GSP special

EXCLUSIV VIDEO Ion Crăciunescu, dezvăluiri incredibile despre jocurile de culise făcute de FIFA: „Ne-au spus cine să nu se califice la Mondial”

Articol de Costin Ștucan  —  marţi, 03 decembrie 2019

În direct la GSP Live, Ion Crăciunescu a făcut dezvăluiri noi despre motivul misterios al absenței sale de pe lista arbitrilor de la Mondialul din 1994, în ciuda faptului că era considerat printre cei mai buni cinci arbitri din lume. Cauza absenței sale trebuie căutată în octombrie 1993, la turneul asiatic de calificare pentru Mondial.

Ion Crăciunescu și alți patru arbitri din Europa au fost delegați de FIFA să meargă la Doha, în Qatar, pentru a oficia meciurile dintre cele șase echipe asiatice calificate din preliminarii pentru acest miniturneu. Primele două dintre Arabia Saudită, Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Iran și Irak urmau să se califice la turneul final din America.

VEZI AICI DEZVĂLUIRILE LUI CRĂCIUNESCU DE LA GSP LIVE

În minutul 94 al ultimul meci rămas de jucat - celelalte două partide începute la aceeași oră se încheiaseră deja - Japonia era calificată. Irakienii au egalat însă la doi și i-au lăsat pe japonezi acasă într-un mod dramatic. Episodul a devenit cunoscut ulterior sub numele de “Agonia de la Doha”. La Mondial, au mers Arabia Saudită și Coreea de Sud.

Potrivit lui Cornel Dinu, faptul că Japonia nu a mers în America a însemnat o lovitură financiară gravă pentru FIFA, afectată de pierderea interesului marilor concerne japoneze. Cei care au plătit decontul au fost arbitrii trimiși de FIFA la turneul de calificare cu misiunea de a califica Japonia.

La GSP Live, Crăciunescu a confirmat informația:

"Domnul Dinu are dreptate în mare proporție. Confuzia a fost că s-a spus că eu am arbitrat Japonia. Eu nu am arbitrat niciun meci al Japoniei. Am arbitrat alte trei meciuri, iar ultimul meu meci a fost între cele două Coree. Japonia-Irak a fost arbitrată de elvețianul Muhmenthaler. La meciul meu, mi s-a părut că nord-coreeni s-au lăsat mai moale pentru că sud-coreenii aveau șanse de calificare. Când am fluierat finalul, jucătorii și-au dat mâna și la un mom"ent dat m-am pomenit că sud-coreenii făceau tumbe de bucurie. Aflaseră că japonezii fuseseră egalați și pierduseră calificarea”.

Instrucțiuni de la observatorul FIFA

Crăciunescu spune că necalificarea Japoniei “a produs o supărare foarte mare. Cuvântul de ordine fusese oricum acolo: “Fără unele echipe…nu vreau să folosesc terminologia(n.red. - Crăciunescu a folosit termentul “teroriști” într-un dialog din 2014 cu un ziarist englez)…în America!”. Era Coreea de Nord care nu prea avea ce să caute, Iran și Irak nu aveau ce căuta. Restul erau în regulă”.

  • Reporter: Cine propaga cuvântul de ordine că nu trebuie să meargă echipele astea?
  • Crăciunescu: A fost transmis prin doctorul Barde, care era observator francez. Dar acolo a fost prezent și Blatter. De altfel, mi s-au dat și niște baremuri foarte mari, mai mari decât de obicei.

Doctor și expert în arte marțiale, Roger Barde a fost un important arbitru francez din anii 60 care a intrat ulterior în structurile FIFA. El a fost seniorul-delegat de forul mondial la turneul asiatic de calificare din octombrie 1993. Barde a murit în 2007, la vârsta de 85 de ani.

La 26 de ani după acel turneu “regizat” de FIFA, Crăciunescu spune că, “din păcate, sunt și astfel de jocuri de culise” care duc anumite echipe la turneele finale.

Deși nu a avut probleme de arbitraj în cele trei meciuri oficiate în Qatar, românul nu a fost trimis de în America. De fapt, niciunul dintre cei cinci arbitri europeni trimiși în misiune de FIFA la calificările asiatice nu a prins lista pentru Mondialul din 1994.

“Pentru mine a fost un șoc teribil. Îmi ieșiseră niște bube pe corp, am ajuns la spital. Nu-mi imaginam că nu sunt pe această listă. A fost cel mai trist moment din viața mea, după moartea părinților. Nu i-am găsit niciodată explicație, dar fotbalul înseamnă și politică, să știți”, spune Crăciunescu.

În 2014, jurnalistul britanic James Montague a publicat un articol despre modul în care FIFA a încercat să împiedice țări precum Coreea de Nord, Iran și Irak să se califice la Mondialul din 1994. Toate cele trei țări erau atunci țintele unor sancțiuni economice din partea Statelor Unite, organizatoarea turneului final la care România a mers până în sferturi. În timpul investigației sale, Montague a aflat că inclusiv CIA, serviciul secret american, a trimis un ofițer la Doha pentru a supraveghea mersul turneului de calificare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.