INTERVIU IULIAN CHIRIȚĂ. Stabilit de peste un deceniu la Barcelona, fostul internațional și ex-căpitan al Rapidului, Iulian Chiriță, oferă de la distanță rețeta pentru a trece de suedezi și a lupta apoi cu calificarea pe masă în ultimul meci al preliminariilor, la Madrid.
- România - Suedia se joacă pe 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională.
- Spania - România se joacă pe 18 noiembrie, de la ora 21:45. Meciurile sunt liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV.
- Iulian, ai dispărut câțiva ani din atenția publică, ai trecut și prin momente mai delicate pe perioada în care ai fost închis în Spania... Spune-ne, ce faci și cum îți mai merge acum?
- Sunt bine, locuiesc în Barcelona și lucrez ca electrician la o companie de robotică. Nu vreau să mă mai gândesc la trecut. Cu fotbalul am tangențe doar ca spectator. Din țară mai țin legătura cu foști colegi de la Rapid. Sunt prins și într-un grup de WhatsApp al veteranilor, unde mai vorbim una, alta. Chiar recent m-a sunat Bolohan să mă întrebe dacă pot veni la un eveniment organizat pe 20 decembrie. Mi-aș dori, să vedem cum voi avea atunci programul.
- Vin meciurile decisive ale naționalei pentru Euro 2020. „Tricolorii” vor încheia campania la Madrid, dar înainte e disputa-cheie cu suedezii, la București. Ce aștepți de la acest joc?
- Eu am fost dintotdeauna un tip căruia i-a plăcut ofensiva. Uite, când a jucat naționala U21 cu Germania la Europeanul din vară, conduceam la pauză cu 2-1 și le ziceam unor amici că nu vom avea probleme dacă vom continua să atacăm. Din păcate, nu s-a întâmplat așa și am pierdut cu 2-4. D-asta spun acum: Suedia nu e o formație formidabilă, se tot caută după retragerea lui Zlatan, așa că mi s-ar părea nepotrivit să stăm la cutie, să așteptăm un contraatac, în loc să fim de la început încrezători, să avem inițiativa.
„Știu personalitatea lui Contra, nu se sperie de critici”
- Sugerezi că echipa ar trebui să-și asume riscuri cu Suedia?
- În primul rând, aș începe cu doi atacanți! E un sistem pe gustul meu și care poate oferi mai multe posibilități ofensive. Nu suport formațiile cu un singur om în față. N-aș vrea să văd o lălăială îndelungată, că stai să vedem, că poate fac ei o greșeală... Ce să mai aștepți?! Dacă-i inviți să se urce peste tine și le dai timp să respire, le oferi o șansă în plus. România e acum o formație care se poate măsura de la egal la egal cu oricine, de ce să mai stai la cutie când ești obligat să iei trei puncte?
- Cum ți se pare mandatul lui Contra de până acum?
- Pozitiv! După mult timp se vede lumina unei posibile calificări, suntem în fața ultimelor două partide din grupă cu șanse bune pentru a merge la turneul final. Am văzut că sunt lansate o grămadă de critici la adresa lui Contra, mai puține laude, însă nu-i o problemă pentru el. Îl țin în priză! Am jucat cu Cosmin, îi știu caracterul și personalitatea, nu se sperie el din atâta lucru. Ce se vede e că naționala a urcat pas cu pas, puțin câte puțin, și suntem o echipă care contează la zi în Europa. Dacă în urmă cu câțiva ani adversarii mai grei bifau șase puncte cu noi după tragerea la sorți, cum faci cu Malta sau Feroe, acum cred că nici Spania nu mai calculează din start că va avea o formalitate cu România. Amintiți-vă ce ocazie am avut la București în ultimele secunde cu ibericii! Nu se supăra nimeni dacă ieșea o remiză.
„Pușcaș ar trebui să mai lucreze la agilitate”
- Ți se pare însă că România are într-adevăr jucători de clasă continentală?
- Mie îmi place mult combativitatea lui Andone, pe care l-am urmărit des și în perioada când evolua în Spania. Din păcate, va absenta după accidentarea suferită cu Galatasaray. Mai e și Coman, care are sclipiri și inițiativă. La fel, îmi place mult Ianis Hagi, care, sigur, nu e la nivelul lui Gică, dar arată viziune, folosește ambele picioare, e un tip cu personalitate, care merită să i se acorde încredere.
- Pușcaș e comparat deseori cu Cămătaru. Ți se pare o paralelă inspirată?
- Are ceva din forța și impetuozitatea lui Cămătaru, dar e exagerată comparația cu un jucător din urmă cu 30-35 de ani, pentru că fotbalul s-a schimbat radical. Pușcaș ar trebui să mai lucreze la agilitate și mobilitate, să poată juca la firul ierbii cum o face în disputele aeriene. E un atacant foarte util, om de careu, face culoare pentru colegii care vin din spate. Ține permanent blocați fundașii centrali, iar dacă are lângă el un mediapunta inteligent, cum zic spaniolii, să culeagă roadele efortului lui pe un front larg, atunci e cu atât mai mult în beneficiul echipei.
„M-am mirat că Ajax l-a luat pe Marin”
- Avem astfel de mediapunta?
- Îmi place băiatul ăsta de la Slavia Praga, Stanciu. Ianis e și el genul de jucător care ar putea să finalizeze pe fazele în care Pușcaș iese la bătaie cu fundașii adverși.
- Te-a surprins episodul cu grosolănia lui Contra la adresa lui Pușcaș în partida cu Norvegia?
- Dacă vrei ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, ai putea să tai în carne vie. Totuși, cine-l cunoaște pe Contra știe că el a fost și ca jucător un tip impulsiv, coleric, își ieșea din fire și când era schimbat, de exemplu. Cunoscând profilul lui, poate trebuie judecat și prin prisma felului lui de a fi, ținând cont și de faptul că, în anumite momente ale unei partide, nervii cedează total, iar lucrurile scapă cumva de sub control. Trebuie să fii băiat deștept, să aplanezi repede conflictul, să-l faci pe jucător să înțeleagă cu adevărat unde și de ce a greșit. Apoi, e într-adevăr mai grav dacă episoadele se repetă.
- Ai o explicație de la distanță pentru impasul lui Răzvan Marin la Ajax?
- Pe mine m-a mirat că Ajax l-a luat! Parcă nu e la fel de rapid, încă nu pare integrat acolo. Are o viteză în minus. Se zbate, aleargă, dar se întâmplă ceva care, per total, îl plasează în afara mecanismului echipei. Ori poate suntem noi prea setați și prea obișnuiți cu Ajaxul ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor! Impresia e că acolo toți se citesc între ei cu ochii închiși, fiindcă majoritatea au crescut în Academia clubului în aceeași filosofie utilizată la echipa mare, numai că Răzvan nu-și găsește deocamdată locul. Talent și potențial are, a pornit ca titular, însă a pierdut prea repede ritmul.
„Pancu se comportă exact ca Hagi la începutul carierei de antrenor”
- La fotbalul din campionatul României te mai uiți?
- Rar, pentru că mă plictisesc. Mă mai uit la partidele Stelei ori la meciurile din Europa ale lui CFR Cluj. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar ce să vezi la un Voluntari - Clinceni? Mă încântă mai degrabă liga secundă, unde s-au strâns o grămadă de echipe istorice: Rapid, Timișoara, Petrolul, U Cluj, Reșița, Farul, UTA, FC Argeș. Nu-mi vine să cred că formații cu o istorie așa de mare nu se află în prima divizie, unde joacă, în schimb, Sepsi! Iarăși nu-mi propun să deranjez, dar de unde a mai apărut și Sepsi?!
- Pancu pare să aibă viață grea pe banca Rapidului!
- Știu cam ce se întâmplă acolo din discuțiile noastre pe WhatsApp, am văzut că e aproape să renunțe. Ar fi păcat. Sigur, când te înhami la o muncă de antrenor, te aștepți să ai și un anumit sprijin, însă parcă nici Pancone nu-și poate înfrâna anumite impulsuri. Nu mai poți gândi ca un fotbalist. El e acum fix în situația lui Hagi de la începutul carierei de tehnician, când avea, probabil, tentația să judece fiecare jucător sau fiecare execuție de pe teren prin prisma felului în care ar fi acționat el. Nu e productiv. Trebuie să fii conștient ce ai acum la dispoziție, să fii un bun pedagog și psiholog și să mergi înainte în funcție de posibilitățile reale ale lotului.
„Nu cred că nea Mircea mai are motivație pentru România”
A comentat și prezența lui Lucescu jr. în finala Ligii Campionilor Asiei, cu Al Hilal: „Îl mai urmăream la PAOK, după ce a plecat în zona arabă nu m-a mai interesat. Pentru mine, antrenorul Răzvan Lucescu a făcut un pas înapoi în carieră. Orice mi-ați spune, cine merge acolo o face exclusiv pentru bani!”.
„Dacă vom ajunge în situația de a mai fi în cărțile calificării și la meciul de la Madrid, aș spune că n-avem de ce să ne punem mâinile în cap că jucăm cu Spania, în deplasare. Nu mai e o echipă de speriat, avem resorturi să obținem un punct”
„Sper din tot sufletul ca Rapidul să promoveze la finalul actualului sezon, fiindcă fotbalul românesc pierde enorm pentru că nu are în elită spiritul și atmosfera Giuleștiului. De-abia aștept să văd și noul stadion, voi veni special anul viitor ca să văd cum arată după inaugurare”
3 selecțiiare Iulian în naționala României, făcând parte inclusiv din lotul care a participat la Mondialul din SUA 1994, unde n-a jucat însă niciun minut
262 de partideîn Liga 1 a jucat Chiriță, dintre care 132 au fost pentru Rapid, în perioada 1992-1996
VIDEO // MATCH PREVIEW ROMÂNIA - SUEDIA
CLASAMENTUL ÎN GRUPA ROMÂNIEI
MECIURI RĂMASE DE DISPUTAT
15 NOIEMBRIE:
- România - Suedia
- Spania - Malta
- Norvegia - Insulele Feroe
18 NOIEMBRIE:
- Spania - România
- Suedia - Insulele Feroe
- Malta Norvegia
{{text}}