Finala Champions League Asia e deja istorie. Aventura japoneză continuă însă. Peste câteva zile debutează în Japonia Campionatul Mondial de handbal feminin. Gazda va fi oraşul Kumamoto. Aflat la aproape 1.000 de kilometri depărtare de Saitama, unde Răzvan Lucescu a câştigat trofeul!
- GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
- CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
- România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
- Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.
Alegerea noastră de a face deplasarea până la Kumamoto e cu celebrul tren japonez Shinkansen. 1.000 de kilometri, da! În România am fi riscat probabil să ratăm startul Mondialului, care e peste 3 zile, dacă am fi apelat la tren. Indiferent de distanţă! Aici, suntem în Japonia şi trenul e principalul mijloc de transport în comun. Complicat e să găseşti bilet şi linia de la care pleacă trenul. Nimeni nu vorbeşte engleză, angajaţii de la ghişee se ajută de aparate care traduc cu voce din engleză în japoneză.
Nu e megaconfort, dar îţi fixezi ora exactă
Un bilet pe întreaga rută Saitama - Kumamoto costă 250 de euro. Trenul, în interior, nu arată senzaţional. Trenurile din Franţa sau Germania oferă mai mult confort. Dar cu trenurile japoneze îţi fixezi ora exactă. Prezenţa în staţii se respectă la secundă, de fapt aceasta e mândria Japoniei, trenurile să nu întârzie niciodată.
După 6 ore, suntem în Kumamoto. 1.000 de kilometri în 6 ore! Comparativ, un tren pe ruta Timişoara - Botoşani face, atenţie, 17 ore şi are de parcurs mult mai puţin, 650 de kilometri. Suntem departe, nu?
7 secundea fost media anuală de întârziere pe care au avut-o trenurile Shinkansen în Japonia în anul 2018
2031 e anulîn care Japonia va pune în circulaţie un tren cu levitaţie electromagnetică, testat prima dată luna trecută şi care va atinge viteze şi de peste 600 km/h
Vreme frumoasă
Kumamoto ne aşteaptă cu o climă perfectă. 19-20 de grade ziua, 12-13 grade seara, perioadă în care oraşul e atât de viu şi de colorat încât te simţi ca în seara de Revelion.
Centrul nu e mare, dar e mega-spectaculos. Principala arteră e una comercială, care dă senzaţia de un mall, dar e de fapt o stradă pe care apar, din când în când şi maşini, în principal taxiurile. Care sunt conduse întotdeauna de persoane care poartă o uniformă anume şi au pe cap şapcă.
Dan Udrea, ultimele informații din Kumamoto, oraşul în care se va disputa Mondialul de handbal
12 euroa costat taxiul de la aeroport la hotel, o distanţă de aproape 5-6 kilometri
Volanul e pe partea dreaptă, iar ziua aglomeraţia aduce puţin cu ceea ce se petrece în Bucureşti. Oraşul e aglomerat, dar conţine parcări peste tot. Chiar şi pe 10-12 nivele!
Îţi dai seama cât de aglomerat este oraşul după dimensiunea trecerilor de pietoni. Care au o lăţime şi de 30-40 de metri. Semafoarele se fac verde cu greutate pentru pietoni, moment în care pe stradă pare a avea loc un miting, nu o simplă traversare.
Baia dă calitatea hotelului
Apropo de hotel, nu degeaba se spune că în Japonia standardul de calitate pentru orice casă, apartament, cameră de hotel e dat de curăţenia şi modul în care arată baia. Există două băi în camera de hotel, una exclusiv pentru duş, cealaltă care conţine vasul de WC, unul cu senzori de mişcare, care activează singur inclusiv încălzirea colacului pe care să te aşezi. În plus, chiuveta e chiar în cameră şi în faţa ei stă mereu un scaun. Iar pe pat, japonezii aşteaptă oaspeţii întotdeauna cu o pijama!
Oraşul e fabulos seara. E un centru vechi la pătrat. Cu un amestec de restaurante, fast-food-uri, marketuri, dar şi magazine în care, până să găseşti orice, dar absolut orice, trebuie să îţi iei repere bine stabilite pentru a găsi ulterior ieşirea. În plus, tonomatele parcă nu se termină niciodată. Cu sucuri, cafele, mâncare, dulciuri, orez, umbrele, becuri, orice, orice. De fapt, despre Japonia se spune că este ţara cu cele mai multe tonomate din lume.
Supă Udo-curry, crochete de crab şi caracatiţă cu wasabi
Mâncarea nu e scumpă. Şi pentru că suntem în Japonia, alegem ceva local. O supă Udo-curry, o porţie de crochete de crab şi o salată de caracatiţă cu wasabi, plus o bere la draft costă 20 de euro. Carnea de cal, o delicatesă aici, o lăsăm pentru zilele următoare.
La restaurant, primeşti o tabletă în care meniul există şi în engleză şi pe care comanzi direct în bucătăria locaţiei. Bucătarii fac mâncarea chiar în faţa ta, e spectaculos, are gust delicios, dar hainele rămân cu mirosul de mâncare la plecare.
Mondialul de handbal domină oraşul Kumamoto, care face o întreagă sărbătoare din găzduirea competiției. Indiferent pe unde mergi dai peste afişe sau însemne care să anunţe marea întrecere ce va avea loc aici.
Steagurile tuturor naţionalelor flutură alături de mingi de hadbal, gonflabile şi de mari dimensiuni, amplasate în centrele comerciale sau chiar şi pe stradă. Mascota turneului final e atracţie pentru copiii care ies de şcoală şi care se folosesc de ea pentru a-şi face poze.
Staţiile de autobuz sunt la etajul 1 în mall
Infrastructura e atât de dezvoltată şi de bine pusă la punct încât te şochează să descoperi că staţiile de autobuz sunt la etajul 1 în interiorul mall-ului. Practic ieşi din magazin şi te poţi urca direct în bus. Japonezii sunt atât de civilizaţi încât indiferent cât ar fi de aglomerat stau la coadă unul în spatele celuilalt şi aşteaptă cu un calm indestructibil să se urce. Iar la metrou nu se petrec scenele de la Unirii sau Victoriei, cu cei care dau buzna să intre înainte ca pasagerii să iasă.
{{text}}