului… 

- Am mai spus-o, am făcut doar câțiva pași mici, dar e bine ca Nistor să declare asta pentru că e căpitan, însă trebuie să performăm conform vorbelor. După 20 de meciuri putem să spune că am reparat tot. Acum nu am făcut nimic.  



- Ce părere aveți de fanii lui Dinamo? 

- Știu că au fost probleme, după înfrângere ne-au atacat autocarul, asta nu a fost corect. Jucătorii dau tot ce au mai bun, sunt sigur. Trebuie să fie toți mai calmi. Înțeleg situația, ultimul loc și așa mai departe. Toți vrem să fim mai buni, dar cu siguranță situația aceasta nu a ajutat cu nimic jucătorii să fie mai buni. 



- În cariera dumneavoastră ați mai avut astfel de momente cu suporterii? 

- Da, da, când eram secund la Slavia Praga a fost la fel situația. 



- La fel? 

- La fel, la fel! Am pierdut un meci împotriva unei echipe și ne-au oprit pe autostradă, dar într-un final am terminat pe locul doi, așa că s-au calmat. După care am fost la AEL Limassol, și am pierdut finala Cupei, la limită, 1-0, în primele 90 de minute. S-au încălzit imediat suporterii, chiar acolo, pe teren. Deci sunt obișnuit cu presiunea tribunelor. 

„Fac un mix de română cu englez”

- I-ați adus pe Diego Fabbrini și pe Ante Puljici. Mai așteptați și alți fotbaliști? 

- Poate unul sau doi.  



- Pe ce posturi? 

- Nu vreau să vorbesc despre asta.  



- Poate fundași dreapta și stânga, vă întreb… 

- (râde) Nu mă întreba pentru că știi! Eu am acum niște jucători și dacă vreau să transfer pe cineva, trebuie să fie mai buni decât cei actuali. Dacă nu îi găsesc, asta este. Nu pot să aduc de valori apropiate. Trebuie să fie mult mai buni ca să îi luăm.  



- Văd că știți puțină română… 

- Înțeleg, dar mi-e dificil să vorbesc. Nu-mi dau seama de ce. Vorbesc engleză și rusă. La antrenament e bine însă, ne descurcăm, dar dacă vreau să explic ceva, o fac în engleză. Bine, cu băieții fac un mix de română și engleză, haos total (râde). Sper să mă înțeleagă jucătorii. Oricum, dacă nu înțeleg, opresc totul și mai explic o dată.  

 

„Și-au revenit Mrzljak și Brito, dar ultimul mai are de muncă!”

- Ați câștigat titlul și Cupa în Georgia cu Dinamo Tbilisi… 

- Cei de acolo voiau din start să fie primii, deși nu mai fuseseră de zece ani. După două meciuri am început să jucăm excelent și cred că am pierdut una sau două partide. Am câștigat titlul și campionatul în Georgia, deși erau multe adversare cu bani mulți. După un an și jumătate am vrut să mă întorc acasă, la Plzen. Proprietarul m-a lăsat să plec pentru că eram primii și aveam nouă puncte avans față de locul doi. Jucătorii cu care am construit echipa la Tbilisi au prins cu toții contracte pe bani mulți în alte campionate. Deci a fost un proiect bun. 



- Credeți că veți face la fel la Dinamo? 

- De ce nu? Dar în primul rând trebuie să câștigăm cu Botoșani. Dacă nu învingem, nu e neapărat dezastru, dar eu consider că trebuie să câștigăm toate jocurile de pe teren propriu. 



- Dacă luați șase puncte din meciurile cu Botoșani și Astra, urcați până pe 6, loc calificabil în play-off. 

- E un drum lung. Și dacă sunt două remize și ne păstrăm poziția, iar apoi să câștigăm, tot putem să ajungem acolo. Vrem să fim în play-off, asta e clar! 



- Care sunt obiectivele dumneavoastră în acest sezon? 

- Să câștig toate meciurile! Până acum s-au pierdut multe puncte. Mi-ar plăcea să fim după fiecare joc tot mai buni. Acum a dispărut și ghinionul accidentărilor, îți revin jucătorii care erau indisponibili. Mrzljak și Brito se antrenează normal. Filip e bine, Brito e în urmă cu pregătirea fizică și are de lucrat și acolo.  

„Alexa juca bine cu toți, mai puțin Dinamo!”

- Puteți să ne spuneți care sunt cei mai buni trei jucători pe care i-ați antrenat în România? 

- Ianis Zicu, Bourceanu și Alexa. Și Cisovsky mi-a plăcut. 



- Cum l-ați descrie pe Zicu? A fost considerat un jucător foarte talentat. 

- Era un excelent marcator, apărarea nu știa niciodată când apărea Zicu, scotea din joc câte doi oameni. Nu era doar talentat, ci un fotbalist foarte bun. 



- Dar Alexa și Bourceanu? 

- Erau luptători! Iar mie îmi plac luptătorii, erau puternici și în echipă. Alexa era căpitanul meu, lupta din primul moment. Bine, nu prea se lupta când jucam cu Dinamo (râde). Nu știu de ce, dar trebuie să îl întrebați voi.  



- Va fi ciudat să vă duelați cu el? 

- Nuu, chiar am vorbit cu el când m-am întors acum.  



- Îl învingeți? 

- Eu vreau să înving pe toată lumea, dar nu depinde întotdeauna de mine. Și el are o echipă bună. Astra a câștigat cu CFR, 3-2, până la urmă. 



- Da, dar clujenii nu au folosit prima echipă. 

- Poate e și asta o greșeală, să joci cu două echipe, nu știu ce să zic. Până la urmă au folosit fotbaliști pe care îi au în lotul primei echipei.  

„Dinamo este un club foarte mare. Trebuie să schimbăm situația actuală. Am pierdut o dată și am câștigat două meciuri consecutive, dar este un pas foarte mic”

„FCSB are jucători foarte buni, dar are și multe probleme. Nu știu exact de ce sunt în această situație, ca și noi”

„Dănciulescu juca când antrenam eu Timișoara și era foarte periculos. Pregăteam un sistem special din cauza lui când jucam cu Dinamo. Ar fi bine să împrumute atacanții noștri din stilul lui, marca foarte mult. Mă ajută, știe mult fotbal, vorbim zilnic, ne consultăm” 

„Ca să avem rezultate, trebuie să ne dezvoltăm toți jucătorii, aș vrea ca atacanții noștri să fie golgeteri și să fim feriți de accidentări”

„Cel mai frumos meci pe care mi-l amintesc este Timișoara - Steaua 2-0, a fost incredibil. Am bătut și Dinamo 4-1 și am terminat pe locul doi. Și cu Rapid erau meciuri frumoase!"

"Derby de România înseamnă că stadionul trebuie să fie plin! Am nevoie de 50.000 de dinamoviști, nu mai puțin!" 

2 trofeea câștigat Uhrin jr. în carieră: Cupa și Campionatul Georgiei cu Dinamo Tbilisi în sezonul 2012/2013

Vezi și:

VIDEO Alexandru Chipciu, brutal de sincer despre DEZASTRUL din fotbalul românesc: „Habar nu avem! Asta nu funcționează, i-am zis-o și lui Mister”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.