Sporturi   •   Handbal   •   JO TOKYO

ANALIZĂ // Cum ne calificăm noi la Tokyo? Drumul naționalei feminine de handbal către Jocurile Olimpice

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 30 septembrie 2019

Naționala feminină de handbal a României nu arată deloc bine cu două luni înainte de Campionatul Mondial. Duminică, „tricolorele” s-au făcut de râs în Insulele Feroe, deși au învins cu scorul de 25-20.

Naționala feminină a României nu-și găsește cadența cu două luni înainte de Campionatul Mondial din Japonia, un turneu extrem de important în vederea obținerii calificării la Jocurile Olimpice. 

„Tricolorele” trebuie să se claseze pe unul dintre primele 7 locuri la Mondiale pentru a obține o poziție mai bună la grupele preolimpice de calificare. În funcție de formațiile care se regăsesc între primele 7 locuri în Japonia, ar putea coborî bariera echipelor din calificări la locurile 8, 9 sau chiar 10! 

Ryde, episodul 1! 


După plecarea lui Ambros Martin de la cârma echipei naționale, spaniolul alegând un contract mai bun la naționala Rusiei, reprezentativa României i-a fost încredințată de federație tot unui străin, suedezului Tomas Ryde. Cu el pe bancă, România a obținut ultimul succes notabil în competițiile internaționale, medalia de bronz la Mondialul din 2015. Dar tot cu el pe bancă, România a clacat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Deși era considerată una dintre favorite, echipa noastră a pierdut primul meci, contra Angolei, și de acolo, declinul. Doar locul 7, deși așteptările erau foarte mari. 

În primul său mandat, Tomas Ryde se baza pe un nucleu de jucătoare deosebit de experimentate și valoroase, cu Paula Ungureanu, Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Adriana Nechita, Gabriella Szucs, Valentina Elisei Ardean, Cristina Neagu, Eliza Buceschi, Crina Pintea. Dintre handbalistele enumerate, la Mondialul din decembrie doar Neagu, Buceschi și Pintea mai pot face parte din lot. 

Ryde, episodul 2 

Suedezul Tomas Ryde ar trebui să construiască o nouă națională tocmai în jurul lor. Dar rămân multe necunoscute în echipa României. Timpul nu-i este aliat nordicului. Iar primele rezultate nu sunt nicidecum dătătoare de speranțe. 


La Trofeul Carpați, din vară, de la Brăila, România a câștigat la limită în fața Japoniei (28-27) și a terminat la egalitate cu Angola (21-21). 

Acum, în preliminariile CE 2020, „tricolorele” au obținut două victorii chinuite, cu Ucraina (27-24), dar mai ales cu Insulele Feroe (25-20). Prima repriză rămâne una antologică, în care niște fetițe amatoare au condus echipa României la pauză: 12-11. Jocul României a fost unul chinuitor, cele mai bune jucătoare fiind portarii Dedu și Dumanska! 

Tomas Ryde a revenit la „obiceiurile” sale mai vechi. Se ascunde în spatele secundului Costică Buceschi, pe care-l lasă singur să dea indicații la time-out-uri. Nu degeaba oamenii din handbal l-au poreclit „Somnorilă”. 

Ryde pare complet ieșit din fenomen. Selecția e încă un mare minus pentru suedez, aducând la lot patru jucătoare care nu evoluează aproape deloc la echipele de club: Adespii, Polocoșer, Savu, Zamfirescu. 

Să vină Neagu! 

Toată lumea vorbește de revenirea Cristinei Neagu, căpitanul care s-a acidentat la Euro 2018. După 10 luni în care nu a jucat, cine știe însă ce va putea face Cristina pentru echipa națională? Când Neagu s-a accidentat, Ambros Martin, antrenorul de atunci, a spus că va încerca să facă echipa României să joace și fără liderul ei, ca să nu mai fie dependentă de Neagu. Rezultatul? La Golden Cup, în Franța, în luna martie, România a fost umilită de Danemarca (36-23), de Franța (28-18) și a pierdut cu Norvegia mai strâns (27-31)! 

În momentul de față, în lotul României par sigure de post Dumanska, Dedu, Pintea, Buceschi, Perianu, cu un plus pentru Laslo și Băcăoanu după ultimele evoluții. În rest, multe semne de întrebare și multă nesiguranță.  

Antrenorii nu au fost validați de Comisia Tehnică! 

Conform regulamentelor Federației Române de Handbal, propunerile de antrenori la echipele naționale, venite de la președintele Alexandru Dedu, ar trebui să fie validate de Comisia Tehnică și apoi de Consiliul de Administrație. De teamă că nu va fi votat de antrenorii de primă ligă, Dedu nu a mai cerut Comisiei Tehnice validarea lui Tomas Ryde. Nici antrenorul lotului de tineret, la feminin, Dragoș Dobrescu, finul președintelui FRH, Alexandru Dedu, nu a fost validat de Comisia Tehnică!  

„La ce să mai mergem dacă nu suntem consultați?” 

La ultima Comisie Tehnică, desfășurată la Brașov, înaintea partidei cu Ucraina, din preliminariile CE 2020, din cei 14 antrenori de la Liga Națională, au fost prezenți doar 7. Au lipsit tehnicienii de la SCM Rm. Vâlcea, SCM Craiova, Rapid, HC Zalău, Gloria Buzău, CSM Slatina și Dunărea Brăila.  

„Facem aceste Comisii Tehnice ca să fie bifate. Nu ne-a întrebat nimeni ce părere avem de lotul convocat, să venim cu propuneri, cu sugestii. Atunci la ce să mai mergem?”, a întrebat unul dintre tehnicieni.  

Pe de altă parte, în cadrul Comisiei, antrenorul de la Măgura Cisnădie, Alexandru Weber, i-a întrebat pe tehnicienii naționalei de ce jucătoare precum Sorina Târcă și Elena Dache nu au fost convocate, fiind aduse în schimb alte handbaliste care nu evoluează la echipa de club. Costică Buceschi, secundul lui Tomas Ryde, a propus ca la lotul pentru Campionatul Mondial din Japonia să fie consultați toți antrenorii. Fiecare tehnician ar trebui să trimită patru propuneri pe fiecare post, din lotul rezultat urmând să se alcătuiască lotul de 28 de jucătoare.  

Meciurile României la CM 2019 

30.11 - ora 12:00 România-Spania 

01.12 - ora 12:00 Senegal-România 

03.12 - ora 13:00 România-Kazahstan 

04.12 - ora 9:00 Muntenegru-România 

06.12 - ora 13:00 România-Ungaria

* orele sunt ale României 

** Digi, Look Sport și Telekom vor transmite competiția

VEZI ȘI:

INSULELE FEROE - ROMÂNIA 20-25 // „Tricolorele” se impun cu emoții în Feroe, dar au punctaj maxim în preliminariile Europeanului din 2020

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.