Nu doar polițistul i-a vorbit de sus și n-a crezut-o pe fata de 15 ani răpită, ci și femeia care i-a răspuns prima, operatoarea de la 112, care este angajată a Serviciului de Telecomunicații Speciale.
De Valentina Postelnicu, Cătălin Tolontan
”Mi-a venit să mă tăvălesc pur și simplu pe jos când am ascultat convorbirile prin care Alexandra Măceșanu cerea ajutor la 112!”, spune pentru Libertatea un deputat care a ascultat ieri dialogurile, în Palatul Parlamentului, acolo unde s-a întrunit comisia care l-a audiat pe prim adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan.
”Dispecera i-a răspuns fetei fără nici o empatie când a auzit că e răpită. Mai mult, operatoarea de la 112 a luat-o tare, de sus pe Alexandra, în timp ce fata făcea eforturi să-și stăpânească teama”, povestește un al doilea parlamentar.
După ce operatoarea STS ”a expediat tăios legătura la poliție”, a început, spun martorii, un alt tratament nedemn aplicat victimei la telefon. ”Au fost total ineficienți și neorientați spre salvarea, ci spre verificare Alexandrei”, sintetizează cei care au auzit înregistrările.
La finalul ședinței, parlamentarii s-au strâns în jurul generalului STS Sorin Bălan, ajuns în fruntea instituției după demisia șefului instituției, Ionel Vasilcă.
Ofițerul de rang înalt le-a spus că nu scuză atitudinea operatoarei, că și-ar fi dorit să fie mai empatică și a încercat să o scuze, amintindu-le că ”Peste 40% dintre apelurile la 112 sunt false”. ”Dar depinde care este apelul, că dacă e răpire, cum să o tratezi așa?”, au răspuns parlamentarii.
Cei care au ascultat înregistrările susțin că un alt lucru care te lasă perplex, și care de data asta privește poliția, este faptul că cei din Caracal care au preluat cazul nu au încercat să-i dea sfaturi fetei: cum să se apere, cum să fugă, cum să încerce să-și semnaleze prezența echipelor care o căutau.
”Am sperat că cei care răspund la 112 au proceduri specifice pentru cazurile de răpiri, întrebări prestabilite pentru răpiri de minori. Dar nu e așa, ni s-a spus că se acționează de la caz la caz”, a mărturisit un deputat.
Deși invitați și ei, reprezentanții Ministerului de Interne și ai Poliției Române nu au venit în fața Parlamentului ca să ofere explicații.
Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a explicat pentru Libertatea că ”STS m-a pus să refac cererea pentru a ne oferi înregistrările, am refăcut-o și acum aștept să predea convorbirile către familie”.
El nu știe dacă le vor face publice. Cumpănașu spune că, pe de o parte, familia este stupefiată că STS și poliția strecoară în media pasaje din înregistrări ca să încerce să-și acopere vinovăția, iar pe de altă parte nu ar vrea ca mama Alexandrei să-i audă vocea fetei la televiziuni când ea a cerut inutil, de cinci ori, să fie salvată.
Fotografie principală: Inquam Photos / Alexandru Busca
{{text}}