Diverse

OPINIE Cristian Coman » Stadioanele pentru EURO 2020, din țara care numără invers: 4, 3, 2. De ce seamănă Bucureștiul cu Barcelona

Articol de Cristian Coman  —  vineri, 11 octombrie 2019

Peste zeci de ani, turiști din toată lumea care vin în București vor plăti câte un bilet de 17 euro, ca la Sagrada Familia, să vadă arhitectura celebrelor stadioane la care se lucrează din 2019.

Banii de pe bilete vor ajuta și la terminarea lucrărilor. Poate unii turiști, mai evalvioși, se vor închina, la fel ca în Barcelona.

Nu este nimic altceva decât normalitatea cu care ne-am obișnuit. Aproape că nu există termen care să nu fie depășit. La fel și bugetele. Suntem prizonierii propriilor neputințe. Pentru că luăm promisiunile ca pe un dat, le înghițim ca pe pastile. Nimeni nu răspunde pentru nimic. Iar noi nu avem nimic împotrivă. Apropos de perioada politică în care ne aflăm, votăm numai pe vorbe. Un celebru economist a cerut politicienilor în campania din 2008 să nu mai promită atâtea autostrăzi, că nu va mai rămâne pământ arabil.

Acum, spectatorii pentru cele 4 meciuri organizate în iunie 2020 sunt aproape de granițe.

La începutul anului trecut, autoritățile României promiteau să devină tigrul Europei în contrucții și infrastructură. La declarații și proiecte, UEFA putea să bifeze liniștită căsuța cu România. Țara cu mulți emigranți se pregătea să-și schimbe simbolul „frunza” cu „mistria”.

Ce ofeream noi, românii? 4 stadioane „la cheie” pentru antrenamentele echipelor care vor juca la EURO 2020 pe Arena Națională. Cine se uita și se mai uită încă pe site-ul Companiei Naționale de Investiții vede minunățiile arhitectonice.

Dar minunea a ținut 6 luni. Stadionul Dinamo a fost scos de pe listă. 

Minunea micșorată a mai ținut încă un an și două luni. Până când a ieșit și Giuleștiul din cărți.

Ce mai ofeream, noi, românii în 2018? Aveam ca sigură linia de metrou de la Aeroportul Otopeni până la Gara de Nord. Chiar și în ianuarie 2019 era sigură. Dar peste 5 luni, mai era sigură realizarea și modernizarea căii ferate. Iar acum, în zilele noastre, toată lumea așteaptă să vadă dacă patinoarul din Otopeni a lui Țiriac va fi acarul Păun pentru trenul plin cu suporteri străini.

Pot fi liniștiți cei care au promis. Chiar dacă își pierd posturile. Nu îi ceartă nimeni de la UEFA.

Aflăm că nu au oferit garanții pentru toata această infrastructură. Adică noi ca țară nu ne-am asumat, erau declarații de presă și bune intenții. Adică ar fi fost foarte bine dacă se întâmpla. Dar nu ne lua UEFA capul. Nu era o garanție pentru UEFA. Putem să organizăm cele 4 meciuri și fără ele. Iar primul semnal a fost la începutul anului, când UEFA a închiriat și alte baze sportive, știa probabil cu cine are de-a face.

În plus, contractele pentru stadioanele Steaua și Giulești au crescut cu 40%. Zeci de milioane de euro în plus. Normal, există explicații pentru asta: salarii mai mari în construcții, extinderea suprafețelor construite și chiar prețul materialelor care ar fi decolat. 

Un fapt aproape neînsemnat: se fac mai puține și mai scumpe. 

Evident, cum spuneam, nu răspunde nimeni. Vor veni guverne mai curate și mai uscate care vor ridica din umeri: nu au fost proiectele lor.

Un sfat: puneți deoparte 17 euro!

vezi și:

VIDEO EXCLUSIV În ce stadiu sunt lucrările la Stadionul „Ghencea” » În primăvară încep finisajele!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.