Campionate

Cluburi uitate: Royale Union Saint-Gilloise! A treia cea mai titrată echipă din Belgia a dispărut în ligile inferioare

Articol de Bogdan Fechită  —  miercuri, 18 septembrie 2019

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Royale Union Saint-Gilloise, clubul belgian cu 11 titluri câștigate!

Fotbalul belgian e dominat acum de echipe precum Anderlecht, Club Brugge sau Standard Liege, însă în statistica fotbalului a rămas și în prezent o echipă care se află pe locul 3 în clasamentul celor mai multe titluri câștigate în Belgia. Este vorba de o echipă din sud-vestul capitalei Bruxelles, care în prezent se zbate să se mențină în liga secundă!

Cei șapte ani de acasă

Royale Union Saint-Gilloise a fost fondat în 1897, fiind una dintre cele mai vechi echipe din Belgia. Echipa a fost fondată de o gașcă de prieteni pasionați de fotbal, iar după doar un an de partide amicale s-a înscris în ceea ce a fost strămoșul federației belgiene de fotbal.

A început să dispute meciuri oficiale, mai competitive, iar debutul și l-a făcut în a doua serie a Ducatului Brabant. La început, echipa nu avea un teren propriu, așa că juca în locuri diferite, în special în Uccle, Saint-Gilles și Forest, trei locații din Bruxelles. În sezonul 1900/1901, jucătorii reușesc să se claseze pe primul loc în seria lor și promovează în prima Ligă. În trei ani urma să înceapă perioada lor de glorie!

Cei 9 ani de glorie

Calitatea și pasiunea fotbaliștilor de la Royale Union a dat rapid rezultate. În 1904 echipa cucerea primul titlu de campioană a Belgiei la doar șapte ani după ce se fondase și trei ani după ce promovase.

De aici, lucrurile au fost tot mai simple, iar titlurile au venit unul după altul: până la întreruperea campionatului de Primul Război Mondial, Royalle câștigase nu mai puțin de 7 campionate, devenind cel mai puternic club din Belgia.

Tot în această perioadă a cucerit și cele două Cupe ale Belgiei pe care le are în palmares: în 1913 și 1914.

Ultimii ani de legendă

Echipa s-a reunit greu, cu un nou lot de jucători după devastatorul conflict militar, iar ascensiunea spre vârf a fost dificilă. A mai cucerit un campionat în sezonul 1922/1923, după care a avut nevoie de încă 10 ani pentru a redeveni o forță.

Începând cu sezonul 1932/1933 revine la fotbalul fantastic, practicat în perioada de glorie și câștigă trei campionate la rând, ajungând la cota 11! Avântul e frânt de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial și o nouă pauză competițională.

Din această perioadă datează și o performanță impresionantă: 60 de meciuri la rând fără înfrângere în campionat, între 1933 și 1935. Acestă performanță a fost doborâtă însă chiar de Steaua. Roș-albaștrii dețin și în prezent recordul de cele mai multe meciuri fără înfrângere în campionat: 106, în perioada 1986-1989!

Anii de supraviețuire

De această dată, Royale Union Saint-Gilloise nu a mai avut forța să revină în lupta pentru titlu și s-a îndreptat ușor spre ligile inferioare, de unde a mai făcut uneori pasul spre prima divizie, fără însă a ieși în evidență.

În prezent se află pe locul 4 din 8 echipe în liga secundă din Belgia, iar sezonul trecut a terminat pe locul 3.

Jucători celebri:

  • Gustave Vanderstappen
  • Maurice Vertongen
  • Achille Meyskens
  • Vital Van Landeghem

Top 5 titluri în Belgia:

1.Anderlecht34
2. Club Brugge15
3.Royale Union Saint-Gilloise11
4.Standard Liege10
5.Beerschot VAC7

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig,FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.