ISLANDA - ROMÂNIA, BARAJ EURO 2020 // Președintele federației islandeze, fostul internațional Gudni Bergsson, 54 de ani, spune că nu e justificat scenariul vehiculat intens la București legat de posibila mutare în Danemarca a barajului din Liga Națiunilor, programat pe 26 martie: „Terenul de la Reykjavik va fi în condiții optime, vă garantez!”.
- Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
- Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
- Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională” și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).
- Domnule Bergsson, urmează în martie un inedit Islanda - România în barajul Ligii Națiunilor, cu miza calificării la Euro 2020. V-a satisfăcut tragerea la sorți a play-off-ului?
- Sunt optimist, la fel cum este și opinia publică din Islanda. Am avut rezultate bune pe teren propriu în ultimele partide și sunt convins că meciul va umple tribunele. Va fi o partidă cu caracter sold out în materie de bilete. Va trebui însă să ne atingem limitele superioare tactic, fizic și mental pentru a depăși România.
- Există deja numeroase discuții vizavi de starea terenului la sfârșitul lui martie, invocându-se inclusiv posibilitatea mutării partidei în Danemarca. E un scenariu posibil?
- Vom face tot ce depinde de noi să disputăm această întâlnire la Reykjavík. Avem câteva planuri pe care să le punem în aplicare pentru a oferi garanții că terenul se va prezenta în condiții optime. Vom fi în contact și cu UEFA pe această temă, iar românii nu au de ce să se teamă că vor întâlni în Islanda condiții neprielnice de joc la ora barajului. Avem dreptul prin programare să disputăm acest meci pe teren propriu și nu vom da niciun pas înapoi.
„Avem dreptul să jucăm acasă, ne vom respecta fanii și jucătorii”
- Aveți semnale că federația de la București face presiuni la UEFA pentru a muta partida?
- Nu. Știu că România invocă în mod repetat acest subiect, dar lucrurile se vor rezolva. A ridica această problemă la începutul lui decembrie, aproape cu patru luni înaintea play-off-ului, nu e justificat.
- Știu că ați fost la București pentru reuniunea președinților de federații europene. Ați discutat cu omologul dumneavoastră din România?
- Nu m-am întâlnit deloc cu președintele federației române. Sunt sigur însă că vom discuta în curând pe aceste teme și-i voi transmite că-i așteptăm pe români la Reykjavík, cu întreaga considerație. Trebuie să ne respectăm suporterii și jucătorii, să ne conservăm dreptul de a juca acasă acest baraj și vă promit că așa va fi. Sigur, inclusiv pentru Islanda e o programare atipică, în preliminarii am ocolit de fiecare dată lunile martie și noiembrie, însă calendarul continental se mai schimbă în funcție de evenimente. Țineți cont că e sfârșitul lui martie, adică practic începutul primăverii, așa că temerile legate de vreme nu ar trebui să primeze.
„Instalație cu apă caldă sau cort peste gazon”
- Cam ce temperaturi estimați că vor fi la acel moment?
- În niciun caz sub zero grade! Probabil, undeva pe la șase-opt grade, poate chiar un pic mai cald.
- Suprafața de joc de la Reykjavík nu e dotată cu instalație de încălzire, care să ajute la dezgheț. Cum veți acționa?
- Am luat în calcul două variante. Fie o instalație de suprafață cu apă caldă și cu un sistem de pompe, care să mențină terenul în condiții favorabile. Fie un cort peste gazon pentru a crea curenți calzi. În niciun caz nu se pune problema să montăm acum o instalație sub nivelul ierbii!
- Ați luat cumva în calcul și o eventuală soluție de criză, adică solicitarea de a schimba data jocului?
- E imposibil. Suntem prea aproape de turneul final, plus că se află la mijloc și finala barajului, programată la cinci zile după partida de la Reykjavík. E o variantă exclusă.
„Va fi un joc echilibrat”
- Ce știți despre naționala de azi a României?
- Nu sunt foarte familiarizat cu echipa României, dar ați fost într-o grupă prea puternică, alături de Spania, Suedia și Norvegia. Era foarte complicat să obții locul doi și calificarea la Euro. Ne așteaptă o partidă dificilă împotriva României. Va fi un joc echilibrat.
- Ce vă spune faptul că România tocmai a schimbat selecționerul, care va debuta chiar la Reykjavík pe banca tehnică?
- Am auzit această informație, însă mi-e greu să fac o evaluare ce va însemna pentru echipă. Nu cunosc grupul, iar efectele pot fi diferite. Ne focusăm doar pe potențialul nostru și pe pregătirea perfectă a meciului din martie.
„Nu cunosc jucătorii români din naționala de acum, însă cine nu a auzit de Hagi, un jucător emblematic? Fotbaliștii români au avut mereu faima de a fi tehnici și va trebui să fim foarte buni pentru a învinge în partida din 26 martie”
„Fanii români care vor dori să însoțească naționala la Reykjavík vor fi primiți cu mare ospitalitate. Le spun de pe acum «Bun venit!». Vor avea șansa de a urmări un meci interesant, dar să și viziteze câteva obiective turistice remarcabile, precum vestitele cascade sau ghețarii islandezi”
80 de selecțiia strâns Gudni Bergsson în naționala Islandei, în perioada 1984-2003, fiind pe locul 9 în topul all-time al prezențelor în reprezentativa nordică
I-a ratat pe Dumitrescu și Popescu
Bergsson a evoluat timp de 14 sezoane în Anglia, la Tottenham (1988-1994) și la Bolton (1995-2003). La Spurs n-a apucat să fie coleg cu Gică Popescu și Ilie Dumitrescu, sosiți pe White Hart Lane exact atunci când islandezul a părăsit trupa londoneză. A fost adversarul "tricolorilor" la prima întâlnire din istorie dintre Islanda și România, 4-0 pentru noi la Reykjavik în preliminariile CM 1998, goluri Munteanu, Hagi, Gh. Popescu și Petrescu.
Niciun meci oficial în martie în toată istoria de 73 de ani!
Palmaresul naționalei Islandei numără 489 de partide disputate din iulie 1946 până în prezent, însă niciun meci oficial nu s-a disputat pe teren propriu în luna martie, tocmai din cauza condițiilor meteo nefavorabile la început de an. Mai mult, istoria reține doar trei amicale jucate acasă în martie, toate împotriva vecinilor din Feroe, ultima dată în 2010! De fiecare dată, în luna cu pricina, islandezii au disputat doar jocuri în deplasare, în diferite preliminarii sau în turnee de pregătire exotice, din Kuweit și Bahrain până în Brazilia și SUA.
Amical de gală pe „Wembley”
Înaintea lui Euro 2020, „tricolorii” vor avea parte de un meci imens împotriva Angliei, pe miticul „Wembley”. Amicalul ar urma să se dispute pe 6 sau 7 iunie, când Pușcaș și compania îi vor da replica lui Harry Kane exact pe stadionul care va găzdui semifinalele și finala CE. Va fi a 12-a partidă împotriva Albionului, în fața căruia nu am mai pierdut de la CM 1970, după care am mai întâlnit de încă șapte ori reprezentativa insulară.
{{text}}