Fotbal   •   Liga 4   •   CA ORADEA

Urmașii de basm » CA Oradea, singura echipă campioană în România și Ungaria, atacă o nouă promovare

Articol de Răzvan Luţac   —  luni, 11 noiembrie 2019

Refondată după 54 de ani, singura echipă campioană atât în România, cât și în Ungaria, CA Oradea, e-n linie dreaptă spre a doua promovare consecutivă: are 11 victorii din 11!

Acolo unde n-au fluierat nici insolvența, nici falimentul, ci timpul și regimul, oameni pasionați de „Fotbal de la A la Z”, enciclopedia fotbalului românesc, refac ierarhiile interbelice și imediat postbelice.  

Iar vestul țării nu răspunde doar la numele campioanei provinciei, UTA, al timișorenelor Poli ori Ripensia sau al Reșiței, revenită spectaculos în "B". Și, din adâncimile ligii a 4-a Bihor, revine un nume sonor. CA Oradea. Singura campioană atât în Ungaria, ca Nagyvaradi AC (1944), cât și în România (1949). E în marș spre L3, după 11 victorii în primele 11 partide de campionat.  

Bodola, Petschovschi, Simatoc 


Scurt intermezzo pentru ce s-a întâmplat în zbuciumul anilor '40. După anexarea Transilvaniei din 1940, trupa fondată la Oradea cu trei decenii în urmă a trecut în sistemul divizionar maghiar. Și, după un an în "regională" și altul ca vicecampioană, a devenit prima echipă din afara Budapestei câștigătoare a titlului în Ungaria. Vorbim despre țara ce jucase ultima finală a CM, pierdută contra Italiei! 

A revenit, după Război, în România. Și a luat campionatul în 1949, ca IC Oradea, după ce fusese denumită și Libertatea. 

În acel deceniu, la echipă au jucat Bodola, golgeterul "tricolorilor" interbelici, Simatoc, viitor echipier al Barcelonei, și Petschovschi, despre care ziarele vremii spuneau că era singurul român care avea loc în marea echipă a Ungariei condusă de Ferenc Puskas.  

Vor Liga 1 


Acum, departe de renumele strămoșilor, CA Oradea promite altceva. Liga 1 peste câțiva ani. E greu, puține echipe renăscute din nimic au reușit asta, majoritatea s-au blocat în tranșeele Diviziei B. Însă proiectul e susținut de bihoreni. Echipa joacă pe "Iuliu Bodola", stadionul din oraș, iar perspectivele sunt bune.  

 

„Noi, cei din staff-ul administrativ, facem voluntariat. Doar antrenorii și jucătorii sunt plătiți”, spun oamenii din conducere. Și, de la nivelul unor victorii categorice împotriva celor de la Aleșd, Diosig sau Borș, se așteaptă măcar emoția unui duel cum Oradea a cunoscut, ultima oară, acum un deceniu și jumătate. Primul eșalon. 

2024e anul în care autoritățile orădene plănuiesc finalizarea unui nou stadion la Oradea, unde ar trebui să joace CAO

Au avut un aur olimpic și finalist CM 

La CA Oradea a jucat, atât în perioada maghiară, cât și în cea românească, fundașul Gyula Lorant. Titular în marea echipă a Ungariei care a luat aurul olimpic în 1952 și a fost marea favorită a CM 1954, însă a pierdut finala cu Germania de Vest, 2-3, deși conducea cu 2-0 în minutul 8. Lorant a participat la ambele campanii și a fost stoperul maghiarilor în celebrul ultim act. 

Alte echipe interbelice reapărute după zeci de ani 

Urmașii sunt peste hotare 

Oficialii celor de la noul CAO spun că au încercat să ia legătura și cu fiii ori nepoții fotbaliștilor celebri ai anilor '40, însă "majoritatea sunt peste hotare, în America, în Italia, nu pot ajunge la meciuri", punctează aceștia. Printre legăturile stabilite sunt cele cu nepotul lui Gustav Juhasz (triplu campion al României, participant la CM 1934) și cele cu rudele lui Iuliu Bodola, care sunt stabilite în Ungaria. Și fiul lui Nicolae Simatoc, Silvio, e fost fotbalist și trăiește la Barcelona. 

Vezi și:

Cluburi uitate: CA Oradea! Echipa cu titluri naționale câștigate în două țări a revenit la viață

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.