Altele

Gemenele-minune » Dina și Arina Averina sunt vedetele Campionatelor Mondiale de gimnastică ritmică

Articol de Roxana Fleșeru  —  duminică, 15 septembrie 2019

Rusoaicele Dina și Arina Averina sunt vedetele Campionatelor Mondiale, care debutează mâine la Baku.

În spatele delicateții și al eleganței din concurs, în sălile de gimnastică ritmică stă o muncă titanică. Mai puțin mediatizată decât sora sa mai mare, artistica, ritmica aduce în tribune altfel de spectatori, cei care iubesc coregrafia și finețea. Rusia domină această ramură, iar după ce campioana olimpică Margarita Mamun s-a retras, această țară le-a scos pe scena mondială pe gemenele Dina și Arina Averina. Arina a venit pe lume cu 20 de minute înaintea Dinei, în ziua de 13 august 1998, și de atunci sunt nedespărțite.

Un palmares bogat

Au început gimnastica ritmică la patru ani, inspirate de sora lor mai mare, Polina, iar talentul lor a fost rapid observat și au ajuns repede la centrul național de lângă Moscova. Au muncit din greu și în 2017 au intrat în concursurile senioarelor. Deși au trecut doar doi ani de atunci, Dina a strâns deja 10 medalii mondiale și nouă europene, în timp ce Arina are cinci distincții mondiale și șapte europene. 

"Nu a existat în niciun moment vreun fel de rivalitate între noi. Ne ajutăm una pe alta, iar dacă una dintre noi ratează, e rândul celeilalte să ridice steagul Rusiei pe cel mai înalt catarg", a spus Arina într-un interviu pentru federația europeană.

Deși pentru mulți e greu să le deosebească, fetele spun că nu seamănă atât de mult. "Avem caractere complet opuse. Eu sunt mai moale, în timp ce Dina e cea puternică. Avem fețe diferite, voci, ochi și siluete diferite, ne mișcăm diferit", a spus Dina pentru federația internațională. Ar mai putea fi de folos și faptul că amândouă au o aluniță lângă urechea dreaptă: la Arina este în partea de sus a obrazului, în timp ce la Dina e în partea de jos.

Filosofie crudă

Elegante și hotărâte, rusoaicele au coregrafia în sânge și spun că dacă nu ajungeau la ritmică, probabil ar fi făcut patinaj artistic. "Pentru că iubim ce facem, am avut succes. Muncim din greu și avem încredere în antrenorii noștri să ne seteze țelurile, iar noi facem totul să ajungem la ele", a explicat Dina. Filosofia lor e una simplă și ea le-a ghidat până acum cariera: "Când am coborât de pe podium ștergem totul cu buretele, uităm de medalii și ne întoarcem la muncă pentru a ajunge la noile obiective" a completat sora mai "mică".

Evoluția lor a impresionat, iar prezența celor două în competiții lor are ceva special. "Sunt foarte bune, iar exercițiile lor seamănă cu cele de la Cirque du Soleil, dar pe sol, totodată reflectă și personalitatea lor", a spus Margarita Mamun.

Gemenele din Rusia știu să fie și poznașe la interviuri. Rugate să-și caracterizeze sora într-un singur cuvânt, Dina a spus "înger", în timp ce Arina a ajuns la "demon". Ele sunt două dintre vedetele Campionatelor Mondiale de la Baku, 16-22 septembrie, unde se va concura pe echipe, la individual compus, pe obiecte (cerc, minge, panglică și măciuci) și în ansambluri (individual compus, 5 mingi și 3 cercuri și 4 măciuci). La Baku se împart și biletele pentru Jocurile Olimpice, următorul țel al gemenelor Averina.

8medalii mondiale de aur are Arina Averina, ele fiind cucerite la edițiile din 2017 și 2018

7medalii europene de aur are în palmares Dina Averina, ele fiind strânse la edițiile din 2017, 2018 și 2019

Trei românce la Baku

România va fi reprezentată la Campionatele Mondiale de la Baku de trei sportive: Andreea Verdeș, Denisa Mailat și Alice Maria David. Ele caută să obțină biletul pentru JO, dar pentru acest lucru e nevoie de o prezență între primele 16. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, mai există șanse și în 2020 la etapele de Cupă Mondială sau la CE. În 2016, la Rio, România a fost reprezentată de Ana Luiza Filioreanu. Federația română a organizat la finalul lunii august un concurs de top la Cluj-Napoca, World Challenge Cup, unde au fost prezente multe dintre gimnastele care vor evolua la CM, atunci Denisa Mailat s-a clasat pe locul al treilea în finala de la măciuci.

Agiurgiuculese printre gimnastele de urmărit

Înaintea unei competiții importante, specialiștii identifică sportivii care trebuie urmăriți în timpul concursului. Pe lângă gemele Averina, este și Alexandra Agiurgiuculese. Născută la Iași, Alexandra, 18 ani, a cucerit anul trecut la CM un bronz în finala de la minge pentru Italia, țară ale cărei reprezentante nu mai urcaseră pe podiumul mondial din 1991. Agiurgiuculese a concurat pentru România până în 2011, iar din 2015 are cetățenie italiană. Săptămâna trecută, Alexandra a încheiat circuitul Cupei Mondiale, care a cuprins concursuri la Guadalajara, Minsk, Cluj-Napoca, Kazan și Portimao, pe primul loc, în fața rusoaicelor Aleksandra Soldatova și Dina Averina.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.