Rugby

CUPA MONDIALĂ // FOTO Surpriză mare la Cupa Mondială de Rugby » Anglia învinge Noua Zeelandă, 19-7, și e în finală

Articol de Marian Ursescu  —  Saturday, 26 October 2019

Azi, la Yokohama, în prima semifinală de la Cupa Mondială, Anglia a oferit marea surpriză și a învins Noua Zeelandă, 19-7, calificându-se în a patra finală din istorie. 

Nici nu terminaseră bine ritualul Haka, pe stadionul din Yokohama, în fața unor englezi care i-au privit zâmbind și concentrați, că neo-zeelandezii s-au și trezit busculați în propriul 22 de europeni. În minutul 1, secunda 36, Manu Tuilagi a culcat balonul în terenul de țintă la neo-zeelandezilor, cu o bucurie de nedescris. Owen Farrell a transformat și a dus scorul la 7-0. 

All Blacks au fost de nerecunoscut. Echipa lui Steve Hansen a fost hipnotizată de o formație europeană mereu prima la balon, care a pus o presiune incredibilă pe adversară. Englezii au mai marcat un eseu în minutul 25 prin Sam Underhill, dar după reluările video s-a dovedit că Tom Curry a făcut un paravan la Sam Whitelock și l-a obstrucționat pe neo-zeelandez să intervină. 

Pe teren a rămas, în continuare, o singură echipă, Noua Zeelandă neintrând niciodată periculos în terenul de țintă englez. Și, în prelungirile reprizei, George Ford a mai pus trei puncte pe tabelă dintr-o lovitură de pedeapsă, ducând scorul de 10-0. 

20 de ani de așteptare 

Era a patra dispută la Cupa Mondială între cele două formații. Noua Zeelandă câștigase mereu și în 1991, și în 1995, și în 1999! „Când joci cu Noua Zeelandă, ai și senzația aceea de frică, pentru că ai în față All Blacks, cea mai bună echipă din lume, dar și acea dorință și determinare de a arăta cine ești cu adevărat”, spunea înaninte de meci fostul internațional englez Martin Johnson. 

Dar la Yokohama, englezii nu au arătat nici cea mai mică urmă de teamă și de frică. Același George Ford a mai fructificat o lovitură de pedeapsă și a dus Anglia la un avantaj considerabil: 13-0. Britanicii au continuat să joace dezinvolt, cu mult curaj, nelăsându-se dominați de o echipă care a jucat parcă la greșeala adversarului. Și englezii au greșit însă o singură dată. În minutul 58, talonerul Jamei George a repus greșit de la margine, la chiar 5 metri de terenul propriu de țintă, a interceptat Ardie Savea și Noua Zeelandă spera în continuare. Mo'unga a transformat și a dus scorul la 13-7. 

Toată lumea se aștepta la un forcing al All Blacks, o încercare de a reveni pe tabelă, dar elevii lui Steve Hansen au fost la fel de apatici și de cuminți, dominați de o înaintare engleză incredibilă. 

Și tot campionii mondiali au greșit, dându-o posibilitatea lui Ford să mai puncteze din două lovituri de pedeapsă. 

Anglia a învins 19-7 și a pus capăt „blestemului” neo-zeelandez de la Cupele Mondiale. Britanicii visează frumos, se gândesc acum la al doilea succes, după cel din 2003, atunci când drop-goalul lui Johnny Willkinson din prelungiri a făcut fericită toată emisfera nordică, după finala câștigată în fața Australiei, 20-17.

Ultimul meci pentru Steve Hansen  

Selecționerul neo-zeelandez Steve Hansen a preluat echipa All Blacks în 2012, după ce aceasta câștigase titlul mondial pe teren propriu, în 2011. A dus-o spre al patrulea succes, în 2015. Înainte de Cupa Mondială din Japonia, Steve a anunțat că va pleca de la cârma „naționalei”. Nu o face după un nou titlu, așa cum și-ar fi dorit. 

„În primul rând aș vrea să felicit Anglia, au jucat un meci strălucitor și au meritat să câștige. Nu poți să le dai nici măcar jumătate de pas britanicilor, pentru că vor profita de el. Tot ce poți să faci acum este să-i feliciți”, a spus Hansen după semifinala pierdută. „Sunt foarte mândru de echipa mea, au făcut o treabă extraordinară pentru țara lor, dar în această zi nu au fost suficienți de buni. Trebuie să ne asumăm această înfrângere și noi și oamenii de acasă. Ați văzut că băieții au dat totul până la sfârșit și nu poți să le ceri mai mult. Sunt mândru de ei”, a încheiat tehnicianul de 60 de ani.  

„Era un meci important și cred că ne-am pregătit bine pentru el. Toate meciurile importante te solicită fizic. Am căutat multe variante de joc, dar și ei au jucat bine. O să ne bucurăm de victoria asta, dar trebuie să mergem mai departe” 
Owen Farrell, căpitanul Angliei 

8-33este acum scorul întâlnirilor directe dintre Anglia și Noua Zeelandă. O partidă s-a încheiat la egalitate

18 victoriiconsecutive avea Noua Zeelandă la Cupa Mondială, până la înfrângerea cu Anglia, de sâmbătă

Anglia și Noua Zeelandă s-au duelat de 42 de ori, scorul fiind 33-8 pentru All Blacks, un meci terminându-se la egalitate. 

Cealaltă semifinală se dispută duminică, de la ora 11:00, și le pune față în față pe Africa de Sud și Țara Galilor. Dacă galezii se vor impune și vor ajunge în finală, vom avea parte de prima finală 100% europeană din istoria Cupei Mondiale. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.