Jean Pierre Vanhoutte, directorul clinicii Iomed Clinique din Brașov, a exemplificat pe propria piele, de față cu reporterul GSP, cum a decurs întreaga procedură de terapie cu laser intravenos aplicată handbalistelor de la Corona.
- CONTEXT: GSP.ro a dezvăluit luni seară în exclusivitate că lotul Coronei Brașov este suspectat de DOPAJ de ANAD. 3 jucătoare, Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (21), au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA! Primele două jucătoare sunt în lotul României pentru Campionatul Mondial, care începe pe 30 noiembrie (Detalii pe larg AICI)
- Primele reacții oficiale: Alexandru Dedu, președintele FRH - AICI, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - AICI
- Pe cine convoacă Tomas Ryde în locul celor trei jucătoare: AICI
În venă este montat un cateter, iar mai jos este poziționat un dispozitiv laser cu ajutorul căruia sângele este epus unui fascicul luminos de intensități specifice. Sunt accelerate, astfel, refacerea după efort și vindecarea unor leziuni.
Iar regulamentele WADA sunt explicite: „Terapia intravenoasă cu laser ESTE INTERZISĂ”.
Doctorul Tatiana Camencean a oferit detalii pentru GSP.RO despre caz:
- Procedura au făcut-o toate sportivele sau doar o parte? De la club ni s-a spus că cel puțin trei sferturi din lot a venit.
- Eu nu știu ce înseamnă lot...
- Estimativ?
- 16 în total. Dar noi nu știm care sunt din lot.
- Ca să înțeleagă lumea, ce faceți aici și ați făcut și sportivelor?
- Sunt niște unde, la o frecvență sănătoasă. În cazul fetelor, pentru că sunt sportive și nu au dorit acea creștere de performanță, li s-a aplicat un ușor protocol de o ședință, maximum două, pentru sindromul de oboseală cronică sau ceva leziuni musculare.
Citește mai jos un amplu reportaj la fata locului
Clinica la care și-au obținut fetele Coronei un somn dulce, bun, calitativ, probabil și viitoare suspendări, a oferit o probă practică de ceea ce li s-a aplicat sportivelor
O clădire șic în plin centrul Brașovului, la kilometrul zero al unuia dintre cele mai frumoase orașe din România. Acolo este sediul Iomed Clinique, iar vizita Gazetei Sporturilor nu a părut să surprindă personalul companiei. O politețe ieșită din comun, având în vedere magnitudinea situației și a scandalului, totul la linie, parcă era o vizită așteptată. Mult sânge rece! Patronul Vanhoutte, doctorița Camencean, asistenta, niciun client. Trebuie doar să-ți pui protecția de plastic pe pantofi, dintr-un aparat sofisticat, și ți se va răspunde amabil, cu zâmbetul pe buze, la întrebări. Plus prezentarea actelor, a atestatelor.
Pe culori
Iar patronul Jean Pierre Vanhoutte, cetățean belgian, dar bun vorbitor de limba română, chiar se oferă să ne exemplifice cum a decurs întreaga operațiune la care au fost supuse sportivele Coronei. Voila! Transparență. Doctorița Tatiana Camencean, secondată de asistentă, a pregătit demonstrația. Aparatul ușor SF, ușor copilăresc la prima impresie, parcă decupat din filmele pentru copii, cu cele patru tuburi colorate - lungimi de undă - ce dau stare de bine și de somn ușor. I se ia tensiunea domnului, totul în regulă, apoi este conectat la perfuzia terapiei cu laser de joasă frecvență. Albastru, apoi galben, totul computerizat după robotul de pe masă.
„Nu se introduce nimic, sunt doar unde”
„Vedeți, nici măcar nu iese sânge! De obicei, în România așa e când vrei să faci bine pacientului...”, ne-a explicat doctorița Camencean. Apoi e povestea: „Se poate aplica orice culoare sută la sută. În cazul fetelor, dioda de roșu o putem aplica până la 50 la sută, adică 5 mW, dar niciuna dintre sportive nu a primit mai mult de 15 la sută sau maximum 20 la sută, în cazul în care aveau dureri mari articulare. Au fost 16 fete din lot, dar noi nu știm care erau din lot, din ce lot... Să revenim la pacient, vedeți că nu simte nimic, nu i se introduce nimic intravenos. Ce i se bagă? Nimic. Sunt niște unde la o frecvență sănătoasă.
Culorile? E în funcție de lungimea de undă, de puterea terapeutică, fiecare cu frecvența sa. La sportivi se utilizează galbenul și verdele care intră în protocolul de sindrom de oboseală cronică. Folosim și roșul, dar maximum 15-20 la sută. Rar aplicăm culoarea albastră, care reprezintă un antimicrobian și un antiinflamator puternic. Nu se introduce nimic, nu se vede nici măcar sânge. Nu există nici măcar un medicament care e echivalat cu celula sănătoasă. La galben, pot să aplic sută la sută, dar niciuna dintre fete n-a primit mai mult de 35 la sută, maximum zece minute”.
„Și eu am făcut o astfel de terapie, astfel am scăpat complet de insomnii. Prima oară, am făcut în Germania. Te ajută enorm”
Jean Pierre Vanhoutte, patron Iomed Clinique
„Există și un protocol de îmbunătățire a performanței strict, de minimum 10 ședințe, trei ședinte pe săptămână, cu 5mW siguri. Se aplică toate cele patru culori. Dar nu s-a aplicat fetelor!”
Tatiana Camencean, doctor Iomed Clinique
500 de lei - ședința
Din informațiile furnizate chiar de oficialii clinicii de la poalele Tâmpei, 500 de lei costă o ședință individuală. „Pentru o ședință amărâtă, am plătit scump, nu e vorba neapărat de bani aici, cât pentru ceea ce s-a declanșat”, au spus cei de la Corona. „Fetele se amuzau, unele ziceau că le-a priit, altele că n-au simțit nimic deosebit. Greșeala uriașă a fost din club, că n-au întrebat clar la WADA sau la ANAD: „Domnule, avem voie sau nu?”. Atunci e clar. Sportivul de performanță nu-și pune nici alifie pe deget fără să aibă acordul medicului”, au mai transmis surse din club.
{{text}}