Sporturi   •   Handbal   •   Tomas Ryde

Explicațiile lui Tomas Ryde înaintea Campionatului Mondial din Japonia: de ce nu le-a convocat pe Sorina Târcă și Laura Chiper, ce obiectiv au „tricolorele” și în ce jucătoare își pune baza

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 11 noiembrie 2019

Tomas Ryde (59 de ani), suedezul care se află din luna mai la al doilea mandat pe banca tehnică a echipei României, a explicat ieri, în linii mari, pe ce criterii s-a bazat când a alcătuit lotul „tricolor” pentru Campionatul Mondial din Japonia.  

  • Naționala noastră face parte din Grupa C, alături de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal și Kazakhstan, urmând să debuteze pe 30 noiembrie cu o partidă în fața Spaniei.

Ryde a recunoscut că a pus și va pune accent pe defensivă, așa cum s-a întâmplat și pe vremea lui Ambros Martin. În concepția suedezului nu e neapărat nevoie să joci dacă ai o atitudine pozitivă și îți încurajezi colegele de pe banca de rezerve. 

Tomas Ryde s-a plâns de faptul că, la echipele importante din România, străinele iau fața româncelor care nu-și mai găsesc locul în echipă și că acestea nu luptă pentru a-l recâștiga. 


Echipa României va pleca pe 20 noiembrie în Japonia, lotul de 18 anunțat acum câteva zile fiind în proporție de sută la sută stabilit. Degeaba mai speră fanii, pe rețelele de socializare, ca suedezul să facă schimbări de ultim moment. Acestea nu se vor produce decât în cazul unor accidentări nedorite. Tomas Ryde a discutat principalele subiecte.

Despre echipa României 

„Treaba mea este să creez o echipă competitivă, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Fiecare jucătoare care vine la echipa națională își dorește să câștige. Legat de ce a făcut Ambros la echipă am observat că s-a pus foarte mult accentul pe apărare, portarii au avut un rol extrem de important în echipă. Apoi totul s-a prăbușit odată cu accidentarea Cristinei Neagu. Este ușor să analizezi echipa României și să-ți dai seama unde trebuie lucrat. Accentul trebuie pus pe apărare. Pe asta ne-am bazat când am făcut selecția, nu am ținut cont de cine este cea mai bună marcatoare din Liga Națională. Am ținut cont de grupa pe care o vom avea la Mondiale. O grupă grea cu Ungaria, Spania și Muntenegru. Sper să nu avem surprize cu Senegal sau Kazahstan”.  

De ce Bazaliu? 


Am selecționat-o pe Bianca Bazaliu pentru că s-a descurcat foarte bine în perioda de pregătire și consider că este jucătoarea căreia să i se acorde încredere pentru poziția de inter stânga. Se descurcă bine acolo, piesă de bază în „sistemul defensiv”. 

De ce Perianu și Zamfirescu?

„Am fost acum două săptămâni la Vâlcea pentru a o vedea pe Mădălina Zamfirescu. Deși nu a jucat, mi s-a părut că la antrenament s-a mișcat foarte bine în defensivă. Nu aș fi luat-o dacă nu aș fi văzut-o personal cum se pregătește. Consider că va fi om de bază în apărare când Cristina va ieși la schimbare. Așadar, Perianu și Zamfirescu vor fi piesele cheie în jocul nostru defensiv. Când o am pe Zamfirescu la echipă este plină de energie, entuziastă. De pe bancă își încurajează continuu colegele, este foarte pozitivă. Avem nevoie de astfel de jucătaore la lot, care să respecte rolul care li se dă”.

De ce Cristina Neagu? 

„S-a discutat mult despre prezența Cristinei în Japonia. Acum trei săptămâni, când am discutat cu ea, șansele să ni se alăture erau de 20%. Apoi lucrurile au mers din ce în ce mai bine. Am văzut că a jucat destul de mult. Rolul nostru al tehnicienilor este să le sfătuim pe fete, să le spunem ce au de făcut. Cine nu respectă sfaturile și indicațiile nu are ce căuta la echipa națională”. 

De ce Buceschi și Pristăviță? 

„Eliza Buceschi și Laura Pristăviță sunt jucătoarele pe care ne vom baza în atac, deși mai au câte ceva de recuperat pentru a se integra în jocul echipei. E greu să fii un bun conducător de joc în Liga Națională, trebuie să muncești mult, dar eu am urmărit-o pe Eliza și mi se pare ce ea este la un nivel bun în acest moment. Joacă foarte bine și sper ca alături de Cristina să ajute echipa în atac”. 

De ce nu merge Sorina Tîrcă? 

„Tîrcă este o bună jucătoare de atac, chiar am văzut-o la Brașov săptămâna trecută. Am însă mai mare nevoie de Bazaliu și Perianu în apărare. Tîrcă, pe undeva, concurează pe post cu Cristina Neagu. Sorina are nevoie să devină mai puternică, să mai acumuleze experiență internațională. S-a văzut că în ultimele cinci minute ale meciului cu CSM nu a mai putut să marcheze pentru că Cvijici și Klikovac s-au apărat mult mai bine și au blocat-o. Cu siguranță va fi o soluție pentru viitor la echipa națională, dar acum am fost nevoit să mă concentrez pe jocul defensiv și ea a rămas în afara lotului. Este foarte tânără și sunt sigur că progresele ei se vor vedea în viitorul apropiat”.

De ce nu a selecționat-o pe Laura Chiper?

„Ne-am dorit mai multă viteză pe contraatac și pe repliere. Acesta a fost motivul pentru care am ales-o pe Seraficeanu. La Laura nu am văzut evoluția pe care o așteptam. Am vorbit cu ea despre condiția ei fizică, am antrenat-o din iulie până de curând. A fost o decizie foarte grea, dar repet, dacă o jucătoare nu face ce îi spun nu se poate aștepta să continue această colaborare”.

„Eu nu dau explicații de ce nu selecționez o jucătoare sau alta, dar am stabilit niște limite clare pe care ele trebuie să le respecte pentru a fi selecționate. Cine are carențe în pregătirea fizică, nu are ce căuta la echipa națională" 

„Urmăresc ce se întâmplă acum în handbalul românesc, la echipele de club. Din păcate străinele au luat locul jucătoarelor din România care sunt nevoite să plece la cluburi din străinătate. Dar acolo nu iau locul numănui, ele trebuie să-și câștige locul în echipă sau se întoarcă acasă. Ca antrenor străin care activează în România, consider că ar trebui să se dea mai multă încredere jucătoarelor autohtone” 

- Tomas Ryde, selecționer România

Vezi și:

Adi Vasile și Crina Pintea explică eșecul CSM-ului cu Esbjerg: „Am început greu prima repriză, am făcut prea multe greșeli”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.