În direct la GSP Live, Romulus Gabor (58 de ani) - Balonul de Aur la Mondialul de tineret din 1981 - a povestit despre manevrele făcute de Mircea Lucescu, de Securitate și de conducătorii din fotbalul românesc.
Dorit insistent de Steaua și Dinamo, Gabor a preferat să rămână o viață la Corvinul Hunedoara. Considerat mai talentat decât Hagi, fostul mijlocaș ofensiv era cel mai căutat fotbalist din România după ce fusese numit cel mai bun jucător de la Mondialul de tineret din 1981. Precedentul Balon de Aur fusese Maradona, la Mondialul de tineret din 1979.
Una dintre teoriiile vehiculate de fanii români a fost aceea că Gabor nu a mers la Steaua sau la Dinamo din cauza unei suspendări lungi din cupele europene, primite de la UEFA după eliminarea la meciul FK Sarajevo - Corvinul 4-0, disputat în noiembrie 1982.
În minutul 80 al partidei din turul 2 al Cupei UEFA, la scorul de 4-0 pentru iugoslavi, Florea Dumitrache l-a lovit cu capul în gură pe arbitrul italian Gianfranco Menegalli. Implicat în el în încăierarea produsă, Gabor (21 de ani în acel moment) a fost și el eliminat. Dumitrache a fost suspendat șapte ani, iar Gabor a primit o suspendare de cinci partide. Corvinul a fost amendată cu 1.000 de franci elvețieni, cu obligația de a-i plăti arbitrului îngrijirile medicale.
În direct la GSP Live, Gabor a dezvăluit manevra incredibilă pusă la cale de cluburile Corvinul și Dinamo, probabil cu acordul FRF, pentru a-l scăpa pe Gabor de suspendare. Jucătorul Corvinului a fost legitimat fictiv la Dinamo și a putut să-și “topească” suspendarea în partidele europene ale clubului din București!
VEZI VIDEO AICI MĂRTURIA LUI GABOR DE LA GSP LIVE DESPRE CUM A FOST TOPITĂ SUSPENDAREA
Gabor a povestit: „Mulți îmi reproșează că nu am mai plecat la Steaua sau la Dinamo din cauză că am luat cartonaș roșu la meciul cu Sarajevo din cupele europene. Am pierdut cu 4-0. La un moment dat, Dumitrache avea un conflict cu arbitrul de centru care mă arbitrase și pe mine în Australia. Dumitrache îi dă cu capul în față. Ăla cu borșul în mână, vine arbitrul de tușă…eu m-am nimerit să fiu acolo. Arbitrul de tușă a vrut să-l lovească pe Dumitrache cu fanionul. Eu i-am făcut atunci un gest mai…așa”.
Reporter: Ce i-ați făcut?
Gabor: Nu pot să-ți spun acum.
Reporter: Un gest obscen?
Gabor: Da. M-a dat afară și pe mine. Lui Mopsu’ i-au dat șapte ani, mie cinci etape.
Reporter: Deci, dacă vă transfera orice echipă românească, nu putea să vă folosească cinci etape în Europa…
Gabor: Atunci am fost trecut în lotul lui Dinamo și mi s-au anulat acele etape.
Reporter: Acum am priceput. După suspendare, Dinamo v-a legitimat deși dumneavoastră nu v-ați transferat niciodată la Dinamo?!
Gabor: Da, jucam în continuare la Corvinul Hunedoara.
„Nea Mircea Lucescu a tras sforile ca să nu ajung la Steaua”
În aceeași perioadă, Gabor era presat să se transfere la Dinamo. Deși își făcea stagiul militar în armată, s-a trezit mutat la o unitate de Securitate. Considerat „copilul lui Lucescu”, fotbalistul de la Corvinul a povestit, amuzat, cum a fost ținut într-o unitate de securitate până la perfectarea transferului la clubul Securității, Dinamo.
Gabor: Eram plecat într-un turneu în America de Sud cu lotul de tineret, când am venit de acolo eram detașat deja la MAI, la Ministerul de Interne. La Securitate, la Orăștie
Reporter: Cine v-a transferat așa? Lucescu?
Gabor: Sunt sigur că nea Mircea a tras toate sforile să nu plec la Steaua. M-au dus la București, am stat trei săptămâni la comandamentul trupelor de Securitate în Băneasa, era un general, Luigi Martiș. S-au purtat frumos cu mine. Atunci am mers și eu prima dată cu metroul, abia se inaugurase. Îmi era frică prin metrou, eram singur, aveam părul mare și eram în haine militare. Mă săltau cu părul ăla mare. Trebuia să fii tuns.
„Nu făceam nimic acolo, în unitate. Doamna Lucescu tot venea acolo la popotă, îmi aducea bani că rămăsesem fără bani. În fiecare zi mă duceam la general și îmi spunea că nu s-au înțeles cluburile Dinamo și Corvinul. M-au ținut acolo până semnam cu Dinamo. Până la urmă, l-au luat pe Florică Văetuș și m-au lăsat pe mine”
Romulus Gabor, la GSP Live
Reporter: De ce nu s-a făcut transferul?
Gabor: N-am aflat, dar de mine a depins totul. Dacă voiam, veneam și semnam cu Dinamo. Dar îl sunam zi de zi pe nea Mircea: „Nu vii să mă iei de aici? Să mă scoți de aici”. El îmi zicea: „Stai, stai, că acum negociem cu ei”. Nu am vrut eu, mai țăran eram. Eram aproape, aveam familia aici
35 de meciurila echipa națională are Romulus Gabor, între 1981 și 1986. Mijlocașul a marcat de două ori
Gabor a rămas la Corvinul până în 1991. Mai mulți colegi de-ai săi s-au transferat la Dinamo: Andone, Rednic, Klein și Mateuț au mers și au fost antrenați de Mircea Lucescu, cel care a părăsit-o pe Corvinul, în 1985, pentru a veni ca antrenor în Ștefan cel Mare.
{{text}}