Iasmin Latovlevici își expune țelurile la 33 de ani, la Bursaspor, unde e bașkan, și povestește cum a ajuns FCSB să cucerească ultimele trei trofee de campioană.
Iasmin Latovlevici a fost mereu genul de fotbalist care a fost scump la vorbă în afara gazonului, preferând să-și arate mușchii și abilitățile pe teren. A marcat goluri spectaculoase în carieră, cu Ajax, cu Dinamo, în diverse competiții, și a mai păstrat în tolbă și acum la Bursaspor (locul 2 în liga secundă turcă, de promovare directă), când a reușit un golazo.
La 1.000 de kilometri de România, Lato, 33 de ani, mai are multă motivație de a juca, "de-al naibii", cum spune pe un ton amuzant, și încă păstrează "focul" care să-l împingă înainte în carieră.
6 trofeea câștigat Lato cu FCSB, trei campionate, două Cupe și o Supercupă
1 gol și un assistare fotbalistul în 6 meciuri pentru Bursaspor în actuala ediție
- Lato, ce planuri ai cu Bursaspor?
- Obiectivul este clar: promovarea. Vorbim de un club mare pentru Turcia, care a luat campionatul aici, când deja era o ligă foarte puternică, în 2010, când juca și Giani Kiriță. Este un oraș mare, unde industria textilă este uriașă. Hai că sar de la una la alta, dar am fost la un amic care are o fabrică în oraș, Doamne!, e în realitate un oraș. Un centru uriaș care produce pentru Europa, pentru China. Așa că promovarea este țelul principal.
2018este anul în care românul a câștigat campionatul în Turcia cu Galatasaray
- Ție îți merge mai bine decât dacă te-ai fi întors în România?
- Ca joc și calitate, nu știu ce să zic. E OK. Dar am fost la națională, am câștigat campionate, am jucat în cupele europene contra marilor fotbaliști, iar acum joc în liga a doua... Să vedem ce va fi, ce traseu va urma echipa mea, fiindcă eu vreau, și pot, să mai evoluez la nivel important.
4 echipe din Turciaa strâns Lato în palmares după ce-a plecat de la FCSB în 2015: Genclerbirligi, Karabukspor, Galatasaray și Bursaspor
„De-al naibii vreau să arăt că pot”
- Au fost discuții în vara 2018 cu FCSB, dar nu s-au concretizat. Ai vreo părere de rău?
- Ai zis bine discuții ce nu s-au concretizat. Bine, având în vedere ce "răutăcisme" s-au spus la acea vreme, s-au și scris, într-un fel mai bine că n-a fost să fie.
- De ce?
- S-a spus că n-am demonstrat afară, că cine sunt eu să mă ia Steaua înapoi. Ei bine, de-al naibii n-am vrut să se întâmple! Parcă trebuie să stai în străinătate 200 de ani ca să fii apreciat. Poți sta mult și să nu faci nimic. Oricum, eu așa sunt construit: dacă-mi zici că nu pot, de-al naibii vreau să-ți arăt că pot!
- Dar te voiau și cei de acolo? Mă refer în primul rând la Gigi Becali.
- Steaua s-a grăbit, era normal, că aveau meci în Europa, așa că l-a luat pe Alexandru Stan. Nea Gigi m-a vrut, MM la fel, acesta e adevărul, dar s-au grăbit fiindcă aveau nevoie urgent de un jucător de bandă stânga.
„Nu pentru bani, diurnă sau să schimb aerul”
- Dacă reveneai la FCSB, exista riscul mare să fii luat la ochi, iar la prima greșeală să-ți sară lumea în cap: patron, fani, presa.
- N-am nicio problemă cu asta, pot să mă frece toți, nu-mi pasă! Eu așa am fost mereu, mă duc pe teren, îmi fac treaba cum pot mai bine. Oricum, mai am două momente pe care vreau să le retrăiesc în fotbal, un foc care mă arde și nu-mi dă pace. Care mă ține motivat și focusat.
- Care?
- Din capul locului îți spun că nu-mi fac filme în cap. Dar vreau să mai joc măcar un meci în Europa și să mai joc o dată la echipa națională! Asta ca să-mi demonstrez mie că mai pot. Acum, fiecare poate să judece, să spună orice, eu asta vreau. Și simt că pot, altfel tăceam. Nu știu care e situația pe la lot, dacă se mai știe de mine. Măcar să știu. Oricum, eu nu aș veni pentru bani, diurnă, faimă sau să schimb aerul, ci pentru performanță.
- Când te-au întrebat ultima oară de sănătate de la lotul național?
- Hmm, ultima dată am vorbit cu Cosmin Contra în Antalya în iarna anului trecut. În fine, vom vedea.
„Lipsește ceva”
foto: Raed Krishan, GSP- Vezi România jucând la Euro 2020?
- Sper! Să zic doar "da" de dragul de a spune "da", ca să dau bine, patriotic... Nu pot fi hater negativist să spun "nu", fiindcă eu gândesc mereu pozitiv și am avea nevoie de această calificare.
- O să fie greu fără spectatori cu Norvegia?
- O să fie un aer amical, nu e aceeași setare mentală, dar dacă echipa e puternică, de ce să ne fie frică? Să știți că naționala României chiar e puternică, dar lipsește ceva.
- Ce anume?
- Sincer, nu am înțeles prea bine ce. Dar uite, de exemplu, și eu jucam foarte bine, top, la Steaua, în cupele europene, dar la lot nu mai aveam același randament. Iar asta mă oftică și mă râcâie și acum.
12 selecțiia bifat Iasmin în prima reprezentativă a României
„Echipa a slăbit după plecarea lui MM”
- Cum se vede fotbalul românesc din străinătate?
- Parcă fotbalul a slăbit, nu pricep de ce. Oameni care știu fotbal sunt. Păcat că nu ieșim cu mai multe echipe în Europa, să căpătăm anvergură.
- Mai nou, ai văzut, UEFA a creat o nouă competiție, Conference League, nici Europa League nu vom mai prinde!
- Și acum ce facem, ne lamentăm? Tragi linie, o iei de la zero și te duci în sus. Sau te duci la culcare.
- Nu ți se părea ciudat să vezi FCSB, echipa cu care ai fost campion și ai dominat competiția internă, pe ultimul loc în clasament?
- Ciudat? Eu am văzut realitatea. Adică mi-am dat seama că e o perioadă proastă, știam că va fi ceva temporar. Poate pentru voi, ziariștii, o fi fost o situație ciudată. Oricum, echipa n-a mai luat titlul... de când am plecat eu! Steaua are nevoie de un declic, de un trofeu, fiindcă se poate forma o generație foarte tare acolo. Și noi am făcut una după cea a lui Rădoi cu performanțe uriașe în Europa, astfel că și cei de acum pot desena o alta.
- Este plecarea lui MM Stoica o pierdere pentru FCSB?
- Nu știu dacă alții zic că are un efect mic sau mare, eu cred că a contat plecarea lui, iar Steaua a mai slăbit. Era un punct de echilibru, era podul între jucători și patron.
176 de meciuria strâns în tricoul FCSB-ului, marcând de 12 ori și oferind 11 assist-uri
Cum se sudau relațiile când se luau campionate
- Ce nu are FCSB acum ca să fie iar principala forță din campionat? Echipa n-a mai luat niciun trofeu din 2015 încoace.
- Nu știu dacă cei de acum sunt o familie cum eram noi. "Pinti" cred că încearcă să-i unească, el știe să o facă. Noi am fost caractere puternice, mai făceam niște glume între noi, poate că alții nu le-ar fi acceptat, însă noi eram o familie. MM și Reghe au avut merite mari și ei. Mergeam la Snagov, la restaurante, sudam relațiile.
- Dar tocmai pe seama acestor ieșiri ale voastre s-a discutat mult.
- Nu știu ce s-a discutat, vorbesc rezultatele! Au mai încercat și alții apoi să lege relațiile cum am făcut-o noi, doar că nu a mers.
- Când va mai lua FCSB campionatul?
- Nu știu dacă în acest sezon, dar orice e posibil. În fotbal orice se poate întâmpla. Steaua are multe plusuri, atrage jucătorii cu brand, are și-o bază de pregătire de calitate. Mai greu e pe teren.
„Incredibil ce e la Dinamo”
- Pe cine vezi favorită în acest moment?
- Păi cu venirea lui nea Piți Craiova s-a înscris și ea la luptă, mai sunt și Viitorul lui Hagi, și Astra, o echipă cu multă calitate. Asta pe lângă CFR Cluj și Steaua. Se vor încurca lucrurile din primăvară.
- Dinamo cum ți se pare?
- Cum mi se pare? Incredibilă! Adică situația de acolo. Nici dacă ar fi un dușman acolo nu ar face atâta rău clubului cum își fac ei! Să aibă grijă, să nu dispară în ritmul ăsta, fiindcă văd că e tot mai rău de la an la an.
- Va urma Derby de România pe 5 octombrie, pe Național Arena, un pronostic?
- Ambele echipe au 50 la sută șanse de a învinge. Unde se joacă? Steaua gazdă? Atunci are 70-80 la sută șanse să bată, va avea suporteri mulți la meci. Vor pune presiune pe "câini". E totuși cel mai tare meci al României.
„Și femeia de serviciu putea juca”
- Bogdan Vintilă ți se pare potrivit să fie antrenorul principal al FCSB-ului?
- E greu de judecat. La noi, tipic românesc, bine, și-n Turcia e cam la fel, toți te judecă după o primă repriză. Nu poți după două, trei, patru meciuri să-ți faci o părere. Lăsați omul să-și impună filosofia și vedeți ce poate după un an. Sau măcar jumătate de an.
- O să zici că a scos 7 puncte în ultimele trei etape, victorie cu Hagi și cu Pițurcă, remiză cu Petrescu.
- Păi vezi, ai punctat foarte bine, asta e realitatea, nu? Lumea îl judecă ba că-și face cruce, ba că nu știu ce. Nu cred că a fost antrenor la Steaua care să nu „aibă de-a face” cu Gigi Becali. Și la cluburile uriașe ale lumii se fac presiuni. Trebuie găsit un punct comun.
- Au existat influențe din lojă și când erați voi cu Reghe campioni în 2013, 2014 și mergeați în primăvara Europa League?
- Nu știu, nu m-am gândit și nici nu m-a interesat subiectul! Dar la ce echipă puternică se construise, putea să intre și femeia de serviciu în primul "11", tot băteam. Mental și fizic eram prea tari, iar ăsta e meritul întregii echipe, fiindcă ți-am zis, eram o familie. Atunci, la Steaua a fost o căsnicie perfectă. Dar trebuie să apară o altă generație de succes.
„Din echipa Stelei care câștiga trei campionate la rând, cred că 70-80 la sută dintre componenții lotului au rămas prieteni pe viață. Discutăm frecvent, iar când suntem prin București ne întâlnim”
- Iasmin Latovlevici
{{text}}