Selecționerul Cosmin Contra are la dispoziție o lună pentru a-și remedia erorile comise cu Spania și Malta și a calcula pașii potriviți în materie de strategie, vestiar și poli de tensiune. Sunt la mijloc postul lui și calificarea ”tricolorilor”.
"Voi analiza la sânge ce s-a întâmplat în meciurile cu Spania și Malta și sper să iau deciziile potrivite la următoarele partide". E una dintre declarațiile oferite de selecționer după succesul scrâșnit repurtat împotriva Maltei.
Pe repede înainte, cam ce teme cruciale are de rezolvat Contra peste circa o lună, la întâlnirile cu Feroe (d) și Norvegia (a)?
1. Strategie
Planurile puse în aplicare cu Spania (5 fundași, teamă indusă) și Malta (3 oameni cu profil defensiv în zonă centrală, haos în joc, echipă destructurată de un adversar supermodest) a arătat lipsa de inspirație și tentația de a-și conserva propriul ego al selecționerului. În Feroe vom întâlni o trupă de tipul Maltei, supraaglomerată și cu reacții pe contre. În plus, va avea clasicul spirit agresiv al nordului. Iar cu Norvegia vom avea în față un adversar care a pus în dificultate și Spania la Valencia, a scos un punct la Stockholm, iar cu noi, acasă, a ratat in-extremis victoria, grație unei șanse imense venite în sprijinul României.
Mergem în ambele partide cu cuplul Pușcaș - Andone, care a arătat viabilitate? Îl păstrează pe Nedelcearu printre stoperi, lângă Chiricheș, spre a-l lăsa la vatră pe Grigore? Abandonează cu Norvegia versiunea comică cu trei fundași centrali pentru a oferi respirație cu încă un plămân la mijloc?
2. Gestionarea vestiarului
Discursul public oferit după jocurile de săptămâna trecută a țintit direct în genunchii fotbaliștilor, iar cabina e deja la temperatura de fierbere. În plus, există cel puțin doi poli de explozie în orice moment. Presiunile pentru ca Ianis Hagi să devină titular constant sunt tot mai mari, Stanciu ar trebui sacrificat, iar mijlocașul Slaviei Praga simte pericolul de a se împrieteni cu banca de rezerve. Insistența cu Chipciu fundaș dreapta naște alte tensiuni: Benzar e îngrijorat pentru statutul său, Alex ar prefera postura de la mijlocul terenului, iar Manea se va întoarce la lot și-și va aștepta rândul la reintrarea în apărarea "tricolorilor".
"Întrebaţi-l pe Răzvan Marin de ce a ieşit supărat, mie nu mi s-a părut după meci că era foarte supărat! E normal, e jucător profesionist, nimeni nu-şi doreşte să fie schimbat. Sunt lucruri normale, care se întâmplă"
Cosmin Contra, selecționer România
3. Dosarul Mitriță
Abandonat după meciul din Suedia și contrele cu staff-ul naționalei, Alex Mitriță a sărit deja patru acțiuni ale reprezentativei sub motivul că nu se poate adapta foarte repede la lot, victimă a fusului orar la drumul din SUA către Europa. Contra a explicat că nu l-a mai adus acum pentru că nu avea cum să se recupereze pentru jocul cu Spania și n-ar avea sens să-l aducă de peste Ocean doar să-l utilizeze cu Malta. Se vor schimba însă datele problemei. Următorul meci va fi în Feroe, apoi acasă cu Norvegia. Util ar putea fi împotriva lui Odegaard și compania, alibiul de timp al lui Contra nu va mai sta în picioare, așa că luna octombrie va răspunde la întrebarea dacă selecționerul doar își încordează mușchii cu Mitriță sau e gata să uite de episodul confuz de la Stockholm.
7goluri a marcat Mitriță în MLS în 24 de partide jucate în actualul sezon pentru New York City FC
4. Mix-ul veterani - U21
N-a găsit încă versiunea corectă de îmbinare între experiența veteranilor de la lot și entuziasmul și valorea celor de la U21. A folosit doi oameni cu Spania, cinci cu Malta. Pușcaș și, parțial, Nedelcearu par să fie singurele implanturi reușite, însă naționala așteaptă încă aer proaspăt. Feroe și Norvegia așteaptă acum răspunsurile lui Contra în acțiunea de aducere deșteaptă a puștilor în rândurile naționalei mari.
CLASAMENT GRUPA F
PROGRAMUL ROMÂNIEI
- 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00)
- 15 octombrie 2019: România – Norvegia (ora 21:45)
- 15 noiembrie 2019: România – Suedia (ora 21:45)
- 18 noiembrie 2019: Spania – România (ora 21:45)
{{text}}