ACUZE DE DOPAJ ÎN MASĂ LA CORONA BRAȘOV: Reporterii GSP au mers în această dimineață la sediul clubului, la Sala Sporturilor de sub Tâmpa, pentru primele reacții în acest scandal.
- CONTEXT: GSP.ro a dezvăluit luni seară în exclusivitate că lotul Coronei Brașov este suspectat de DOPAJ de ANAD. 3 jucătoare, Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (21), au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA! Primele două jucătoare sunt în lotul României pentru Campionatul Mondial, care începe pe 30 noiembrie (Detalii pe larg AICI)
- Primele reacții oficiale: Alexandru Dedu, președintele FRH - AICI, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - AICI
- Pe cine convoacă Tomas Ryde în locul celor trei jucătoare: AICI
Eduard Apostol, reporterul Gazetei Sporturilor, se află în Brașov, de unde transmite cele mai noi informații în acest scandal fără precedent, care a zguduit handbalul feminin românesc:
LiveUPDATE:
ora 15:30 // Prima reacție de la Corona Brașov: Directorul clubului CSM Corona Braşov, Liviu Dragomir, a emis un comunicat prin care anunță că va face totul pentru a demonstra că tratamentul folosit handbaliste nu a fost penstru creşte performanţele sportive.
Comunicatul integral:
„Nu s-a pus nici o clipă problema de a apela la proceduri care să mărească performanţele sportive ale echipei ci intenţia noastră a fost de a le asigura un tratament de recuperare medicală, pentru starea de oboseală pe care o acuzau dar şi pentru afeciunile medicale mai vechi de care fetele suferă. Vom face totul pentru a demonstra că nu a fost rea intenţie şi vrem să se reţină că sub nici o formă nu s-a pus problema de a apela la forme interzise pentru a avea un câştig în faţa competitorilor.
Decizia de a se face acest tratament a fost luată după s-a discutat atât cu clinica respectivă cât şi cu medicul echipei şi după ce ni s-au dat asigurări procedura nu este interzisă. Suspiciunea care planează asupra noastră este foarte gravă iar implicaţiile sunt foarte mari, din acest motiv trebuie să facem totul pentrtu a demonstra că suspiciunile sunt nejustificate. Clubul Corona nu şi-a dorit altceva decât să asigure condiţii bune din toate punctele de vedere şi implicit şi de recuperare medicală pentru sportivele secţiei de handbal, care acumulaseră o stare de oboseală şi aveau afecţiuni mai vechi.
Se tot vorbeşte de faptul că procedura de manipulare a sângelui este interzisă, lucru pe care noi nu l-am făcut. Mai mult, în legislaţia antidoping din România pe care am studiat-o, este stipulat foarte clar ce inseamnă manipulare fizică şi chimică iar procedura de care fetele au beneficiat fetele nu se incadreaza aici”
Ora 12:05 // GSP a luat legătura cu doctorul Tatiana Camencean, de la clinica Iomed Clinique, unde au fost jucătoarele. Dr. Camencean nu consideră că jucătoarele s-au dopat.
„În protocolul pentru peformanțele sportive se fac cinci ședințe. La niciuna dintre sportive nu am făcut atâtea ședințe. E nevoie de trei ședințe pe săptămână pentru creșterea performanței sportive. Am făcut o ședință pentru acea oboseală cronică. Nu s-a intervenit pentru mărirea performanței sportive, ci doar pentru recuperare. Nu li s-a aplicat nimic, a fost doar o biostimulare. Nu e dopaj! Despre ce vorbim?
Este o terapie complementară de recuperare. Au mai fost dansatori, fotbaliști și sportivi care au făcut asta. Toate indicațiile către sportivi au fost făcute de către medicul echipei. Dopajul chimic e exclus din start. Sunt tratamente normale.
Dacă au trișat? Fetele nu și-au mărit performanța sportivă, doar au dormit mai bine. Dacă te odihnești, lucrezi mai bine. Ele și-au atenuat oboseala. Doctorul a zis că nu este manipuare chimică sau fizică.
Nu ne-a contactat nimeni de la ANAD. Au venit ieri persoane de la DSP (Direcția de Sănătate Publică) și le-am prezentat actele și registrul de pacienți. Avem avizele la zi”, a declarat doctorul Tatiana Camencean.
„În cazul fetelor am aplicat 5 milliwați. Au fost cam 16 fete. Dar nu știm care sunt din lot. În timpul ședinței nu se întâmplă nimic. Nu se introduce nimic. Sunt niște unde trimise în corp”
Tatiana Camencean
Regulamentul WADA e însă clar:
"Terapia intravenoasă cu laser e interzisă conform M1.3, care spune că orice formă de manipulare intravenoasă a sângelui nu e permisă"
Ora 11: 45 // Primarul le apără pe jucătoare
„Trebuie să pornim de la prezumția de nevinovăție. Nu cred în rea voință, șmecherie sau trișare. Nu acuz, nu cert! Dacă e o regulă care nu s-a respectat, e una, iar daca nu s-a conștientizat, atunci ar trebui corectat.
Nu mă pricep la asta. De aceea l-am delegat pe președintele clubului. El trebuie să vorbească la Federație și să lămurească situația. Vorbim de trei sportive importate și de un club la care s-a muncit mult, iar lucrurile trebuie lămurite exact. Bănuiesc că la club sunt specialiști care știu ce trebuie și ce nu trebuie să facă. De aceea sunt plătiți, Municipaltiatea trebuie să asigura infracsturicta, finaște și logicist pentru a functiona.
Sper să nu fie probleme. Ar fi păcat să plecat să plătească niște sportive în care și, la ora actuală avem încredere, iar clubul ar avea de suferit. Nu pot să cred că cineva de la club s-a gândit să trișeze. Nu vreau să mă gândesc că ar fi vreo mânărie făcute de alte persoane. Noi avem încredere în cele trei. Și la clinica respectivă bănuiesc că sunt oameni competenți, nu vraci”, a declarat pentru GSP primarul Brașovului, George Scripcaru.
Ora 11:05 // PRECIZARE IMPORTANTĂ: Daciana Hosu și nu Daria Bucur, față de cum am scris inițial, se află pe lista celor 3 jucătoare notificate că au apelat la terapia cu laser intravenos. Portărița are 21 de ani și nu face parte din lotul lui Ryde pentru Mondiale.
Chiar dacă nu a fost notificată oficial, Daria Bucur este și ea suspectată în acest scandal, alături de restul lotului Coronei. - Detalii AICI
Ora 10:40// Se pare că la acest tratament au apelat mai multe jucătoare, care s-au dus la clinica respectivă în diferite etape. Deși ar fi nevoie de 10 ședințe pentru a te recupera, surse din club susțin că ar fi vorba de o singură ședință.
Potrivit informațiilor GSP, Marius Capră, doctorul echipei, și cei din conducerea echipei Corona s-au interesat la mai mulți doctori despre legalitatea procedurii și au primit asigurări că nu există niciun risc. Totuși, tratamentul este unul interzis, fapt specificat clar pe site-ul WADA.
Ora 10:25 // Trimisul GSP la Brașov a aflat de unde a pornit totul. Jucătoarele s-ar fi dat de gol la finalul lunii octombrie! ANAD s-ar fi sesizat în urma unor poze suspecte postate de Laslo & Co pe Instagram.
Ora: 10:00 // Liviu Dragomir, președintele clubului se află la București și, contactat de GSP, a refuzat să dea declarații. La club sunt, momentan, doar câțiva angajați de la alte secții, care discută despre scandalul de dopaj.
O persoană din secția de handbal a oferit pentru GSP.ro prima declarație: „Vă dați seama că a picat cerul pe noi! Încă mai credem că va fi o reacție și se va spune că e o confuzie. Nu te joci cu așa ceva! Nu te poți gândi să faci asta că nu vei fi prins, având în vedere nivelul la care ești”.
Ora: 9:50 // Cristina Laslo, una dintre jucătoarele suspectate, nu a putut fi contactată până la această oră.
Ora: 9:45 // Informații de la fața locului spun că echipa de comunicare din cadrul clubului va avea în curând o reacție oficială.
Ce presupune terapia cu laser intravenos
Clinica la care au apelat jucătoarele de la Corona Brașov se numește Iomed Clinique, iar pe pagina oficială de facebook se prezintă în detaliu modul în care se procedează în cazul utilizării acestei terapii, dar mai ales beneficiile ei.
„Iomed Clinique, prima și singura clinică din Brașov care utilizează Laser intravenos și interstițial de joasă frecvență - o terapie revoluționară!” este descrierea pe care clinica respectivă o face acestei terapii, după care oferă detalii:
- terapia cu laser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice. Principalul scop al tratamentului în cazul durerii și al condițiilor degenerative este acela de a îmbunătății funcția și mobilitatea structurilor afectate.
- printr-o procedură de ultima generație și minim invazivă, veți putea trata afecțiuni articulare, depresie, insomnie, dureri cronice și multe altele.
- terapia cu laser este o metodă non-farmaceutică, de ultimă generație, bazată pe dovezi și efecte terapeutice pozitive obținute de la sute de mii de pacienți.
- terapia cu endolaser poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelera procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice.
- terapia cu laser de joasă frecvență este o metodă de ultimă generație care îmbunătățește producerea serotoninei, amplifică livrarea de oxigen către țesuturi și reduce inflamația, accelerând procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni.
„Este interzisă orice formă de manipulare intravasculară a sângelui sau a componentelor sângelui, prin mijloace fizice sau chimice"
punctul din regulamentul WADA care interzice o astfel de terapie:
Cristina Laslo (23 de ani)
Cristina a fost transferată în această vară la Brașov, după două sezoane petrecute la Buducnost Podgorica. Centrul s-a întors în țară pentru că nu prea era folosită la muntenegrence. "Mi-a plăcut proiectul Brașovului și îmi doream foarte mult să joc meci de meci. Mă simt excelent la Brașov", a declarat Laslo, după ce în partida de campionat cu CSM București a marcat de 10 ori.
Campioană mondială de junioare în 2014, Cristina Laslo este considerată una dintre marile speranțe ale handbalului românesc. În acest sezon, prestațiile ei au impresionat în Liga Națională, la echipa națională, dar și în cupele europene. Laslo a jucat în această toamnă 11 meciuri în Liga Națională, 4 în Cupa EHF și două pentru România în preliminariile CE 2020. A marcat 50 de goluri în campionat, 13 în Cupa EHF și 10 pentru prima reprezentativă, în partidele cu Ucraina și Insulele Feroe.
Bianca Bazaliu (23 de ani)
A venit tot în această vară, la Brașov, de la CSM București. Pentru că a stat în umbra Cristinei Neagu și a celorlalte jucătoare de pe inter stânga, Bianca a decis să plece, deși mai avea contract. Și-a găsit imediat locul la Corona, mai ales în defensivă, acolo unde s-a apărat în centrul apărării. Evoluțiile de la Corona au propulsat-o și în echipa națională, acolo Bianca a marcat 28 de goluri în cele 17 partide, dar asta doar pentru că a jucat mai mult în defensivă. Colegă de generație cu Laslo, și ea este campioană mondială de junioare în 2014, fiind considerată, la acea vreme, cea mai valoroasă handbalistă din lume la acea categorie de vârstă
Citește și:
{{text}}