GSP special   •   Publicitate   •   ADVERTORIAL / SANADOR

VIDEO Doctorul Carmen Gherghinescu trage un semnal de alarmă: „Sportivii sunt predispuși depresiei când se retrag din activitate”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  luni, 16 decembrie 2019

Doctorul Carmen Gherghinescu, medic primar Cardiologie și Medicină internă în cadrul Spitalului Clinic Sanador, a explicat riscurile la care sunt supuși sportivii care își continuă activitatea pe propria răspundere, deși au probleme cardiace. Medicul a vorbit și despre cum se schimbă viața unui sportiv în momentul în care se retrage din activitatea sportivă.

- Cum pot fi prevenite problemele de ordin cardiac în rândul sportivilor? 

- Pentru prevenirea problemelor cardiovasculare este importantă evaluarea sportivilor. E nevoie de o evaluare clinică efectuată de către un medic de familie sau de către un medic cardiolog. În afară de examenul clinic este necesară o electrocardiogramă, iar în ultimul timp se recomandă și ecocardiografia. Dacă rezultatele investigațiilor sunt în limite normale, nu avem motive de îngrijorare și persoana respectivă poate practica sportul. 

- Ce părere aveți despre sportivii care au probleme cardiace și își continuă cariera pe semnătură? 

- Aici lucrurile sunt nuanțate. Pe de o parte, trebuie să ne gândim la niște aspecte strict juridice. Fiecare persoană are dreptul de a decide asupra propriei sănătăți. Pe de altă parte, sunt afecțiuni cardiace care nu sunt de risc major. Riscul unui sportiv, care are o problemă cardiovasculară și face în continuare sport, este riscul de moarte subită în timpul competiției sau a antrenamentului. Dar nu toate afecțiunile cardiace sunt la risc pentru moarte subită. Unele probleme cardiovasculare permit continuarea competițiilor, în timp ce altele nu permit acest lucru. Zona de interzicere uneori este gri. Când sportivul insistă să participe la competiții și își asumă riscuri, rămâne de văzut în ce măsură și comitetele care organizează aceste competiții sunt de acord. 


- La ce obiceiuri nesănătoase recurg oamenii și astfel își afectează inima? 

- Dacă ne referim la viața de zi cu zi, acestea sunt lucruri pe care le învățăm din școală. Este vorba despre un aport alimentar foarte bogat în calorii, dulciuri concentrate, grăsimi, excesul de alcool. Toate aceste lucruri duc la apariția unor probleme legate de depunere de colesterol. Dacă peste acestea se mai adaugă fumatul și sedentarismul, omul își poate deteriora starea de bine a aparatului cardiovascular. 

„Sportivii de performanță sunt predispuși depresiei după ce renunță la sport”

- Ce se întâmplă cu organismul unui sportiv după ce renunță la sport? 

- Dacă ne referim la sportivii de elită, de înaltă performanță, care ajung la un moment în carieră și renunță la activitatea competițională din motive fie de sănătate, de vârstă, financiare, lucrurile sunt nuanțate aici. Pe de o parte, înseamnă o schimbare a metabolismului, care riscă să adauge un exces ponderal. Pe de altă partă, trebuie să avem în vedere că scade sinteza de serotonină odată cu renunțarea la activitatea sportivă. Există studii privind eliberarea serotoninei în timpul sportului, care pentru sportivul de performanță este uzuală. Odată cu scăderea sintezei de serotonină, crește riscul de depresie. Sportivii de elită au o preocupare dominantă, se numește "sindromul tunelului" în care vezi doar antrenamente și performanță. În momentul în care se retrag există un element în plus care poate duce la inadaptarea vieții de zi cu zi. 

Medicul Carmen Gherghinescu s-a alăturat permanent echipei secției de Cardiologie din Spitalul Clinic Sanador în anul 2017, după o experiență formată ca medic primar în Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni (1994-2000) și apoi în Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență București (2000-2017). 


Mai mult decât atât, medicul este Doctor în Științe Medicale, având competență în Ecocardiografie Specială –Transesofagiană, Ecocardiografie de stres, Ecocardiografie 4D.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.