Emilian Hulubei, președintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, a vorbit pentru GSP.ro despre Sindicat, despre sumele recuperate, dar și despre problemele pe care le-a avut în ultimii ani. Acesta dă exemplele lui Ionel Ganea și Cosmin Contra de sume mari recuperate de la Timișoara.
- AFAN reprezintă şi apără drepturile şi interesele fotbaliştilor profesionişti şi amatori din Ligile I, II şi III şi din ligile inferioare de fotbal, inclusiv fotbal feminin, futsal, juniori, precum şi pe cele ale antrenorilor de fotbal, dar și acordă jucătorilor şi antrenorilor consultanţă la semnarea contractelor, a actelor adiţionale, acordurilor, transferurilor şi a oricăror alte documente pe care un jucător/antrenor le încheie cu un club.
- Emilian, tu cum ai devenit sindicalist?
- Jucam la Poiana Câmpina și am avut un litigiu cu clubul. Dumitru Costin, care conducea sindicatul atunci, îmi fusese președinte la Internațional Pitești, în liga a doua. Ca jucător chiar avusesem niște conflicte cu el, că aveam gura mare și-i răspundeam când ne certa în ședințe. Costin m-a sunat când a citit un articol din Gazetă despre ce se întâmplase la Câmpina.
- Ce se întâmplase?
- Patronul Chițu, Dumnezeu să-l ierte!, a intrat peste noi în vestiar și ne-a acuzat de blat. A încercat să-l lovească pe portar, am intervenit toți jucătorii și s-a format un meleu acolo. Costin era nou președinte al AFAN și avea nevoie de un caz cu notorietate. Procesul a durat șase luni, timp în care am mers săptămânal la sindicat, aveam discuții cu juristul. Din păcate, m-au suspendat doi ani, dar nu pentru bătaia din vestiar, ci pentru că nu m-am mai prezentat la echipă. Am murit cu dreptatea în mână.
- Dar...
- Costin mi-a zis "Dacă tot te-au suspendat ca jucător și deja ești familiarizat cu sindicatul, vino lângă mine, să încercăm să facem ceva!". Asta a fost în 2007. Eram vreo trei angajați. Eu, doamna Aura, care este și acum, și mai era o contabilă, săraca avea vreo nouăzeci de ani și un bypass la inimă, îi pornea bypassul din când în când, stăteam cu frică să nu moară în birou.
- De când ești tu la AFAN și cunoști situația, câți bani a recuperat sindicatul pentru jucători?
- Cred că am și un raport de activitate exact, e vorba despre 12 milioane de euro și patru sau cinci miliarde de lei.
- Atât de mult?
- Gândiți-vă că am prins perioada în care la Otopeni erau contracte de peste o sută de mii de euro anual! În Liga a doua! Asta a fost înainte de 2013, deci sumele pe care vi le-am spus au fost recuperate cam în nouă ani.
"În momentul ăsta avem peste două mii de membri, cei mai mulți provin din primele trei ligi. Am creat și un cont special în care sunt achitate cotizațiile. Am deschis contul anul ăsta și până acum s-au adunat peste 10.000 de euro. E puțin"
Emilian Hulubei, președinte AFAN
- Voi aveți vreun procent, un bonus de succes cum au avocații?
- Nu, noi nu luăm nimic în afara cotizației de membru. Altceva nu am pretins niciodată, jucătorii pot confirma asta. Și e vorba despre mii de fotbaliști cu care am interacționat.
- Dar s-a întâmplat ca un fotbalist să caute să vă răsplătească?
- Gicu Grozav e cel mai bun exemplu. L-am ajutat și m-a întrebat cât e cotizația. I-am zis că 240 de lei pe an și mi-a spus "Am virat o mie de euro, cotizația pe zece ani". Au mai fost fotbaliști care au plătit cotizații mai mari decât cele stabilite.
"Dacă ar cotiza toți membrii, s-ar strânge cam 60.000 de euro. Îi folosim exclusiv ca să ajutăm jucătorii. Contul e administrat de sindicat împreună cu căpitanii de echipe din primele trei ligi. Avem grupuri pe WhatsApp și, când un jucător are probleme, votăm pentru utilizarea banilor din cotizații. Dacă un fotbalist nu are bani ca să depună un memoriu ori are nevoie urgent de o operație îl ajutăm"
Emilian Hulubei, președinte AFAN
- Suma cea mai mare recuperată într-un singur proces care a fost?
- Un caz cu Ionel Ganea. Am luat 280.000 de euro de la Timișoara. A fost un proces lung, am ajuns și la TAS. Ca să vă dați seama cât de corecți sunt oamenii din fotbal, atunci am primit niște propuneri de la Poli.
- Adică ți-a propus conducerea de la Timișoara să-ți trădezi clientul?
- Da, clubul îi propunea așa ceva sindicatului! Bineînțeles că nu am ținut cont, am mers până la capăt și am câștigat procesul. Și cu Cosmin Contra am prins ultimul tren înainte să se desființeze Poli, i-am recuperat vreo 80.000 de euro.
"Un jucător din Liga 1 plătește 20 de lei pe lună, 10 lei pentru Liga a doua și 5 lei pentru restul categoriilor. Sunt sume mici, dar s-ar strânge bani mulți dacă toți membrii ar plăti cotizațiile. Și am putea ajunge să avem sute de mii de euro în acel cont, bani cu care ne-am permite chiar să le plătim salariile unor jucători față de care un club întârzie plățile prea mult"
Emilian Hulubei, președinte AFAN
{{text}}