Nationala

Burleanu nu își asumă niciodată nimic » Opinie Cătălin Țepelin: „Am văzut mai multă demnitate la «Curaj, câinele cel fricos»"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 28 noiembrie 2019

La FRF a fost seara zâmbetelor largi și a caracterelor strânse cu ușa. Avem un selecționer nou și ne gândim iar cu speranță la națională. Fotbalul e însă condus tot la alibi și speranțele se ofilesc.  

N-au trecut nici două săptămâni de când România a ratat calificarea directă la Euro. Ei, dar n-o să ținem doliu o viață-ntreagă, nu? Vorba aia, cele rele să se spele, cele bune să s-adune. Deci, hai s-o dăm în optimism și să ne hăhăim! Așa că Federația s-a umplut brusc de planuri mărețe, zâmbete largi și ochi sclipind a succes, aseară, la conferința de instalare a noului selecționer.  

Rădoi a fost vizibil fericit, poate prea fericit pentru cât de tristă e situația și cât de mare e responsabilitatea. Iar Burleanu a părut evident ușurat. A scăpat și repede, și ieftin. Gata, s-a spălat pe mâini, suntem în fața unui nou început, să fim pozitivi, să privim spre viitor. Să uităm orice nor, să îngropăm necalificările, să fardăm ridurile. 


Și să evităm cu orice preț să-i punem președintelui în CV vreo umbră, vreun insucces. El nu și-a asumat niciun cucui. Nici cu Daum, nici cu Contra. Întotdeauna, culpa a fost a altcuiva. Va vrea, în schimb, ca lumea să-l aplaude pe el dacă Rădoi va izbuti să repare lucrurile din mers.  

Priviți ultimele cadre ale conferinței de ieri, când un reporter întreabă "vă asumați, ca președinte, rezultatele, adică succesul sau insuccesul lui Mirel Rădoi?". 


Au fost poate cele mai stânjenitoare secunde din întreg mandatul lui Burleanu. S-a înroșit, parcă înghițise un ghem de mărăcini, a făcut ochii roată, "leșin, mi-e rău, săriți, salvați-mă!". Și Rădoi l-a salvat la timp, chiar înainte ca președintele să spună, poate, o enormitate de genul "da, eu conduc Federația și îmi asum orice!".  

Cățelul roz din desenele animate "Curaj, câinele cel fricos", mereu speriat până și de cele mai neînsemnate lucruri, a avut mai multe momente de demnitate decât Răzvan Burleanu în aproape 6 ani de mandat. Asta, demnitatea, nu se învață nici la SNSPA, nici de la consilieri. Nici nu poți s-o reciți după copiuțe, nici nu merge pusă cu copy-paste în powerpoint.  

În 6 ani de mandat, Răzvan Burleanu a umblat doar cu bodyguarzi. Și a evitat orice dezbatere adevărată cu presa pe care o numește ostilă. A fugit de o confruntare live, față-n față, fără discursuri scrise dinainte și fără paznici "de comunicare" care să-i sufle răspunsurile. Invitația i-a fost adresată de Gazetă și personal, și în public. Îl așteptăm oricând. Vă asumați dezbaterea, domnule președinte? Puteți veni și cu Mirel Rădoi, să vă salveze când vi se pune câte-un nod în gât.  

PS. "Nu poți să vii în casa noastră și să nu respecți regulile". Așa au respins federalii orice încercare a reporterilor Gazetei de a pune întrebări de-a lungul conferinței de ieri. Casa Fotbalului, că ăsta îi e numele, nu "Casa Noastră", a mai adăpostit impostori cu pretenții de nemurire. Iar bieții chiriași de-acum, cu datorii la întreținere, uită că istoria are prostul obicei de a se repeta

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.