Europa League

CFR CLUJ - CELTIC 2-0 // Eroul Andrei Burcă voia să se lase! 1.500 de euro l-au ținut în fotbal + Cum a stricat „Cooperativa” Iftime-Becali

Articol de Remus Răureanu, Marius Mărgărit  —  sâmbătă, 14 decembrie 2019

Andrei Burcă, 26 de ani, marcatorul golului cu care CFR s-a desprins de Celtic și s-a apropiat de primăvara Europa League, a fost aproape de retragerea din fotbal în urmă cu patru ani. 

Când era legitimat la Bacău, în „B”, i se părea că nu găsește perspective strălucite pentru cariera lui.

Andrei Burcă e un fundaș din echipa națională și tocmai a marcat un gol în victoria cu Celtic. Și e titular de bază în formula cu care Dan Petrescu tocmai a obținut calificarea în "16-imile" Europa League.

Înainte să devină un fotbalist important, Burcă a avut multă vreme statutul unui jucător de duzină, pe care nu-l remarca nimeni.

1.500 de euro l-au ținut în fotbal

FC Botoșani l-a recrutat în vara anului 2016. Andrei a avut noroc cu Cristi Popovici, tehnician care se mutase de la Bacău la Botoșani, deci îl cunoștea foarte bine. Primul salariu din Liga 1: 1.500 de euro lunar.

Când încă nu semnase acordul cu clubul pe care-l conduce Valeriu Iftime, Burcă se gândea să se retragă din fotbal și să-și caute o altă meserie. Banii pe care-i câștiga în "B" abia îl ajutau să se întrețină și nici nu vedea perspectiva unui progres spectaculos, din moment ce el deja nu mai era foarte tânăr.

Acum a ajuns la 26 de ani și s-a transformat într-un personaj central din cel mai bun parcurs european înregistrat de o echipă românească în sezonul acesta. Trecerea de la Bacău la Botoșani l-a convins că merita să continue cu fotbalul, transferul la CFR l-a propulsat la nivelul cel mai bun din sportul profesionist, cu statutul de internațional și de jucător de cupe europene. Mutarea la Cluj, petrecută în vara acestui an, nu a fost simplă deloc.

A stricat "Cooperativa" Iftime-Becali

Oficialii Clujului l-au contactat pe Burcă și le-au oferit moldovenilor 100.000 de euro în schimbul fundașului central. Comportamentul botoșănenilor nu a fost cel firesc din astfel de tratative.

Valeriu Iftime l-a sunat imediat pe Becali, cu care mai făcuse afaceri, și l-a invitat să liciteze: „CFR îl vrea pe Burcă, dă o sută de mii de euro. Te interesează?”. „Da, ofer dublu! Și dacă mai pune Clujul niște bani în plus, tot dublu dau!” a fost răspunsul pe care i l-a dat Gigi.

Fotbalistul hotărâse deja că voia să ajungă în Gruia și i-a pus în vedere lui Iftime că nu accepta altă destinație: „Ori se face transferul la CFR, ori nu mai plec deloc! Doar la Cluj vreau să merg, nu la FSCB!”.

Președintele de la Botoșani a acceptat până la urmă propunerea ardelenilor și tranzacția a fost realizată pentru numai 100.000 de euro, un preț care acum pare foarte mic pentru un stoper de națională.

  • Burcă, 26 de ani, a fost integralist în toate cele șase partide pe care le-a disputat CFR în grupa de Europa League

Burcă după victoria cu Celtic: „Sper să marchez goluri și mai importante”

VEZI ȘI:
 

CFR CLUJ - CELTIC 2-0 // VIDEO Bucuria calificării în primăvară » Clujenii s-au dezlănțuit după succesul istoric
 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.