Liga 1

VIDEO + FOTO Îl mai știți pe „Eroul de pe Wembley”? Cum a ajuns Vasile Iordache rezerva Stelei în Cupa Intercontinentală, deși se lăsase de un an!

Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache  —  miercuri, 20 noiembrie 2019

Pe 20 noiembrie 1985, Vasile Iordache disputa ultimul meci în Divizia A, apărând poarta lui FCM Brașov în deplasarea de la Timișoara, 0-2 cu Politehnica.

Trimisul ziarului „Sportul” pe Bega, Constantin Alexe, remarca a doua zi că goalkeeper-ul de 35 de ani a greșit la primul gol al bănățenilor, înscris de Giuchici (16'). La cealaltă reușită a gazdelor, care a purtat tot semnătura lui Giuchici (53'), Iordache n-a mai avut nicio vină.

Cariera de prim-divizionar începuse pentru Vasile pe 24 august 1969, tot într-o deplasare, Constanța, pe care echipa la care evolua atunci, Poli Iași, a pierdut-o tot cu 2-0! În Copou a stat până în sezonul 1972-1973, când a fost transferat de Steaua. La formația militară a rămas până în 1984, apoi a fost legitimat două stagiuni sub Tâmpa.

Interesant e că, la mai bine de un an de la cea din urmă apariție în „A”, Iordache a fost rezervă într-o partidă extraordinar de importantă pentru fotbalul românesc. E vorba despre finala Cupei Intercontinentale de la Tokyo, Steaua - River Plate 0-1, desfășurată pe 14 decembrie 1986.

Cum s-a ajuns aici? 

După câștigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai, la Sevilla, Helmuth Duckadam s-a accidentat grav, iar roș-albaștrii se bazau între buturi doar pe Dumitru Stângaciu și Adrian Blid. Cum Blid avea atunci numai 19 ani, șefii Stelei au decis să-l legitimeze pe Iordache, deși acesta nu mai intrase într-un meci oficial din noiembrie '85!

După "Intercontinentala" din '86, cel care a intrat în conștiința suporterilor drept „Eroul de pe Wembley", pentru prestația fantastică din Anglia - România 0-0 (1981), a rămas antrenor de portari la Steaua.

271 de meciuria strâns Iordache în prima ligă din România, în tricoul Politehnicii Iași, al Stelei și al lui FCM Brașov

9 partidea adunat Iordache în cupele europene, toate cu Steaua, în perioada 1976-1981

2 titluri de campionși două Cupe ale României sunt trofeele pe care le-a câștigat Iordache, toate cu Steaua

23 de selecțiiare Iordache în prima reprezentativă a României, în perioada 1976-1984. A încasat 27 de goluri

„Portarii sunt cei mai importanţi, dar şi cei mai singuri. Luptă împotriva a 20 de jucători. Da, nu vă miraţi! Doar aţi văzut ce autogoluri frumoase se dau uneori" - Vasile Iordache

„Când un atacant ratează o mare ocazie, când un mijlocaș greșește o pasă decisivă, când un fundaș dă mingea la un adversar, reproșurile durează o secundă, două. Dar când un portar o comite, toată lumea doar cu gafa lui rămâne în minte!" - Vasile Iordache

„Deși în multe statistici figurez eu drept rezervă a lui Stângaciu la finala Cupei Intercontinentale, nea Vasile a fost pe banca de rezerve. A fost un gest de apreciere făcut de conducere pentru un portar extraordinar, care nu a avut, din păcate, șansa de a mai fi la Steaua în epoca marilor victorii europene” - Adrian Blid

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.