Liga 1

GSP LIVE // VIDEO + FOTO Fiul lui Adrian Păunescu a povestit cum a luat naștere în '73 sintagma „Craiova, campioana unei mari iubiri”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 16 octombrie 2019

Andrei Păunescu (50 de ani), fiul regretatului poet Adrian Păunescu, a povestit în direct la GSP Live cum a luat naștere legendara sintagmă a oltenilor, „Campioana unei mari iubiri”.

„Știți cum a apărut formula «Campioana unei mari iubiri»? Craiova pierde campionatul în ultima etapă în 1973. Dinamo își face treaba, își câștigă meciul. Revista Flacăra nu avea toate paginile color atunci. Era o perioadă mai prădădită.

Poza echipei Dinamo a apărut în pagina din stânga. Scria cu negru, ca de doliu, «Dinamo București, campioana țării». În dreapta, color, a apărut «Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri»”, a povestit Andrei Păunescu la GSP Live.

Paginile revistei Flacăra

Povestea e veridică

În 2010, printr-un efort colectiv, memoria emoțional-oltenească a lui Daniel Nanu și efortul lui Viorel Tudorache, istoria „Campioanei unei mari iubiri” era readusă la actualitate. 

Jurnalistul Viorel Tudorache a descoperit în arhiva Bibliotecii Academiei un articol din 1973, în care Dorin Tudoran scrie cronica unui final dramatic de campionat. 

„Nu se poate spune că băieţii lui Cernăianu n-au luptat cu toate bolgiile omeneşti ce li s-au ivit în cale plus aversa ostilă de la Bucureşti, care a decalat, măcar cu 18 minute, desfăşurarea celor două partide” - Angelo Niculescu în „Flacăra

Clasamentul la finalul sezonului 1972-1973

EchipăMeciuriGolaverajPuncte
1. Dinamo București3051-3239
2. Universitatea Craiova3054-3639
  • Dinamo a câștigat campionatul la golaveraj, datorită unui singur gol în plus. 
  • Victoria era recompensată cu două puncte, iar egalul cu un punct.

Citește și:

Craiova, campioana unei mari iubiri » O idee care a intrat în legendă

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.