Liga 1

CS UNIVERSITATEA CRAIOVA // Rețetă de la Sorin Cîrțu pentru titlu: luați-vă olteni!

Articol de Aurelian Botezatu  —  Tuesday, 22 October 2019

Sorin Cîrțu (63 de ani), președintele Craiovei crede că ”e bine să ai cât mai mulți olteni în lot dacă vrei titluri”, iar campioanele ultimelor 5 ediții îl confirmă în bună măsură 

Oltenii, în general, au simțul umorului, un orgoliu peste medie și sunt ambițioși. Iar fotbaliștii „made” în această parte a României, pe lângă calitățile enumerate, mai au una: chiar știu cu mingea. Poate și de aceea, Sorin Cîrțu, președintele CS Universitatea, susține că „dacă vrei să iei titluri este bine să ai în lot jucători din Oltenia”. 

Gazeta a testat valoarea de adevăr a spuselor lui Sorinaccio, luând „la mână” loturile campioanelor ultimelor 5 ediții din Liga 1. Iar concluzia e că fostul jucător și antrenor al „leilor” are dreptate în mare măsură. FCSB 2014-2015, Astra 2015-2016 și Viitorul 2016-2017 au avut în efectivul cu care au triumfat în Liga 1 destui fotbaliști născuți în Oltenia. 

Sorin Cîrțu, președinte CS Universitatea Craiova

Viitorul a avut cinci 

Cei mai mulți se regăsesc la Viitorul, campioană în 2016-2017 cu 5 jucători care au văzut pentru prima oară lumina zilei în acea parte a țării. Cei mai reprezentativi: Sebastian Mladen și Tudor Băluță. Astra 2015-2016 a avut, în schimb, cei mai mulți născuți în Oltenia, dar care au și jucat la echipe din zonă: trei din trei. Urmată de FCSB, cu doi din trei. 

CFR, excepția 

„Rețeta” lui Cîrțu nu este infailibilă. CFR 2017-2018 și 2018-2019 a luat campionatul cu un singur oltean veritabil în lot, Alexandru Păun, născut la Drăgășani. Așadar, gradul de „oltenizare” a ardelenilor a fost infim, lucru valabil și în această stagiune. 

Însăși CS Universitatea, cea mai reprezentativă echipă a Olteniei, cochetează de câțiva ani cu titlul. Însă deocamdată, mai mult de-o Cupă a României (2018), de consolare, nu i-a ieșit. 

„Oltenia - Constanța a fost întotdeauna o combinație explozivă. Mănăilă, luat de noi de la Farul, s-a dovedit o achiziție foarte bună, iar Barbu, Ciurea și Nanu au făcut treabă bună la ei” - Sorin Cîrțu, președinte CS U Craiova 

Jucători deveniți campioni după ce s-au „contaminat” 

Gazeta a determinat și o altă categorie, aceea a jucătorilor „contaminați” cu spirit oltenesc. Sau altfel spus, care au trecut pe la echipe din Oltenia înainte de a ajunge să ia titlul, chiar dacă nu s-au născut acolo.  

CFR câștigă astfel încă 4 fotbaliști: Ovidiu Hoban (ex-U Craiova), Alexandru Vlad (ex-Pandurii), Dan Nistor (ex- Pandurii) și Yasin Hamed (ex-Pandurii). Iar FCSB, chiar șapte: Cristi Bălgrădean (ex-U Craiova), Andrei Vlad (ex-U Craiova), Marko Momcilovic (ex-Pandurii), Mihai Pintilii (ex-Pandurii), Ioan Hora (ex-Pandurii), Gabi Matei (ex-Pandurii) și Nicandro Breeveld (ex-Pandurii).  

Urmează Viitorul, cu Cristi Ganea (ex-U Craiova), Pablo Brandan (ex-U Craiova) și Astra, cu Adrian Scarlatache (ex-Pandurii) și Daniel Niculae (ex-Electroputere Craiova).  

VEZI ȘI:

CLASAMENT LIGA 1 // 4 concluzii după turul Ligii 1: Derby Dinamo - FCSB pentru un loc de play-off?

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.