Fie ca este vorba despre un hidrofor electric cu invertor sau despre alt tip de hidrofor, componentele sunt relativ similare. Lipsa canalizarii in anumite regiuni poate genera dificultati la amenajarea unei locuinte, unei gospodarii sau unei case de vacanta.
Desi ai o fantana in gradina, probabil ca nu iti doresti sa cari galeti deoarece o astfel de solutie nu este doar ineficienta dar implica si un efort substantial de care probabil iti doresti sa te lipsesti. Din fericire sunt si dispozitive care ajuta la alimentarea casei cu apa curata, indiferent de cat de mare este aceasta.
Hidroforul reprezinta un sistem automatizat care te ajuta sa iei apa din reteaua subterana pentru a o distribui ulterior in functie de nevoile pe care le ai, la o presiune constanta. Un hidrforul este utilizat si in scopul de a trage apa din mai multe retele, de la conducte si ajungand pana la puturi foarte adanci.
Hidroforul este cel care indeplineste simultan doua procese cum ar fi aspirarea si refularea. Aspirarea este etapa in care hidroforul trage apa din diverse surse iar refularea este etapa in care hidroforul trimite apa spre robinetii instalatiei. Apa va fi aspirata cu ajutorul pompei care este introdusa in rezervorul tampon, denumit si vas de expansiune. Din rezervor aceasta apa ajunge ulterior in tevile de la casa, spre robinet. In timpul procesului, hidroforul are rolul de a regla presiunea apei.
Pentru a intelege modul in care functioneaza un hidrofor, dar si modul in care acesta trebuie sa fie montat, este important sa fie cunoscute componentele hidroforului.
Pompa este denumita si electropompa pentru ca functioneaza cu ajutorul motorului electric. Acesta este elementul care emite presiune necesara pentru ca apa sa fie trasa de la sursa si pentru a fi trimisa in instalatia sanitara.
Furtunul de absorbtie este furtunul inelar, confectionat din polietilena care are rolul de a lega pompa si sursa de apa si cu ajutorul caruia se face aspiratia. In cazul in care pompa nu are si un prefiltru, se recomanda montarea unuia undeva intre pompa si furtun.
Sorbul este componenta care se monteaza spre capatul furtunului si care intra in contact direct cu apa, functionand ca filtru si separand apa de impuritatile mari.
Vasul de expansiune este denumit si rezervor sau butelie si reprezinta o unitate pentru stocarea apei. Importanta elementului este aceea ca influenteaza durata de viata a pompei. In momentul in care rezervorul are capacitatea de a retine mai multa apa, pompa va porni mult mai rar. Se recomanda alegerea dimensiunii acestui rezervor tinand cont de nevoile pe care intreaga locuinta le are.
Racordul antivibrant este un furtun care leaga pompa de rezervor.
Presostatul reprezinta un dispozitiv care are rolul de a masura si de a controla presiunea pe care apa din circuit o are. Acesta actioneaza sub forma de intrerupator care va porni pompa in momentul in care presiunea este foarte mica si de a o porni in momentul in care presiunea ajunge la nivelul dorit.
Avand in vedere toate aceste aspecte, un hidrofor nu este un dispozitiv greu de montat insa necesita unele cunostinte tehnice pentru amplasarea lui in mod corect.
{{text}}