Ciclism

Raymond Poulidor, unul dintre cei mai iubiți cicliști din istoria Franței, a murit la 83 de ani » Eddy Merckx: „Rar am întâlnit atâta șarm la un ciclism”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 13 noiembrie 2019

Raymond Poulidor, unul dintre cei mai iubiți cicliști din istoria Franței, a murit astăzi, la vârsta de 83 de ani, informează BBC.

Poulidor, poreclit „Eternul secund”, a făcut istorie în anii '60-'70, într-o perioadă în care ciclismul a fost dominat de Jacques Anquetil și, mai apoi, de Eddy Merckx, rutieri care au câștigat de câte 5 ori Turul Franței fiecare.

Poulidor a terminat de 8 ori pe podiumul Le Tour, de 3X pe locul 2, nereușind să câștige niciodată cea mai prestigioasă cursă de ciclism din lume. Mai mult, Poulidor nu a purtat niciodată în carieră tricoul galben. Francezul a cucerit, în schimb, simpatia populară, care l-a susținut frenetic de-a lungul carierei, alintându-l „Pou-Pou”.

Singurul Mare Tur câștigat de Poulidor a venit în 1964, Turul Spaniei, francezul având, totuși, victorii de renume și în clasica-Monument Milano-Sanremo (1961), precum și în La Fleche Wallone (1963), Paris-Nisa (1972-1973) și Dauphine Libere (1966, 1969).

În cei 17 ani de carieră, 1959-1976, Poulidor a îmbrăcat tricoul echipei Mercier. A câștigat 11 etape de Mare Tur, șapte în Turul Franței și patru în Turul Spaniei. 

„Nu vă puteți imagina cât era de iubit în Franța”, a spus Merckx când a aflat că Poulidor a trecut la cele veșnice. „Am văzut în fiecare an în Tur. Rar am întâlnit o persoană cu atâta șarm”. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Citește și:

Taylor Phinney, ciclistul care a oferit una dintre cele mai înfiorătoare imagini din sport, se retrage la 29 de ani

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.