Sporturi   •   Investigatii extrasport   •   tolo.ro

Polițist din Caracal: „După tragedie nu s-a schimbat nimic. O singură mașină patrulează noaptea pe străzi și vorbim pe telefoane că n-avem stații radio. La fel e în toată România!”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marţi, 27 august 2019

Dotarea slabă a poliției și ”concursurile inexistente sau aranjate” au adus polițistul de rând în situația de a fi condus de oameni incapabili și neimplicați, ”care lasă, de fapt, cetățeanul expus”, povestește un experimentat polițist din Caracal.

De Delia Marinescu, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

Ministrul de Interne Mihai Fifor anunța, după dispariția Luizei și a Alexandrei, că zeci de polițiști, legiști și dotări de top, crema investigatorilor români și a aparaturii sofisticate, au fost aduse în Caracal. E adevărat.

Dincolo însă de această concentrare de forțe, ”nu s-a schimbat nimic”, spune unul dintre cei mai experimentați polițiști din zonă, cu condiția nedezvăluirii identității ”căci m-ar zbura nu mâine, că acum e toată lumea cu ochii aici, dar în prima zi când atenția nu ar mai fi pe Caracal”.


-La ce vă referiți când spuneți că nu s-a schimbat nimic?

-Noaptea, un oraș precum Caracalul, de 30.000 de locuitori, continuă să fie apărat de un număr ridicol de polițiști. O singură mașină patrulează noaptea pe străzi. Doi oameni. Se adaugă doi pedeștri, un polițist și un jandarm. În total, patru oameni pe teren. Și un singur om în sediu.

-Și ofițerul de serviciu?

-Nu mai există.

-Cum nu mai există?

-Cum auziți! Cel de la poartă, care ziua vorbește cu cetățenii și are și alte atribuții, e singurul care stă noaptea în ditamai sediul poliției și doar el îi coordonează pe cei de pe teren. Dacă mașina cu doi oameni e trimisă într-un cartier la o urgență și acolo e un scandal, nu are ca întăriri decât când ajunge patrula de doi oameni pe jos.

-Dar…

-Și nu e singura aberație. Ziua, un echipaj de doi oameni, sau cel mult două mașini în unele zile, se ocupă de circulație în tot Carcalul și în 20 de comune din proximitate.


Tot timpul gândim că nu e nevoie de poliție pe străzi, că nu se întâmplă mare lucru. Așa e, în orașele mici nu se întâmplă. Dar e suficient să se întâmple o dată, ca acum Polițist din Caracal

-Dar câți polițiști are Caracalul?

-Aproximativ 80.

-Sunt puțini?

-Nu neapărat. Noi acopeream situația și când eram 40, dar e vorba și de șefi. Multe poziții au fost căpătate de pile, prin concursurile inexistente sau aranjate. Mirea, șeful demis după tragedia Alexandrei, zicea că el a coordonat operațiunea. Cum? Din birou? Pe telefon? Dezinteresul și lipsa de implicare ne-au distrus. Ce s-a întâmplat era inevitabil, să știți și nu doar în Caracal de așa.

Apropo de dotare, presa a remarcat, pe bună dreptate, că nu a circulat informația între polițiști în ziua căutării Alexandrei. Păi nu avem minimalul: stații de emisie-recepție! Noi comunicăm pe telefoanele personale Polițist din Caracal

-De ce nu aveți stații?

-Pentru că nu interesează pe nimeni. Vorbim pe telefoane care au abonamente de 200 de minute pe lună. 200 de minute, ca polițist, le termini în două zile! Apoi, vorbim pe banii noștri. Am ajuns la situații incredibile în care îmi zic colegi: ”Nu te mai sun”! La fel e și cu mașinile. Ni se zice: ”Patrulați și voi, dar mai cu grijă că se termină cota de benzină”.

-Și cum e atmosfera în poliția din Caracal?

-Îngrozitoare. Simțim nemulțumirea oamenilor, care e justificată. Dar e onest ca și cetățenii care ne plătesc să știe cum stau lucrurile. Indiferența șefilor și mijloacele lasă cetățenii expuși. Chiar ne gândeam zilele astea că dacă cineva ar vrea să se joace cu noi, noaptea, ne-ar trimite într-un capăt al orașului și ar da lovitura complet nestingherit în celălalt. La fel e în toată România. Poate cu excepția Bucureștiului, unde stațiile de pe teren permit polițistului să apeleze și baza de date.

Printre cadre s-a resimțit o mare umilință în momentul în care șeful IPJ Olt, Alexe, n-a apelat la poliție, ci la Rădoi. O fi capabil Rădoi la firmele de pază, dar cum să cauți mașina cu el și nu cu oamenii de la rutieră? Polițist din Caracal

-Atât de mult v-a durut povestea cu Alexe?

-Nici nu vă puteți imagina! Când te faci polițist știi că oamenii au dreptul să te critice. Știi că anumite drepturi îți sunt restricționate sau ți le restricționezi singur. Avem o oră liberă pe zi, putem să mâncăm, însă evităm să ieșim în uniformă la o terasă că auzim: ”Ia uite la ăsta cum freacă menta!”. Toate acestea sunt asumate. Dar ca un polițist să nu aibă încredere în tine, e umilitor!

-Ziceați că sunteți puțini la rutieră, poate că de aceea a apelat Alexe la Rădoi.

-Suntem 10 la rutieră, în total. Se lucrează în ture, pe toată suprafața din jur, însă am fi identificat mașina lui Dincă mai repede, există baze de date, oricum înțeleg că a fost folosită până la urmă. Și mai e ceva.

-Ce anume?

-Se spune că există polițiști complici cu rețelele de trafic de persoane. Or fi, eu nu știu. Însă ce au făcut până acum toate structurile specializate? Ai Direcția Generală Anticorupție, ai serviciul secret intern al MAI, ai DIICOT, ai alte servicii secrete în țara asta. Chiar n-au știut nimic?!

Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost invitat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX și a vorbit despre situația de după tragedie a Poliției din Caracal, descrisă chiar de un angajat cu experiență al instituției. Urmăriți VIDEO:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.