Sporturi   •   Handbal   •   CM JAPONIA

Ambros Martin, fostul selecționer al României, țeapa anului?! + Cum ar putea Rusia dribla „potopul” la Jocurile Olimpice din 2020!

Articol de Luminița Paul   —  joi, 28 noiembrie 2019

Naționala feminină de handbal a Rusiei, campioana olimpică de la Rio de Janeiro 2016, antrenată în prezent de Ambros Martin, ar putea concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul viitor, fără însemnele naționale! Sunt și semnale că sportivii olimpici ruși ar fi interziși la competiția supremă din 2020!

În 2016, Rusia cucerea primul titlu olimpic din istorie la handbal feminin, după o finală contra Franței. 

La anul, când o nouă ediție a JO va avea loc la Tokyo, Sbornaia ar putea să se prezinte într-o formulă diferită pentru a-și apăra poziția de vârf. Iar această formulă, care presupune o participare de formă neutră, sub numele de „Sportivi olimpici din Rusia”, e influențată de decizia pe care o va lua WADA pe 9 decembrie. 

Pentru că Rusia e din nou sub o lupă puternică din cauza dopajului. Zilele trecute, Comitetul Internațional Olimpic a cerut „cele mai dure sancțiuni” pentru cei responsabili de ștergerea testelor doping din documentele predate la WADA, numindu-le „un atac la credibilitatea sportului și o insultă la adresa mișcării sportive mondiale”. 


Totuși, forul olimpic a lăsat deschisă o portiță, astfel încât sportivii din Rusia să poată participa la Jocurile Olimpice de anul viitor. Cu o condiție, să demonstreze că sunt curați din punctul de vedere al dopingului. 

Documente manipulate

Ce se întâmplase? În luna ianuarie, au fost înaintate Agenției Mondiale Anti-Doping documente provenite de la laboratorul din Moscova, dar o comisie de revizie a constatat că dosarele au fost manipulate. Multe informații, inclusiv rezultate ale unor controale doping, au fost șterse din istoric, diverse mesaje au fost rescrise, înlocuindu-le pe cele originale, dovezi fabricate au fost plantate pentru a arunca vina asupra fostului director al laboratorului, Grigor Rodcenkov. 

Acesta a părăsit Rusia și s-a refugiat în SUA, de unde a oferit o perspectivă crudă asupra amplorii dopajului în țara condusă de Vladimir Putin. 


Inițial, termenul limită de predare a acestor documente era 31 decembrie 2018, dar s-a aflat că alterarea conținutului documentelor s-a prelungit până în ianuarie, cu câteva zile înainte de direcționarea lor către WADA. 

Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de iarnă de anul trecut, de la Pyeongchang, după s-au descoperit dovezi clare de dopaj masiv, patronat de autorități, la ediția din 2014, găzduită de Soci. 

Totuși, 168 de sportivi fără vreun istoric de încălcare a regulilor antidoping au putut să ia parte la întreceri de manieră neutră, nu sub steagul țării lor. Situație care se poate repeta la Tokyo. 

Sprijinul președintelui CIO Thomas Bach

O decizie în acest caz va fi luată de Comitetul Executiv al WADA pe 9 decembrie. Propunerea este aceea de a păstra sistemul de la Pyeongchang atât la Tokyo 2020, cât și la JO de iarnă de la Beijing 2022, ca și la edițiile Campionatelor Mondiale din diverse discipline. Președintele CIO, Thomas Bach, susține această idee. 

„Principiul nostru este acela că vinovații trebuie pedepsiți pe cât de dur posibil, iar nevinovații trebuie protejați", a declarat el recent. 

Naționala de handbal feminin poate obține direct biletul pentru Tokyo în cazul în care cucerește titlul la Mondialele care sunt pe punctul de a începe în Japonia. Sau dacă aurul e câștigat de o echipă deja calificată, iar jucătoarele lui Ambros vin pe locul secund. Dacă nu va reuși niciunul dintre aceste lucruri, va putea participa la unul dintre turneele de calificare de anul viitor. 

Reacție dură a americanilor

Directorul executiv al Agenției Americane Anti-Doping, Travis Tygart, a avut o reacție vehementă, cerând măsuri mai aspre. El a pledat pentru interzicerea participării tuturor sportivilor ruși la Tokyo. 

„Rusia continuă să încalce regulile, lovește în ochiul WADA, dar scapă nepedepsită o dată și încă o dată", a tunat Tygart. "WADA trebuie să ia poziție în fața acestui comportament fraudulos și sfidător, exact așa cum pretind valorile olimpice", a adăugat el.

Pariul lui Ambros Martin 

Antrenorul spaniol Ambros Martin a preluat echipa Rusiei în iulie 2019, renunțând la cea a României, cu care a obținut locul al patrulea la Europenele de anul trecut. 

Din vara lui 2018, tehnicianul în vârstă de 51 de ani a părăsit-o pe Gyor, cu care câștigase de 4 ori Liga Campionilor, și a trecut la team-ul rus Rostov-Don. Și a ajuns în finala competiției europene de club anul acesta. 

Dorința sa era să atingă însă și o performanță majoră și cu echipa națională, care include multe sportive de la Rostov. Decizia WADA ar putea nuanța însă acest pariu al ibericului, rămâne de văzut dacă va antrena o echipă fără steag și însemne naționale.

Triumf cu imnul CIO

La JO de la Pyeongchang, de anul trecut, naționala de hochei masculin a Rusiei a cucerit medalia de aur, în urma unei finale dramatice împotriva Germaniei, 4-3 după prelungiri. 

La festivitatea de premiere s-au văzut momente emoționante și inedite. Cum sportivii ruși au participat sub titulatura de „Sportivi Olimpici din Rusia”, s-a intonat imnul CIO, în timp de jucătorii îl cântau cu propriile voci pe cel al țării lor (foto). De asemenea, nu le-a fost permis, conform regulilor olimpice antidoping, să poarte pe echipament stema sau alte însemne naționale. Naționala omoloagă feminină a încheiat turneul olimpic pe locul 4. 

Citește și:

EXCLUSIV 4 noi jucătoare de la Corona Brașov au recunoscut că au folosit terapia interzisă » Reglementări noi în caz + cum poate fi înghețată suspendarea jucătoarelor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.