Liga 1

EXCLUSIV Cosmin Contra pândește postul lui Dan Petrescu! În ce condiții poate să preia CFR Cluj și ce se întâmplă cu „Bursucul”

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  joi, 21 noiembrie 2019

Cosmin Contra constituie o variantă pentru înlocuirea ”Bursucului” la CFR, datorită amiciției cu Neluțu Varga, patronul campioanei. 

Trebuie doar ca Dan să-și găsească un club nou în străinătate, așa cum își dorește.

Mandatul dezastruos de la conducerea naționalei nu-l scoate de pe piață pe Cosmin Contra. El a susținut recent că ar fi purtat discuții cu cluburi din Asia, dar e în contact și cu campioana României! Contra nu-și are cariera legată de CFR Cluj în vreun fel, nu a jucat și nici nu a antrenat în Gruia, însă e apropiat de Neluțu Varga, proprietarul clubului din Gruia.

"Bursucul" se teme de FCSB

Pe baza relației de prietenie cu Varga, fostul selecționer devine o variantă pentru înlocuirea lui Dan Petrescu. Patronul CFR-ului îl ia în calcul pe Cosmin fiindcă e conștient de probabilitatea ca "Bursucul" să plece în ianuarie. Petrescu l-a delegat pe impresarul lui, Nicolae Pârnău, să-i caute un club dintr-un alt campionat.

Agentul a comentat în presa din Rusia despre interesul de la Soci pentru Dan și ar mai exista o propunere pentru antrenor și de la Legia Varșovia, o formație cu bani mulți, cu suporteri și cu o organizare foarte bună, chiar dacă nu a obținut rezultate cu adevărat importante în cupele europene în perioada recentă.

Petrescu simte că nu mai e foarte motivat să continue la CFR și a ajuns la concluzia că prelungirea mandatului ar prezenta numai riscuri și niciun avantaj. A câștigat deja două campionate cu Clujul, a condus echipa în grupele Europa League și e aproape s-o califice și în fazele eliminatorii ale competiției, mai mult de atât i-ar fi aproape imposibil să realizeze.

Mai puțin, da, ar fi posibil! Vișiniii se află în continuare pe primul loc, dar au numai două puncte peste a doua clasată, Viitorul, iar Craiova și FCSB se află și ele aproape. Mai ales de trupa lui Becali se teme Petrescu, fiindcă roș-albaștrii au progresat enorm în ultima vreme: au urcat din zona de play-out până la patru puncte de ardeleni.

Concurează cu Uhrin

Contra nu e singura soluție pe care o are în vedere CFR, ardelenii se gândesc și la Dusan Uhrin, impresionați de creșterea pe care a înregistrat-o Dinamo de când l-a angajat pe ceh. Uhrin nu ar veni la pachet cu defectul obișnuit al unui tehnician străin, nu ar avea nevoie de o perioadă pentru adaptare, din moment ce el cunoaște campionatul românesc foarte bine, la fel ca un autohton.

Știe și Clujul, fiindcă a mai antrenat-o pe CFR în perioada în care Paszkany era patron în Gruia. A rezistat puțin atunci, a preluat echipa în ianuarie 2009 și a fost demis în aprilie. A trebuit să plece din cauza unui conflict cu Cadu. Căpitanul portughez era foarte influent în club, Paszkany și Iuliu Mureșan țineau cont de opiniile lui Cadu și stoperul a produs demiterea lui Uhrin, enervat de măsurile disciplinare pe care le considera exagerate. 

O Cupă și un trofeu desființat

Contra în locul lui Petrescu ar însemna schimbarea unui antrenor cu un CV bogat cu unul al cărui istoric e aproape gol. Cosmin a câștigat Cupa României cu Petrolul în 2013 și a mai luat cu Dinamo, în 2017, Cupa Ligii, o competiție pe care Federația și Liga Profesionistă au și desființat-o după finala pe care au câștigat-o "câinii", din cauza interesului scăzut pe care-l genera. Contra a mai condus-o, din România, pe Poli Timișoara, la care a rezistat, în 2010, doar din septembrie până în decembrie. Petrescu are trei titluri de campion în Liga 1, o Supercupă a României și Cupa Chinei.

City break la despărțire

Contractul lui Contra expira, oricum, după finalul meciurilor din preliminarii, Cosmin nici nu a mai așteptat să afle dacă Federația i-ar propune prelungirea înțelegerii, a anunțat imediat după înfrângerea din Spania, 0-5, că va părăsi postul. Relația lui cu conducerea FRF a rămas totuși una ciudată pentru două părți care tocmai s-au despărțit. "O să vorbesc cu președintele Burleanu, poate c-o să merg și eu la tragerea la sorți a barajului din Liga Națiunilor, din moment ce biletele de avion mi-au fost deja cumpărate", a anunțat Contra. El ar merge, așadar, în Elveția ca să afle pe cine va întâlni naționala României în baraj, deși știe deja că nu-i va mai conduce el pe "tricolori"! Adversarele posibile sunt Islanda și Scoția și vom juca sigur în deplasare semifinala aceasta.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO // Cornel Dinu nu-l iartă pe Cosmin Contra: „Parcă a fost o răzbunare pe fotbalul românesc! E dramatic”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.