EURO 2012

Chivu riscă Euro!

Articol de Ionuţ Petrişor, Viorel Tudorache  —  marţi, 11 martie 2008

Căpitanul naţionalei României joacă diseară în Ligă, cu Liverpool, deşi nu este refăcut complet la umărul stîng

Căpitanul "naţionalei" României este între ciocan şi nicovală. Adică între interesele echipei de club, Inter Milano, şi cele ale echipei naţionale. Italienii au tras cît au putut de Chivu (27 de ani) ca să-l poată folosi diseară în meciul retur cu Liverpool din optimile Ligii Campionilor, după ce a suferit o luxaţie recidivantă la umărul stîng în timpul partidei cu Napoli de acum 10 zile.

Conducerea FRF ar fi vrut ca Cristi să nu rişte pentru ca nu cumva prezenţa lui la Euro 2008 să fie ameninţată de agravarea problemelor de la umăr. În acest sens, responsabilii reprezentativei l-ar fi sfătuit să nu mai piardă timpul şi să se fi operat imediat după ce s-a reaccidentat. Asta ar fi însemnat ca Cristi să-şi fi putut relua pregătirea la începutul lui mai şi ar fi avut o lună şi cîteva zile la dispoziţie pînă pe 9 iunie, cînd este programat meciul de debut cu Franţa, de la Euro 2008. Victor Piţurcă asistă însă neputincios la deciziile pe care le ia Inter în privinţa lui Chivu şi se roagă să nu-şi piardă căpitanul.

De ce joacă?
Sub presiunea salariului anual de 5,4 milioane de euro plătit de Inter, Chivu şi-a asumat un risc uriaş. Va juca diseară cu Liverpool, deşi mai resimte dureri la umăr. "De vineri mă antrenez alături de coechipieri şi nu am avut probleme. Mai simt o durere uşoară, dar e suportabilă. Sînt la dispoziţia echipei şi a antrenorului", a declarat Chivu, forţat să intre pe teren de faptul că Roberto Mancini nu poate conta pe fundaşii centrali Materazzi suspendat, Samuel şi Cordoba, ambii accidentaţi, şi încearcă în disperare de cauză să întoarcă rezultatul din tur, 2-0 pentru Liverpool, şi să marcheze Centenarul nerazzurrilor cu o calificare în sferturi.

De unde a pornit totul
Prima accidentare la umăr a lui Cristi Chivu a avut loc pe 12 septembrie anul trecut, la amicalul pierdut de "tricolori" în Germania, scor 3-1. Atunci, la jumătatea primei reprize, căpitanul "naţionalei" a suferit o luxaţie la umărul stîng, accidentare care l-a ţinut departe de gazon timp de trei săptămîni. Absenţa lui Chivu i-a supărat pe oficialii interişti. Tehnicianul Roberto Mancini şi patronul Moratti l-au acuzat pe fundaşul român că a evoluat într-un meci amical, deşi clubul i-a cerut să nu joace pentru a se proteja împotriva unei posibile accidentări. Partida cu Germania s-a disputat la patru zile distanţă, după ce Chivu jucase toate cele 90 de minute ale meciului din preliminarii, contra Belarusului. Interul era şi atunci în criză de fundaşi, Materazzi fiind accidentat.

Operaţie sau tratament
Cristi Chivu va strînge din dinţi şi va juca cu infiltraţii şi cu un bandaj elastic la umăr. Italienii s-au gîndit deja la două variante după meciul cu Liverpool. În cazul în care Inter va fi eliminată din Ligă, italienii intenţionează să-l supună pe Cristi Chivu unei intervenţii chirurgicale, ceea ce nu este deloc pe placul "tricolorului", deoarece ar trebui să stea circa două luni şi jumătate pe tuşă şi ar rata, practic, prezenţa la Euro 2008. Varianta optimistă ar fi următoarea: Inter să se califice, Chivu să termine meciul fără complicaţii şi apoi să fie lăsat de Mancini în repaus timp de o lună pentru a urma un program intens de fizioterapie. Doar astfel, Chivu va putea fi inclus în lotul pentru turneul final pe care FRF îl va comunica la UEFA pînă pe 28 mai.

"Chivu chiar are o problemă serioasă cu umărul şi el va decide dacă se va opera sau nu, e posibil să piardă tot sezonul. Ar fi foarte greu fără el la Euro"

Ionuţ Lupescu


10 milioane de euro poate pierde Inter în cazul în care ar fi eliminată de Liverpool

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.