FCSB și Dinamo sunt într-o formă fantastică, domină clasamentul ultimelor 8 etape, iar argumentele revenirii sunt aceleași: antrenorul și jucătorii importanți readuși în primul „11".
Etapa și ascensiunea pentru FCSB și Dinamo! După un început de sezon dezastruos, cele două cluburi au revenit spectaculos și în septembrie și în octombrie au subordonat Liga 1.
Diferențele în raportul liniilor de clasament primele 6 etape versus ultimele 8 etape e unul de-a dreptul șocant.
După primele 540 de minute ale sezonului, clasamentul era unul fără precedent. Cu FCSB pe locul 11, iar cu Dinamo chiar pe ultima poziție! În schimb, ierarhia exclusivă a ultimelor 8 runde le plasează pe cele două chiar pe primele două locuri.
Câte 17 puncte pentru fiecare dintre ele, ceea ce înseamnă un procentaj de 71% din totalul celor puse în joc. În primele 6 meciuri, FCSB atinsese puțin peste 20%, în vreme ce Dinamo stătea și mai rău, 16%
Cum se poate explica revirimentul celor două grupări? Există asemănări izbitoare în privința argumentelor pe care FCSB și Dinamo le au pentru parcursul consistent din începutul toamnei.
1. UHRIN și VINTILĂ
Schimbarea antrenorilor, produsă aproape în același timp, a fost principala cheie a succesului. Uhrin jr. și Vintilă au venit într-un moment mai mult decât complicat și au fost nevoiți să îndure, la start, câte un eșec umilitor.
Vintilă a încasat un 0-4 la Mediaș, cu Gaz Metan, iar tehnicianul ceh a fost bătut chiar de o nou-promovată, 2-3 cu Chindia Târgoviște.
Cei doi antrenori au avut și strategii cât de cât asemănătoare. N-au schimbat foarte mulți jucători în primul „11", de la o etapă la cealaltă, lucru pe care predecesorii săi îl făcuseră din plin și pentru care pierduseră meciuri și puncte importante.
6 goluria marcat Dinamo în primele 6 etape, o medie de un gol pe meci
7 goluria marcat FCSB în primele 6 etape, o medie de puțin peste un gol pe meci
2. APARIȚIA UNOR OAMENI IMPORTANȚI
Și FCSB, și Dinamo au reușit să răstoarne situația din clasament și datorită apariției în echipă a unor fotbaliști care nu au jucat în startul de sezon. Din diverse motive: erau accidentați, nepregătiți fizic sau pur și simplu au fost transferați pe final de mercato.
La FCSB lista îi cuprinde pe cei doi fundaș laterali, Crețu și Panțâru, dar și pe Man și Gnohere și chiar și, parțial, pe Pintilii. La Dinamo, Nistor a absentat în primele 5 etape, după care n-a mai lipsit nici măcar un joc.
Un alt mare atu s-a numit Fabbrini, chiar dacă s-a accidentat în ultima perioadă, dar și stoperul Puljici. Cu fundașul croat în echipă, Dinamo a făcut 10 puncte din 12 posibile și s-a calificat în „optimile" Cupei României.
15 goluria înscris Dinamo în ultimele 8 runde, o medie de aproape 1,9 goluri pe meci
13 goluria înscris FCSB în ultimele 8 meciuri de Liga 1, o medie de 1,6 goluri pe meci
3. FCSB a scăpat de Europa
Față de Dinamo, FCSB a mai avut o piedică importantă în startul de sezon. A fost nevoită să dispute nu mai puțin de 8 meciuri în preliminariile Europa League, lucru care a însemnat sacrificarea campionatului.
După ce au părăsit Europa, Coman și compania au disputat 7 etape de Liga 1, iar parcursul a fost aproape fără greșeală: 5 victorii și două remize, ultimele fiind cu CFR și cu Dinamo.
4. MVP-URILE: Coman și Nistor, de 10!
Cele două echipe au în componență doi fotbaliști cărora le datorează mare parte din parcursul bun din ultima perioadă. Florinel Coman și Dan Nistor au cifre excelente. Au produs câte 10 goluri. Coman a marcat de 6 ori și a oferit 4 pase de gol, în timp ce Nistor a înscris doar de două ori, dar a bifat 8 assist-uri.
CONSECINȚA » Au recâștigat suporterii
Rezultatele bune au însemnat și reconcilierea cu suporterii. Fanii lui Dinamo au renunțat la acțiunile extrem de ostile și au susținut echipa chiar și la meciurile din deplasare.
De partea cealaltă, media de spectatori acasă în primele 6 etape versus cea din ultima perioadă balansează clar în favoarea jocurilor din septembrie și octombrie.
3.300 de spectatorie media pe care FCSB a înregistrat-o acasă, în Liga 1, în primele 6 etape
16.900 de spectatorie media FCSB-ului acasă în Liga 1 în septembrie și octombrie
S-au întors la națională
Parcursul dezastruos din start l-a pus pe Cosmin Contra în postura de a nu lua niciun fotbalist de la FCSB și Dinamo pentru prima acțiune a naționalei din această toamnă, meciurile cu Spania și Malta, de la începutul lui septembrie.
Apoi, revirimentul din Liga 1 a atras automat și apariția jucătorilor de la cele două rivale în tricolor. De la Dinamo a fost selecționat Nistor, iar de la FCSB au fost chemați doi jucători: Florinel Coman și Iulian Cristea.
MECIUL DIRECT
- Oscarul fotbalului...
Forma deosebită în care se regăsesc cei doi granzi a fost confirmată din plin de modul în care a arătat confruntarea directă. Derby-ul FCSB - Dinamo 1-1, disputat în penultima etapă a turului, a produs un fotbal de înalt nivel.
Practic, a fost cel mai bun meci al campionatului de până acum, cu faze spectaculoase și multe momente care au rivalizat cu ceea ce se joacă în campionatele importante.
- ... și Oscarul tribunelor
Derby-ul FCSB - Dinamo a fost meciul care a produs nu doar fotbal de calitate, ci și cea mai mare asistență din acest sezon. Pe Arena Națională au fost prezenți 30.235 de spectatori. A fost singura confruntare din primele 14 etape care a depășit pragul de 30.000 de spectatori.
- Returul se joacă în 2020
A doua confruntare directă din sezonul regulat se va disputa anul viitor. Partida e programată în penultima etapă, a 25-a, și va avea loc pe 15 februarie. Dacă UEFA nu va închide Arena Națională în perspectiva organizării Campionatului European, atunci Derby-ul va avea loc pe cel mai mare stadion al țării.
- Putem avea 5xDerby în primăvară
În afara meciului retur, din februarie 2020, în primele 5 luni ale anului viitor e posibil ca FCSB și Dinamo să se mai întâlnească de alte 4 ori. Dacă ambele vor merge în play-off sau vor fi în play-out, vor urma alte două confruntări.
În plus, e posibil un duel direct și în Cupa României, iar dacă acest lucru se va întâmpla în semifinale, atunci vom avea parte de alte două Derby-uri de România.
Cum arată primul „11", combinat FCSB&Dinamo, în ultimele 8 etape
15 goluria primit Dinamo în primele 6 etape, în timp ce în ultimele 8 runde a primit doar 8
12 goluria încasat FCSB în primele 6 etape, în timp ce în ultimele 8 runde a luat doar 7
VEZI ȘI:
CRAIOVA // Criza oltenilor pleacă de la cap! Riscă să transforme Bănia într-un butoi cu pulbere
{{text}}