Campionate

Scandal uriaș la nivel înalt: „Acest EURO nu se va mai repeta!” + Protestul Belgiei: „E o rușine”

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 21 noiembrie 2019

Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a anunțat că forul european nu va mai organiza un asemenea turneu final ca cel de anul viitor: „E complicat, sunt multe probleme”.

Să ne pregătim bine de acest EURO. Va fi probabil ultima oară când îl vom organiza și noi. UEFA nu va mai repeta un turneu itinerant. 12 orașe din 12 țări, inclusiv București, idee ce i-a aparținut lui Michel Platini, fostul președinte al forului continental.

„Va rămâne singurul”

Într-un interviu pentru L'Équipe, șeful UEFA, slovenul Aleksander Čeferin, a declarat că, după 2020, acest tip de întrecere nu va fi luat în calcul. 

„Sincer, nu vom mai face din nou un asemenea EURO. Provoacă probleme de organizare. Legislații diferite, jurisdicții diferite, unele țări în Uniunea Europeană, altele nu, euro nu e monedă unică peste tot... E un simbol frumos, dar atât. Va rămâne singurul".  

Cinci gazde absente? 

Čeferin a mai spus: „Nu afirm că a fost o eroare, însă este o mare provocare. O competiție paneuropeană e complicată. În plus, țările organizatoare nu sunt automat calificate, ceea ce schimbă situația”.  

Azerbaidjan, gazda grupei A, nu va juca la Euro. În timp ce România, Irlanda, Scoția și Ungaria ar putea lipsi și ele, dacă nu câștigă play-off-ul Ligii Națiunilor.

Se schimbă grupele în aprilie? 

Tragerea la sorți pentru turneul final va fi pe 30 noiembrie, la București. Dar altă problemă ar putea apărea în aprilie, susține L'Équipe. Ultimele patru naționale prezente la Euro se vor hotărî pe 31 martie, după finalele barajelor Ligii Națiunilor. 

Și e posibil ca UEFA să fie nevoită să modifice grupele la începutul lui aprilie pentru ca nimeni să nu înfrunte o echipă „interzisă” din cauza conflictelor politice și ca toate gazdele să poată juca acasă în serii. 

Cum sunt două gazde în fiecare grupă, dacă ambele sunt calificate se va trage la sorți pentru a afla cine va disputa meciul direct pe teren propriu. Cazul nostru: dacă vom obține biletul pentru EURO, UEFA va decide unde se va desfășura partida România - Olanda. La București sau la Amsterdam?

Belgienii protestează: „E o rușine!” 

Kevin De Bruyne, unul dintre cei mai buni jucători ai Belgiei, e total nemulțumit de sistemul tragerii la sorți. „Diavolii roșii" cunosc doi dintre cei trei rivali: Rusia și Danemarca. La care se va adăuga pe 30 noiembrie Finlanda sau Țara Galilor. „E o rușine", a declarat KDB pentru VTM News. 

„Competiția e deformată. Fotbalul nu mai e fotbal, devine din ce în ce mai mult o afacere. Însă, ca jucător, n-ai ce face. Trebuie să accepți”. 

Gazdele EURO 2020 

Grupa A 
Roma (Italia) 
Baku (Azerbaidjan) 
3.107 km distanță între ele 

Grupa B 
Copenhaga (Danemarca) 
Sankt Petersburg (Rusia) 
1.150 km 

Grupa C 
București (România) 
Amsterdam (Olanda) 
1.790 km 

Grupa D 
Londra (Anglia) 
Glasgow (Scoția) 
543 km 

Grupa E 
Dublin (Irlanda) 
Bilbao (Spania) 
1.146 km 

Grupa F 
München (Germania) 
Budapesta (Ungaria) 
562 km 

Vezi și:

SELECȚIONER ROMÂNIA // Profilul selecționerului căutat de FRF » 5 condiții de îndeplinit + numele grele nu se încadrează în șablonul federalilor

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.