România va avea o misiune aproape imposibilă pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Va întâlni Norvegia, Muntenegru și Coreea de Nord. Doar primele două echipe se califică.
Neagu și compania și-au aflat grupa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, ultima adversară fiind stabilită după finala mică a Mondialului, Norvegia-Rusia.
Învinse de rusoaice, 28-33, norvegiencele vor juca în grupa a treia preolimpică. Acolo erau deja trei echipe stabilite: România, Muntenegru și Coreea de Nord.
Le-am bătut de trei ori în 20 de ani!
Norvegia, tripla campioană mondială, este pentru prima dată în ultimii 15 ani când nu obține calificarea directă la Jocurile Olimpice. Pentru ediția din 2004 au jucat nordicele ultima dată calificări la Olimpiadă. În 2008, 2012, 2016, Norvegia a obținut biletul olimpic ori din postura de campioană mondială, ori din cea de campioană europeană.
Norvegia a fost echipa cel mai greu de bătut de către românce în ultimii 20 de ani. "Tricolorele" au câștigat la Euro 2000, turneul organizat chiar în România, și apoi au așteptat 16 ani pentru un nou succes. A venit în preliminariile Euro 2016, la Cluj Napoca: 25-20.
Cel mai răsunător succes a venit însă anul trecut, la Euro 2018. La Brest, în Franța, „tricolorele” au trecut de scandinave cu 31-23, un succes care a fost capital pentru calificarea în semifinale! În rest, au fost multe alte meciuri, în care doar Norvegia a ieșit câștigătoare.
Norvegia este cea mai de succes națională din handbalul feminin, în ultimii 20 de ani.
Norvegia la turneele finale
- Jocuri Olimpice 2 aur - 2 argint - 2 bronz
- Campionatul Mondial 3 aur - 4 argint - 3 bronz
- Campionatul European 7 aur - 3 argint - 1 bronz
Muntenegru e șansa noastră
Dacă România visează la Tokyo, atunci Muntenegru ar fi echipa de bătut. "Tricolorele" au fost foarte aproape și acum, în Japonia, pierzând pe final un joc pe care păreau că-l controlează. Avansul de 4 goluri s-a evaporat însă Rapid, iar Muntenegru s-a impus 27-26.
Muntenegru a fost în aceeași grupă cu România, în turneul preolimpic, și în 2012, și în 2016. Ex-iugoslavele s-au calificat de fiecare dată. În 2012, la Lyon, muntenegrencele au învins cu 34-23 și au mers la Londra alături de Franța. Patru ani mai târziu, la Aarhus, cele două echipe au terminat la egalitate, 23-23, dar au ajuns împreună la Rio de Janeiro, marea perdantă fiind atunci Danemarca.
Muntenegru este vicecampioana olimpică de la Londra 2012 și campioana europeană din același an.
Muntenegru la turneele finale
- Jocuri Olimpice argint 2012
- Campioante Mondiale -
- Campionate Europene aur 2012
Coreea de Nord nu contează
A patra echipă, Coreea de Nord nu va conta în lupta cu europenele. Asiaticele au ocupat locul 4 la Campionatul Asiei, după Coreea de Sud, Japonia și China. Nu a fost niciodată la un Campionat Mondial și nici la o ediție a Jocurilor Olimpice.
6 echipesunt deja calificate la Jocurile Olimpice: Japonia (țara gazdă), Olanda (campioana mondială), Franța (campioana Europei), Angola (campioana Africii), Brazilia (campioana Americii), Coreea de Sud (campioana Asiei)
27 de medaliia câștigat Norvegia la turneele finale importante din 1998 încoace. Este un palmares incredibil, nemaireușit de nicio altă formație
* primele două echipe se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo
** IHF stabilește locul de desfășurare al fiecărei grupe
*** meciurile se desfășoară între 19-22 martie
Grupa 1
Spania
Suedia
Argentina
Senegal
Grupa 2
Rusia
Serbia
China
Ungaria
Grupa 3
Norvegia
Muntenegru
România
Coreea de Nord
* primele două echipe se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo
** IHF stabilește locul de desfășurare a fiecărei grupe
*** meciurile au loc între 19 și 22 martie
{{text}}