Nationala

ROMÂNIA // Numai Cosmin Contra nu poate! GSP a găsit două exemple care contrazic principalul alibi al selecționerului

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  vineri, 13 septembrie 2019

Alibiul principal al lui Cosmin Contra e faptul că nu are la dispoziție jucători de calitate, dar două naționale care nu sunt cu nimic mai presus decât noi, Finlanda și Kosovo, s-au comportat mult mai bine ca ”tricolorii” și sunt aproape de surprize.

Nu-i mai avem pe Hagi, Popescu, Răducioiu și Ilie Dumitrescu. Nu-i mai avem nici măcar pe Mutu, Chivu și Rădoi, iar valoarea actualilor jucători nu mai e atât de mare încât să ne permită să avem pretenții pentru a obține calificarea la un turneu final, mai ales în fața unor naționale care au fotbaliști mai bine cotați și care evoluează la cluburi mai mari.

Cât de valabil e acest alibi? Cosmin Contra, 43 de ani, poate prezenta lista echipelor de la care aduce jucători la lot, iar acestea nu mai sunt nici pe departe unele de prim-plan pe continent. La acest capitol suntem sub Suedia și Norvegia.

Totuși, există exemple în actualele preliminarii cu naționale care stau poate chiar mai rău decât noi, dar s-au descurcat mult mai bine în grupe măcar comparabile cu a noastră, dacă nu chiar mai dificile!

E vorba despre două naționale care n-au însemnat nimic până acum în fotbal: Finlanda și Kosovo, ultima fiind și cel mai nou primită națională de către UEFA! Ambele au avut parte de un parcurs bun sau foarte bun în preliminarii și au și reușit câteva victorii asupra unor naționale respectabile la nivel de nume: Cehia, Bulgaria, Bosnia, Grecia.

Iar jucătorii lor nu joacă nici în campionate mai bune decât Pușcaș și compania și nici la echipe mai importante. De fapt, România e peste aceste formații. Și pentru o comparație cât mai elocventă, GSP a luat în calcul câte un meci din ultima "dublă": România - Spania 1-2, Finlanda - Grecia 1-0 și Kosovo - Cehia 2-1.

Aproape la toate capitolele, România e superioară: numărul jucătorilor care evoluează la echipe ce sunt în grupele Europa League, care sunt campioane sau care sunt în Top 5 campionate din Europa, Spania, Anglia, Italia, Germania, Franța.

Spre deosebire de noi, Finlanda și Kosovo au reușit câteva victorii extrem de valoroase în faza grupelor, în timp ce 90% din punctele câștigate de Contra până acum, adică 9 din 10, au fost luate cu Insulele Feroe și Malta!

Finlanda a fost tot în urna a 4-a! Kosovo în a 5-a!

Nici una dintre cele două naționale n-a fost mai sus decât România la tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor. Noi ne-am aflat în urna a 4-a, unde s-a plasat și Finlanda. În schimb, Kosovo a fost chiar mai jos. În urna a 5-a și a prins o grupă foarte grea, alături de Anglia, Cehia, Bulgaria și Muntenegru! 

Ele sunt sigure de baraj! Noi, nu!

Spre deosebire de România, care stă la mâna altor echipe pentru a prinde eventualul baraj de Liga Națiunilor, Finlanda și Kosovo nu vor fi eliminate definitiv din cursa pentru accesul la Euro în cazul în care vor rata calificarea prin intermediul preliminariilor. Ambele au câștigat grupa de Liga Națiunilor din care au făcut parte și au locul asigurat în play-off.

Finlanda a fost prima în Divizia C, unde s-a aflat și România, într-o serie cu Ungaria, Grecia și Estonia, în timp ce Kosovo a jucat în Divizia D, ultima, într-o grupă foarte ușoară, cu Azerbaidjan, Feroe și Malta. România va juca baraj doar în cazul în care nicio echipă clasată în spatele nostru în Liga Națiunilor nu se va califica prin actualele preliminarii. Chiar Kosovo ne-ar putea scoate din play-off, dar și Slovenia are șanse importante de a prinde Euro!

România, la meciul cu Spania, scor 1-2 *
Lyon - Lecce, Ufa, Sassuolo, Ludogoreț, Gaziantep - CFR, Ajax, Slavia Praga - Reading, Ludogoreț
* echipele de club la care au evoluat titularii din meciurile respective

3jucători din primul "11" au provenit de la echipe care vor fi în grupele Champions League: Tătărușanu (Lyon), R. Marin (Ajax), Stanciu (Slavia Praga)

3fotbaliști din această echipă joacă la echipe din primele 5 campionate ale Europei: Tătărușanu (Franța), Benzar și Chiricheș (Italia)

5jucători sunt de la formații care sunt campioane în țara lor: R. Marin (Ajax), N. Stanciu (Slavia), Deac (CFR), Grigore și Keșeru (Ludogoreț)

Finlanda, la meciul cu Grecia, scor 1-0 *
Leverkusen - Montreal, Hacken, Pafos, Genk - Minnesota, Midtjylland, Rangers, Esbjerg - BATE Borisov, Norwich
* echipele de club la care au evoluat titularii din meciurile respective

2jucători din primul "11" au provenit de la echipe care vor fi în grupele Champions League: Hradecky (Leverkusen) și Uronen (Genk)

2fotbaliști din această echipă joacă la echipe din primele 5 campionate ale Europei: Hradecky (Germania), Pukki (Anglia)

2jucători sunt de la formații care sunt campioane în țara lor: Uronen (Genk) și Tuominen (BATE)

Kosovo, la meciul cu Cehia, scor 2-1 *
Nottingham - St. Liege, Verona, Kalmar, Huddersfield - Lucerna, Sandhausen - Basel, Swansea, Odd - Fenerbahce
* echipele de club la care au evoluat titularii din meciurile respective

0jucători din primul "11" au provenit de la echipe care vor fi în grupele Champions League

1fotbalist a avut Kosovo în primul "11" la meciul cu Cehia care să evolueze la o echipă din primele 5 campionate ale Europei: Rrahmani (Italia)

0jucători sunt de la formații care sunt campioane în țara lor

Contra și-a făcut singur viața grea

Dacă România ar fi câștigat cu 2-0, în loc de 1-0, în ultimul meci din Liga Națiunilor, deplasarea cu Muntenegru, foarte probabil în momentul de față ar fi avut un singur adversar pentru locul 2, pe Suedia, nu și pe Norvegia. Așa însă, România a picat în urna a 4-a la tragerea la sorți a preliminariilor și, în afara Spaniei, are alte două contracandidate! 

Un argument în plus că altfel ar fi stat lucrurile dacă eram într-o urnă superioară. Dintre toate cele 10 echipe din urna a 3-a, de unde a venit Norvegia, jumătate sunt acum pe unul dintre primele două poziții care asigură calificarea: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord și Finlanda. În schimb, din urna a 4-a, unde s-a aflat și România, o singură națională e acum pe loc de calificare, Slovenia! Dintre posibilele adversare pe care le-am fi putut avea din această urnă, în locul Norvegiei, s-ar fi numărat reprezentative precum Albania, Cipru, Lituania, Georgia, Estonia, Muntenegru.

CLASAMENT GRUPA F

PROGRAMUL ROMÂNIEI

  • 12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00)
  • 15 octombrie 2019: România – Norvegia (ora 21:45)
  • 15 noiembrie 2019: România – Suedia (ora 21:45)
  • 18 noiembrie 2019: Spania – România (ora 21:45)

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.