Sporturi   •   Altele   •   ANALIZĂ

Mondiale fără aur » Performanțele sportivilor români la campionatele lumii în probe olimpice

Articol de Luminița Paul   —  luni, 14 octombrie 2019

Cinci medalii au cucerit anul acesta sportivii români la campionatele lumii în probe olimpice. Lipsește însă prezența pe prima treaptă a podiumului.

Aproape toate sporturile olimpice și-au disputat deja Campionatele Mondiale pe anul 2019. Singurul care a mai rămas este handbalul feminin, a cărui întrecere, la care România este calificată, se va desfășura între 30 noiembrie și 15 decembrie, în Japonia.  

Trăgând o linie imaginară în urma acestor competiții importante, care au reprezentat și criterii de calificare pentru JO de anul viitor, bilanțul „tricolor" nu e nici pe departe unul bogat. Dimpotrivă. Și, ceea ce e poate cel mai dureros, lipsește aurul. Rând pe rând, întrecerile mondiale au venit și s-au dus, speranțele au venit și ele, dar s-au împlinit doar în câteva puncte.

Recompensa Biancăi 


Scrima, un sport cu numeroase rezultate strălucitoare, inclusiv în ultimii ani, la toate concursurile importante, a adus prima medalie mondială a României în 2019, un bronz. Aceasta a fost obținută de Bianca Pascu, în proba de sabie individual, la întrecerile găzduite de Budapesta în luna iulie. Victoriile la Iana Egorian, Olga Nikitina, C.A. Bhavan Devi și Anne-Elizabeth Stone, unele dintre ele după bătălii strânse, au dus-o pe scrimera în vârstă de 31 ani în semifinale. Acolo a cedat în fața experimentatei Olha Harlan, dar a reușit prima distincție mondială din carieră, care se adaugă bronzului european din 2017. 

Pe ape de argint 

La finalul lui august, Mondialele de canotaj disputate la Ottensheim, în Austria, au avut România pe lista țărilor medaliate. De data aceasta, recolta a fost mai puțin impresionantă decât în ultimii doi ani, rezumându-se la două distincții de argint. Acestea au fost cucerite de barca feminină de doi vâsle, cu Nicoleta Ancuța-Bodnar și Simona Radiș, și de barca masculină de patru rame fără cârmaci, cu Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari. La precedentele ediții ale CM, Sarasota 2017 și Plovdiv 2018, canotajul tricolor urcase până la aur, de două ori, respectiv o dată.  

Alina Vuc (dreapta), nu a putut trece în finală de Maria Stadnik // FOTO: Hepta

Fetele puternice 

În luna octombrie bilanțul mondial românesc a crescut cu alte două medalii. La CM de lupte, găzduite de Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, Alina Vuc a cucerit al doilea argint al său la campionatele lumii, după cel de la Paris 2017. 

Concurând la categoria cea mai ușoară, 50 de kilograme, micuța sportivă, în vârstă de 26 de ani, a reușit victorii clare până în sferturile de finală, a avut o confruntare la limită în semifinale, cu favorita locală Valentina Islamova, și a cedat în ultimul act doar în fața azerei Maria Stadnik, septuplă campioană europeană și multiplă medaliată mondială și olimpică.  

CM de haltere, organizate la Pattaya, au livrat încă o prezență românească pe podium, prin Loredana Toma, la categoria 64 kg. Ea a cucerit medalia de bronz la total, cu 240 de kilograme, în urma asiaticelor Deng Wei (Chn) și Rim Un-sim (CdN). Loredana a urcat pe treapta de bronz și la stilul smuls, însă probă olimpică este doar cea de total. În vârstă de 24 de ani, sportiva născută la Botoșani e campioana mondială din 2017, având în palmares și trei titluri europene.  

Lângă podium 

Aproape de medalii, clasare pe locul 4, au mai fost campioanele mondiale din 2017 și 2018 Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă la 2 rame categorie ușoară. De asemenea, Marian Drăgulescu la gimnastică, finala de la sărituri, tot poziția a patra, la o zecime de bronz, la 38 de ani și 9 luni! Atletul Alin Alexandru Firfirică a reușit cel mai bun rezultat românesc al acestui sport din ultimii ani, clasându-se pe 4 la aruncarea discului în cadrul CM găzduite de Doha.  

Alte discipline de tradiție, precum judo, kaiac-canoe, gimnastică, atletism, box, au lipsit anul acesta de pe tabloul medaliilor mondiale tricolore.  

Medaliile mondiale românești în 2019 – probe olimpice 

Argint 

  • Canotaj 
  1. Nicoleta Ancuța-Bodnar și Simona Radiș - 2 vâsle (f)
  2. Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari - 4 rame fără cârmaci (m)
  •  Lupte 
  1. Alina Vuc – categoria 50 kg

Bronz 

  • Scrimă 
  1. Bianca Pascu - sabie individual
  • Haltere 
  1. Loredana Toma – categoria 64 kg, total

Bilanțul mondial tricolor în ultimii 10 ani 

ANPERFORMANȚĂ
20109 medalii (3-1-5) 
20117 medalii (1-0-6) 
20135 medalii (0-2-3) 
20146 medalii (1-4-1) 
20158 medalii  (1-4-3) 
20174 medalii (3-1-0) 
20184 medalii (1-2-1) 
20194 medalii (0-2-2) 

De când nu am mai avut un titlu mondial la sporturile care nu au reușit acest lucru în 2019 

SPORTULULTIMUL TITLU MONDIAL
Canotaj2018, Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă, 2 rame categorie ușoară
Gimnastică2010, Ana Porgras, bârnă
Scrimă2011, Echipa feminină de spadă
Handbal1974, Echipa masculină 
Kaiac-canoe2014, Alexandru Dumitrescu, Victor Mihalachi canoe dublu 1000 m  
Atletism2001, Gabi Szabo, 1500 de m și Lidia Șimon, maraton
Înot2001, Diana Mocanu, 200 m spate 
Box1999, Marian Simion, categoria 71 kg, și Crinu Olteanu, categoria 54 kg 
Lupte1985, Ștefan Negrișan, greco-romane, categoria 68 kg 
Tir1966, Virgil Atanasiu, pistol viteză 
Tenis de masă1975, Maria Alexandru, dublu feminin 
Haltere2017, Loredana Toma, 63 kg

VEZI ȘI:

Scandal în handbalul românesc » FRH a înregistrat contabil facturi de aproape 4 milioane de lei, dintr-un contract care nu s-a mai derulat!

Cehovski Medvedi-Dinamo 20-30 // Eroul Sajed Heidarirad » Portarul lui Dinamo, cel mai bun goalkeeper în runda a 4-a din Liga Campionilor 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.