Sporturi   •   Handbal   •   CM DIN JAPONIA

ANALIZĂ GSP // Oglinda Campionatului Mondialul de handbal: România a ajuns lângă Cuba şi Congo

Articol de Dan Udrea, Cristi Preda (foto)   —  joi, 12 decembrie 2019

Parametrii de joc de la turneul final au concluzii frapante pentru România: suntem cea mai slabă echipă pe contraatac, egalii Australiei, procentajul ofensiv e ca al Cubei şi Argentinei, iar portarii sunt la nivelul celor din Congo.

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii.

România a terminat pe locul 12, va disputa inclusiv turneul preolimpic, însă prestaţiile din Japonia au fost dezolante în aproape toate meciurile. Chiar şi cele disputate împotriva unor ţări precum Senegal şi Kazahstan. 

În plus, cifrele oficiale de monitorizare pentru fiecare meci în parte, practic ceea ce în fotbal este InStat, arată că România e chiar în lumea a treia la actualul Campionat Mondial.

Productivitate mică 


În privinţa atacului, România a marcat foarte puţine goluri. 181 în 8 jocuri. Nicio altă naţională care a bifat 8 jocuri la CM nu a înscris sub 200 de goluri. Recordurile negative nu se opresc aici. Procentajul eficacităţii e unul dezastruos. 181 de goluri din 345 de aruncări înseamnă doar 52% productivitate. Suntem lângă naţionale care nu înseamnă nimic în handbal: Cuba 51%, Congo 50%. Comparativ, Rusia atinge aproape 70%, iar Serbia, care a făcut un turneu fabulos chiar dacă a fost lipsită de aportul vedetei Lekici, are 66%! 

Nu existăm pe contraatac 

Situaţia e şi mai rea în privinţa golurilor marcate pe contraatac. E chiar şocant modul în care s-a prezentat România la acest capitol. Are doar 7 goluri! Nici măcar unul pe meci!!! 

Norvegia, echipa care fructifică perfect această fază a jocului, are înscrise nu mai puţin de 62 de goluri! Iar Rusia a ajuns şi ea la 55! Suntem atât de jos la acest capitol, încât suntem dominaţi net de ţări submediocre. Kazahstan a dat 19 goluri, Senegal are 21, iar Argentina 17. La acelaşi nivel cu noi sunt Angola (7) şi Australia (6). 


58%a procentajul de reuşită al României pe contraatac, 7 goluri din 12 încercări, cel mai mic procentaj de la acest Mondial

Câştigăm puţine mingi... 

Avem 18 baloane câştigate în defensivă, medie de doar un pic peste două mingi pe meci. Tot atâtea are şi Slovenia, dar a jucat doar 7 meciuri, nu 8 ca noi. Dintre echipele care au stat pe parchet cât noi, suntem cel mai jos. Muntenegru, care se bate pentru locurile 5-6, a câştigat de peste două ori mai multe mingi în apărare, 37, iar Spania chiar 38. 

... iar portarii n-au scos aproape nimic 

Poarta nu ne-a ajutat nici ea. Dumanska a fost complet ieşită din formă, dar nici procentajele Denisei Dedu n-au fost foarte bune. România a terminat cu un procentaj al goalkeeperilor foarte scăzut, de numai 26%. Este mult prea puţin, iar nivelul este de ultimele locuri. Kazahstan are 25%, Angola 24%, China 23%, iar Congo 27%. Unele naţionale din Main Round s-au apropiat de 40% şi, cu excepţia Coreei de Sud, nicio echipă din grupele principale nu a scăzut sub 30%! 

Suntem în topul războinicelor 

Un capitol la care România e pe primele locuri este cel al eliminărilor suportate. Avem 39 în 8 partide. Nu suntem lideri, dar pe primele două locuri sunt alte două state din zonă: Muntenegru a încasat 43 de eliminări, iar Serbia 42. Suntem pe podium. Dintre echipele din Main Round, Norvegia are cele mai puţine, doar 22. 

12dintre cele 39 de eliminări pe care le-a primit România la Campionatul Mondial au fost suportate de Anca Polocoşer, debutantă la un turneu final

Vezi și:

ROMÂNIA - JAPONIA 20-37 // Tomas Ryde nu renunță: „Am greșit, dar am puterea să mă ridic” » Analiza la rece a prestației de la Mondial

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.